Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Με το πρόβλημα της μετανάστευσης των νέων, ασχολείται κανείς;

Με το πρόβλημα της μετανάστευσης των νέων, ασχολείται κανείς;

Toυ Νίκου Καλιακούδα
Τη εβδομάδα που μας πέρασε, ένα σημαντικό κατά γνώμη μου γεγονός, πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων. Πρόκειται για τα συμπεράσματα έρευνας, που πραγματοποίησε ο διεθνής οργανισμός στήριξης της επιχειρηματικότητας (Endeavor Greece) και αφορά την αιμορραγία που έχει υποστεί η οικονομία μας, από την μετανάστευση 350.000 ανθρώπινου κεφαλαίου στο εξωτερικό (427.000 άτομα, κατά την Τράπεζα της Ελλάδος).
Βλέπετε ότι, το ενδιαφέρον της δημόσιας συζήτησης μονοπώλησαν τα θεσμικά ζητήματα του πολιτικού συστήματος, όπου οι κυβερνώντες παίζουν τα ρέστα τους. Όλα τα ’χει η Μαριορή, ο φερετζές της λείπει.
Βάσει λοιπόν, υπολογισμών του οργανισμού αυτού, οι Έλληνες που μετανάστευσαν από 2008 και μετά, κυρίως στη Γερμανία και Αγγλία, και που φυσικά τα προσόντα τους είναι ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, συνεισφέρουν ετησίως 12,9 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ των χωρών αυτών και 9,1 δισ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα, εκ των οποίων 7,9 δισ. ευρώ σε φόρους εισοδήματος και εισφορές και 1,2 δισ. ευρώ σε ΦΠΑ. Δηλαδή αθροιστικά, από το 2008 μέχρι και σήμερα, οι Έλληνες αυτοί έχουν παραγάγει στις χώρες αυτές περισσότερα από 50 δισ. ευρώ ΑΕΠ. Πραγματικά τα στοιχεία αυτά σοκάρουν, όταν μάλιστα ο Έλληνας φορολογούμενος έχει δαπανήσει για την εκπαίδευση αυτών των ανθρώπων, περί τα 8 δις. ευρώ.
Εύκολα θα μπορούσε να ισχυρισθεί κάποιος ότι οι σημερινοί κυβερνώντες, βρίσκονται στην εξουσία μόλις 1,5 χρόνο και δεν ευθύνονται για την κατάσταση αυτή. Θα συμφωνούσα με το επιχείρημα αυτό, αν δεν υπήρχε και το άλλο ποιοτικό στοιχείο της έρευνας που λέει ότι ακόμη και σήμερα, οι περισσότεροι εργαζόμενοι (49%) παρά άνεργοι (43%) επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες εξέλιξης και ένα σταθερότερο περιβάλλον.
Αυτό δεν αποτελεί «καμπάνα» για τους σημερινούς κυβερνώντες ; Γατί ακόμη και σήμερα η επιθυμία των ανθρώπων αυτών είναι, «να πάρουν τα μάτια τους» και να φύγουν ; Μήπως και με τη σημερινή κυβέρνηση, νοιώθουν ότι οι προοπτικές τους, δεν είναι καλές ; Μήπως επειδή δεν ακούν ένα θετικό αφήγημα για τη χώρα; Μήπως θεωρούν ότι στο εξωτερικό θα έχουν μεγαλύτερες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης ; Μήπως επειδή πιστεύουν ότι εκεί επιβραβεύεται η αριστεία και όχι η μετριότητα ; Μήπως αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει ένα ευρύτερο αναπτυξιακό πλάνο στη χώρα ;
Μη βιασθείτε εδώ να μου πείτε για το πρόσφατο ψηφισθέν αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Από μόνο του, δεν λέει τίποτε. Πρέπει να κινητοποιηθούν οι φορείς της επιχειρηματικότητας, της αυτοδιοίκησης, του δημοσίου, τα επιμελητήρια, οι δημιουργικοί άνθρωποι και κυρίως η κυβέρνηση, η οποία πρέπει να βγει μπροστά τη προσπάθεια αυτή. Χρειάζεται όμως να αποβάλει τα ιδεοληπτικά της σύνδρομα και να στηρίξει την αριστεία στην εκπαίδευση, την καινοτομία, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τις νέες δουλειές, την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα με σχέδιο και πρόγραμμα, διαφορετικά  η διαρροή των δημιουργικών ανθρώπων στο εξωτερικό, δεν πρόκειται να σταματήσει.
Σε αυτά τα πράγματα πρέπει να παίξει τα ρέστα της η κυβέρνηση. Τα θεσμικά ζητήματα μπορούν να περιμένουν, άλλωστε αυτά αποτελούν πεδίο πολιτικής, η οποία ασκείται υπό κανονικές συνθήκες στην οικονομία και στην κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου