Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Γνωρίστε το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής (Φώτο)

Χάρτης της ΣιθωνίαςΔείτε εδώ όλες τις περιοχές










Ψακούδια

Το επίνειο της Ορμύλιας, η παραλιακή όψη της, με πευκόδασος και ελαιώνες να συντροφεύουν την αμμουδιά της ηλιόλουστης παραλίας.
Τα Ψακούδια εκτός από την γαλαζοπράσινη θάλασσα που εκτείνεται για τέσσερα χιλιόμετρα έχουν πληθώρα ενοικιαζομένων δωματίων και κάμπιγκ παρά το μικρό μέγεθός τους. Επίσης θα βρείτε ευχάριστο περιβάλλον στις τοπικές ψαροταβέρνες και φυσικά φρέσκο ψάρι, ενώ μπορείτε να απολαύσετε το ποτό σε ένα από τα μπαράκια δίπλα στη θάλασσα.
Το φυσικό κάλλος της περιοχής αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών και τα Ψακούδια λειτουργούν συνήθως ως ορμητήριο κυρίως προς τον ορεινό όγκο της Χαλκιδικής.






Νικήτη
Η Νικήτη βάζει τον επισκέπτη εξαρχής σε δίλημμα. Βουνό ή θάλασσα; Ό,τι κι αν επιλέξετε θα σας αφήσει εξίσου ευχάριστες αναμνήσεις. 
Το σταυροδρόμι του κεντρικού δρόμου οδηγεί, είτε - αν στρίψετε αριστερά όπως έρχεστε από Θεσσαλονίκη - σε φιδωτά δρομάκια που καταλήγουν στον προϊστορικό οικισμό, όπου διατηρούνται σπίτια που είναι κτισμένα από το 1830, είτε - αν στρίψετε δεξιά- στην παραλία της Νικήτης, όπου οι καφετέριες διαδέχονται η μια την άλλη και προσφέρουν ανεξαιρέτως σκιά και θέα στη θάλασσα.
Ο παραδοσιακός οικισμός της μεσόγειας κωμόπολης της χερσονήσου της Σιθωνίας, με τη μακεδονική αρχιτεκτονική των σπιτιών, τις χαρακτηριστικές καμινάδες που επιδεικνύουν την τέχνη των μαστόρων τους, το ναό του Αγίου. Νικήτα, χτισμένο το 1867 και το παλιό σχολειό προσφέρεται για έναν περίπατο οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
Διαλέξτε την ταβέρνα που προτιμάτε και αφεθείτε στη μαγεία της ηρεμίας και των αργών ρυθμών μιας άλλης εποχής, που ο άνθρωπος ήταν άμεσα συνδεδεμένος με τη φύση. Αξίζει να πιείτε έναν ελληνικό καφέ στο παλαιότερο καφενείο του χωριού, αυτό του Νίκου Καζάνη, με τα ξύλινα τραπέζια τοποθετημένα κάτω από μια μεγάλη κληματαριά για περισσότερη σκιά. Μην παραλείψετε ωστόσο να κάνετε μια βόλτα και να δειπνήσετε ή να πιείτε ένα ποτό στην παραλία της Νικήτης, πάνω στην αμμουδιά και πλάι στο κύμα.

Αν τυχόν βρεθείτε στη Νικήτη στις 15 Σεπτεμβρίου, την ημέρα της γιορτής του Αγίου, να έχετε υπόψη ότι διοργανώνεται γλέντι και περιφέρεται σε μια ιερή τελετή στους δρόμους του χωριού η εικόνα του Αγίου.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Η περιοχή του Αγίου Νικολάου βρίσκεται 117 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, στην αρχή της χερσονήσου Σιθωνίας.
Στην κεντρική πλατεία του παραδοσιακού αυτού χωριού, οι ψησταριές που περιστοιχίζουν το συντριβάνι με τις ανθισμένες τριανταφυλλιές προσφέρονται για ένα απολαυστικό γεύμα. Προτείνεται όμως να κάνετε πρώτα μια ρομαντική βόλτα στα καλντερίμια του με τα παραδοσιακά σπίτια του 19ου αιώνα, που αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής, και τις εκκλησίες του Αγ.Γεωργίου και της Αγ.Παρασκευής.
Αν και ο Άγιος Νικόλαος είναι ορεινό χωριό οι ακτές του (τριάντα και πλέον χιλιόμετρα), με πανέμορφους γραφικούς κολπίσκους και καθαρές αμμουδιές, βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το χωριό και ξεχωρίζουν για την ψιλή άμμο και την καταγάλανη θάλασσα.

Το επίνειο του Αγίου Νικολάου είναι το μικρό λιμάνι, Όρμος Παναγιάς, μόλις 2,5 χιλιόμετρα από το χωριό, απ’ όπου τουριστικά σκάφη πραγματοποιούν καθημερινά δρομολόγια για τον περίπλου της χερσονήσου του Άθω, καθώς και μικρές στάσεις στο εξωτικό νησάκι της Χαλκιδικής, την Αμμουλιανή και στην Ουρανούπολη, την πύλη του Αγ.Όρους.

Οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου φημίζονται για την παραγωγή καλού κρασιού, τσίπουρου, μελιού και ελαιολάδου.
Στην πλατεία του χωριού, που σφύζει από ζωή σχεδόν κάθε ώρα της ημέρας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα έχετε την ευκαιρία  να αφεθείτε κι εσείς στη μαγεία του γλεντιού που επικρατεί σε όλη την Χαλκιδική.

Στον Άγιο Νικόλαο θα βρείτε ταχυδρομικό γραφείο (ΕΛΤΑ), supermarkets, διεθνή τύπο, καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης, Κέντρο Υγείας, φαρμακεία, συνεργεία αυτοκινήτων & σκαφών, κλπ. 

ΒΟΥΡΒΟΥΡΟΥ - ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΒΟΥΡΒΟΥΡΟΥ
Αν μια τοποθεσία μπορούσε να προσφέρει θάλασσα με τα χαρακτηριστικά λίμνης, βουνό καλυμμένο από πυκνό δάσος και εννέα μοναδικά νησάκια, ορατά από την ακτή, θα συνεχίζατε να έχετε ενδοιασμούς για την καλοκαιρινή σας εξόρμηση;
Η Βουρβουρού βρίσκεται μόλις δέκα χιλιόμετρα από τον Άγιο Νικόλαο στη χερσόνησο της Σιθωνίας και από την πρώτη ματιά πλουτίζει την όραση με ποικίλες εικόνες και ηρεμεί τον επισκέπτη με τη φυσική της γαλήνη. 
Θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια δίπλα στην ακτή όπου κάθε στεναχώρια εξανεμίζεται με το μελωδικό θρόισμα των φύλλων. Εκτός από τα γαλανά νερά και το φρέσκο ψάρι στις ταβέρνες της περιοχής, μια από τις δυνατότητες που προσφέρονται στον επισκέπτη είναι και η βαρκάδα ως το Διάπορο, το μεγαλύτερο από τα εννέα νησιά της Βουρβουρού, που βρίσκεται απέναντι ακριβώς από τον οικισμό. Εκεί θα δείτε τα πιο καθαρά και γαλαζοπράσινα νερά της Μεσογείου και παράλληλα θα ανακαλύψετε τις πιο απόκρυφες ακρογιαλιές της Χαλκιδικής.

Στη Βουρβουρού υπάρχει  και ο οικισμός των ψαράδων, παλιά ψαράδικα σπίτια που ακόμη και σήμερα φιλοξενούν τους ψαράδες της περιοχής και που ο επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί φρέσκα ψάρια. Βαδίζοντας παράλληλα με τη θάλασσα θα φτάσετε στην μυτερή χερσόνησο Ξιφάρα και στη συνέχεια θα βρεθείτε σε έναν απόμερο κολπίσκο, την παραλία «Καρύδι», όπου εκεί κοντά υπάρχει και το beach bar της περιοχής. 
Όσοι πάλι τρέφετε μια ιδιαίτερη προτίμηση στο βουνό μπορείτε να περπατήσετε τα μονοπάτια του επιβλητικού Ίταμου για να απολαύσετε από την κορυφή του τον μαγευτικό κόλπο της Βουρβουρού και ίσως αν σταθείτε τυχεροί να αντικρίσετε κάποιο ξένοιαστο ζαρκάδι ή να διακρίνετε τα ηλιόλουστα κεραμιδόσπιτα του Αγ.Νικολάου. 

Επίσης αξίζει να επισκεφθείτε τον οικισμό του διδακτικού προσωπικού του Α.Π.Θ. ο οποίος αποτελεί υπόδειγμα πρότυπου οικισμού σε πανελλήνια κλίμακα καθώς επικρατεί απόλυτος σεβασμός προς το περιβάλλον.

Η περιοχή διαθέτει σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, πιτσαρίες, καφετερίες, Bar, Beach Bars, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, είδη λαϊκής τέχνης, ημερήσιο ελληνικό και ξένο τύπο κ.λ.π., ενώ στον Άγιο Νικόλαο (14 χλμ), θα βρείτε Κέντρο Υγείας, φαρμακεία, Αστυνομικό Τμήμα, και ΕΛΤΑ.

sarti6.jpg (32987 bytes)Σάρτη
Η Σάρτη είναι χτισμένη στις ανατολικές ακτές της χερσονήσου της Σιθωνίας. Πήρε το όνομα της από την ομώνυμη αρχαία πόλη που πιθανόν βρισκόταν στην ίδια θέση. Το όνομα "Σάρτη" το συναντάμε στον Ηρόδοτο, ο οποίος αναφέρει την αρχαία πόλη σαν σταθμό της εκστρατείας του Ξέρξη. Η Σάρτη υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας.

Σημαντικά ερείπια των τειχών της αρχαίας πόλης σώζονται σε μεγάλη έκταση πάνω από τον κόλπο της Συκιάς. Δεν γνωρίζουμε τον χρόνο η την αιτία καταστροφής της. Τον 14ο αιώνα αναφέρεται στην περιοχή χωριό που λεγόταν "ο Σάρτης", κτήμα της Μονής Ξηροποτάμου. Μετά το 1922 κατοικήθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες. Σώζονται σπίτια που μαρτυρούν την καταγωγή και την ιστορία του χωριού από τότε μέχρι σήμερα.

Σήμερα η Σάρτη αποτελεί τουριστικό κέντρο όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την ομορφιά της φύσης συνδιάζοντας βουνό και θάλασσα, κρυστάλλινα πρασινογάλαζα νερά, η λευκή άμμος, οι φιλόξενοι κολπίσκοι, οι μοναδικές ακτές που τις προστατεύουν γραφικοί βράχοι, μαγεύουν τον επισκέπτη και χαράσουν αλησμόνητες αναμνήσεις στους φίλους της θάλασσας. Το μέρος είναι ιδανικό για σέρφινγκ, θαλάσσιο σκι, ψάρεμα, βόλτα με βάρκα στις γύρω παραλίες.

Η φιλοξενία των κατοίκων είναι δεδομένη.Υπάρχουν στη διάθεση των επισκεπτών πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για άνετη και ευχάριστη διαμονή καθώς επίσης και πολλά κάμπινγκ για τους λάτρεις της φυσικής ζωής.Τα πολλά εστιατόρια και ψαροταβέρνες που υπάρχουν στο χωριό προσφέρουν παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και φρέσκα ψάρια.

 Απολαύστε τον καφέ ή το παγωτό σας και ζήστε το ρυθμό της έντονης νυχτερινής ζωής. Κοντινός απογευματινός περίπατος είναι η επίσκεψη στο μετόχι της μονής Ξηροποτάμου που αποτελεί ένα αξιόλογο αξιοθέατο. Βρίσκεται στα 500 μέτρα δυτικά του χωριού. Ο ναός χτίστηκε το 1867 και τα υπόλοιπα κτήρια το 1900. Καθημερινά οργανώνονται θαλάσσιες εκδρομές για τον περίπλου του Αγίου Όρους.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΑΡΤΗΣ
Αρμενιστής
armenistis3.jpg (39369 bytes)

Αχλάδα
ahlada2.jpg (28640 bytes)

Καβουρότρυπες
kavourotripes3.jpg (31303 bytes)

Πλατανίτσι
platanitsi2.jpg (25587 bytes)

sikia2.jpg (13308 bytes)Συκιά
Στο Ν.Α. άκρο της Χερσονήσου Σιθωνίας, βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα χωριά της Χαλκιδικής, η Συκιά. Έχει πληθυσμό 3.000 περίπου κατοίκους και απέχει (μέσω Σάρτης) 160 χλμ. από την Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές για την προέλευση του ονόματος. Η πρώτη σχετίζει τ' όνομα με την σκιά του Άθου (Άγ. Όρος), μια άλλη εκδοχή είναι από παράφραση της αρχαίας πόλης της περιοχής (Σίγγος) που με το περάσμα του χρόνου το Σίγγος έγινε Σιγγιά και τέλος Συκιά. Επίσης η ύπαρξη μιας γέρικης συκιάς, γύρω από την οποία χτίστηκε το χωριό, είναι μία πιθανή εκδοχή.

Η αρχιτεκτονική του χωριού και κυρίως του παλαιού οικισμού, έχει αρκετά κοινά στοιχεία με αυτή του Αγίου Όρους. Οι σχέσεις του χωριού με το ¨Αγιο Όρος είναι πολύ παλιές, όταν στην περιοχή υπήρχαν Μετόχια (ιδιοκτησίες Μονών) που στήριζαν τις οικονομίες των μοναστηριών. Ένα άλλο αξιοθέατο είναι ο "Κούκος", βραχώδης και ψηλός λόφος, που περιβάλλεται από κάστρο και πιθανόν υπήρχε εκεί ένας σημαντικός προϊστορικός οικισμός.

Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την Αλιεία, Γεωργία, Κτηνοτροφία, Μελισσοκομία και τον Τουρισμό. Η περιοχή είναι γεμάτη από υπέροχες ακτές. Όλες αυτές οι υπέροχες παραλίες βρίσκονται στους πρόποδες του Ίταμου, ενός βουνού με αρκετούς δρόμους και μονοπάτια που σε βγάζουν στο δάσος του. Για την άνετη διαμονή των επισκεπτών υπάρχουν ξενοδοχεία , ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping, εστιατόρια, bar, μα πάνω από όλα η φιλοξενία των κατοίκων της περιοχής.

Τορώνη
Η Τορώνη είναι οικισμός της Συκιάς. Η περιοχή της κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Μετέπειτα εγκαταστάθηκαν σε αυτήν οι Χαλκιδείς στα τέλη του 8ου αι.π.Χ. Έως τα τέλη του 19ου αι. σώζονταν πολλά ερείπια για να χρησιμοποιηθούν στη κυβολιθόστρωση των δρόμων της Θεσσαλονίκης και της Κωνσταντινουπόλης. Η Τορώνη είναι ένα τουριστικό θέρετρο με καταπληκτική παραλία, μήκους 2 χλμ.

Πόρτο - Κουφό
Ένας άλλος οικισμός της Συκιάς, με το μεγαλύτερο και ασφαλέστερο φυσικό λιμάνι της Ελλάδος. Το όνομα του -"Κωφός λιμήν"- το αναφέρει και ο Θουκυδίδης. Έξωθεν του λιμανιού βρίσκονται τα καρτάλια - το νοτιώτερο άκρο της Σιθωνίας - μία εντυπωσιακή περιοχή, όπου οι ακτές της είναι βραχώδεις και υψώνονται κάθετα σε ύψος μεγαλύτερο από 100 μέτρα.

Παραλία Συκιάς 
sikia7.jpg (32911 bytes)

Λιναράκι 
linaraki2.jpg (29061 bytes)

Πηγαδάκι 
pigadaki2.jpg (28627 bytes)

Τουρκολιμνιώνας
tourkolimnionas2.jpg (32674 bytes)

Κληματαριά 
klimataria5.jpg (34671 bytes)

Κριαρίτσι 
kriaritsi6.jpg (33120 bytes)

Πόρτο Κουφό 
portokoufo3.jpg (28391 bytes)

Καλαμίτσι
kalamitsi3.jpg (34746 bytes)

Τορώνη
toroni11.jpg (32378 bytes)

Τριστινίκα 
tristinika3.jpg (25923 bytes)

Αρετές 
aretes1.jpg (30158 bytes)

Άη Γιάννης
Γραβιά
Βάλτη
Αγριδιά


ΝΕΟΣ ΜΑΡΜΑΡΑΣ - ΣΙΘΩΝΙΑ - ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΝΕΟΣ ΜΑΡΜΑΡΑΣ
Ο Νέος Μαρμαράς είναι το πιο κοσμοπολίτικο χωριό της Σιθωνίας.
Συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τη θάλασσα με το βουνό, την ξέφρενη διασκέδαση με τον ρομαντικό περίπατο και την ελληνική με τη διεθνή κουζίνα.
Ο περίπατος στο πευκόφυτο μονοπάτι που ξετυλίγεται παράλληλα με τη θάλασσα χαρίζει στον επισκέπτη μοναδική θέα στον αμφιθεατρικό Νέο Μαρμαρά και στο ακατοίκητο νησάκι Κέλυφος, που βρίσκεται απέναντί του και έχει σχήμα χελώνας.

Ο ήλιος καθρεφτίζεται στη θάλασσα, ο ουρανός αλλάζει δεκάδες χρώματα με τη δύση του ήλιου, η άμμος λαμπυρίζει στις παραλίες που βρέχονται από καταγάλανα νερά και τα ελάχιστα βότσαλα γυαλίζουν χάρη στους αφρούς της θάλασσας.
Μόνο ποιητικές και ρομαντικές εικόνες θα αποκομίσει ο επισκέπτης στο Νέο Μαρμαρά, καθώς δεν γίνεται να μείνει ασυγκίνητος μπροστά στο μεγαλείο της φύσης, που θα ξεδιπλώνεται καθημερινά μπροστά του.

Η παράδοση που έφεραν οι πρόσφυγες στο Νέο Μαρμαρά δίνουν στην περιοχή ένα ξεχωριστό τοπικό χρώμα, το οποίο είναι πιο έντονο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που
πραγματοποιούνται οι περισσότερες τοπικές εκδηλώσεις.

Ο Νέος Μαρμαράς, συνδυάζοντας την ξεκούραση με την ξέφρενη διασκέδαση, την απόλυτη χαλάρωση με την έντονη αθλητική δραστηριότητα απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και σε όλες τις πιθανές προτιμήσεις.


http://tragikogreece.blogspot.com/2016/07/blog-post_552.html#ixzz4Erv3MijZ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου