Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Τι ποινή θα επιβάλλεται σε όσους κλέβουν ρεύμα




Έως και με διπλάσια από την ισχύουσα τιμή κιλοβατώρας θα χρεώνονται όσοι συλλαμβάνονται να κλέβουν ηλεκτρικό, σύμφωνα με τις προτάσεις που κάνει ο Διαχειριστής του δικτύου, προκειμένου να περιοριστούν οι ρευματοκλοπές.

Το φαινόμενο τα τελευταία χρόνια έχει λάβει διαστάσεις, καθώς εκτός από τους συνήθεις υπόπτους, κυρίως Ρομά, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ έχουν πιάσει στα πράσα επιχειρήσεις, κάποιες από τις οποίες ασκούσαν το «σπορ» επί χρόνια, είτε με παράνομες συνδέσεις, είτε με τοποθέτηση διατάξεων που επέτρεπαν να εμφανίζεται μειωμένη κατανάλωση έναντι της κανονικής

.
Έτσι επιτέλους η ΔΕΗ ως η κυρίως ζημιωμένη και ο ΔΕΔΔΗΕ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μέτρα που θα κάνουν ακριβό το «σπορ» της ρευματοκλοπής, καθώς εκτός των άλλων επιβαρύνσεων-προστίμων, όποιος συλλαμβάνεται θα καλείται να πληρώσει τις «κλεμμένες» κιλοβατώρες με «καπέλο» από 30-90%, ανάλογα με το τιμολόγιο στο οποίο υπάγεται.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις προτάσεις του ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν εγκριθεί ακόμη από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, θα ισχύουν τα εξής για τον υπολογισμό των «χρωστούμενων» στον προμηθευτή:
* Χρονικό σημείο έναρξης της ρευματοκλοπής θα είναι αυτό στο οποίο εμφανίζεται αισθητή μείωση της κατανάλωσης, όπως αποτυπώνεται στο ιστορικό του συγκεκριμένου καταναλωτή. Σε περίπτωση πάντως που το χρονικό σημείο έναρξης της ρευματοκλοπής βρίσκεται πέραν της πενταετίας, τότε η εκτίμηση της καταναλωθείσας ενέργειας περιορίζεται στην πενταετία.
* Η αξία της ενέργειας που προσδιορίζεται αρχικά, ο ΔΕΔΔΗΕ προτείνει να είναι αμέσως απαιτητή. «Διόρθωση» της ποσότητας που καλείται να πληρώσει όποιος συλλαμβάνεται να κλέβει ρεύμα θα μπορεί να γίνει μόνο εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία από τις μετρήσεις καταναλώσεων που θα ακολουθήσουν, ή ο καταναλωτής προσκομίσει έγκαιρα πειστικά στοιχεία που θα μεταβάλουν τις παραμέτρους υπολογισμού (μη χρήση του ακινήτου, τερματισμός δραστηριότητας κ.λπ.).
* Εφαρμογή ενιαίας χρέωσης της τιμής της κιλοβατώρας, η οποία για προληπτικούς λόγους θα πρέπει να είναι αισθητά υψηλότερη έναντι αυτής που προκύπτει από τα ισχύοντα τιμολόγια. Ο ΔΕΔΔΗΕ προτείνει η μοναδιαία χρέωση να περιλαμβάνει και τα δύο σκέλη του τιμολογίου (ανταγωνιστικές και ρυθμιζόμενες χρεώσεις) και να κυμαίνεται μεταξύ 25-30 λεπτών η κιλοβατώρα προ ΦΠΑ. Να είναι δηλαδή αυξημένη κατά 30-90% έναντι των κανονικών τιμολογίων.
* Οι χρεώσεις του ΔΕΔΔΗΕ για τις δαπάνες που πραγματοποίησε προκειμένου να εντοπίσει και στη συνέχεια να διαχειριστεί την υπόθεση προτείνεται να είναι 300 ευρώ για μονοφασικές παροχές, 500 ευρώ για τριφασικές παροχές χαμηλής τάσης (μέχρι Νο 4) και 700 ευρώ για τριφασικές παροχές χαμηλής τάσης Νο 5, 6, 7 και παροχές Μέσης Τάσης.

Το πρόβλημα
Το πρόβλημα, από περιθωριακό, τα χρόνια πριν από την κρίση, έλαβε διαστάσεις στη συνέχεια, ενισχυμένο από το κλίμα του «δεν πληρώνω», ενώ από ένα σημείο και μετά έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από «ειδικούς επαγγελματίες» που υπόσχονταν μεγάλες εκπτώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού, χωρίς τον κίνδυνο σύλληψης.
Έτσι υπήρξαν περιπτώσεις περιοχών όπου οι παραπάνω ανέπτυξαν έντονη δραστηριότητα, όπως στη Ρόδο, όπου μόνο το 2015 εντοπίστηκαν 612 περιπτώσεις ρευματοκλοπών που αφορούσαν σε οικιακούς καταναλωτές, εμπορικές επιχειρήσεις και τουριστικά καταλύματα.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ίδια περιοχή είναι πρωταθλήτρια Ελλάδος και στα «φέσια» προς τη ΔΕH.

Ο επικεφαλής της τελευταίας Μανώλης Παναγιωτάκης, στις αρχές του χρόνου, χαρακτήριζε το πρόβλημα ως ένα από τα μεγαλύτερα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση, μαζί με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, μιλώντας για απώλειες που ανέρχονται σε πενταψήφιο αριθμό εκατομμυρίων.
Από την πλευρά του και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Νίκος Χατζηαργυρίου, τον Δεκέμβριο του 2015 είχε μιλήσει για 5.500 περιπτώσεις ρευματοκλοπών που διαπιστώθηκαν το διάστημα Νοεμβρίου 2014 - Αυγούστου 2015, στο πλαίσιο 57.000 στοχευμένων ελέγχων.
Με δεδομένη την ένταση του προβλήματος και των σημαντικών επιπτώσεων που έχει τόσο για τη ΔΕH, όσο και για το σύνολο των συνεπών καταναλωτών τους οποίους και επιβαρύνει σε τελική ανάλυση, η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ ανέλαβε πρωτοβουλίες για την τροποποίηση του Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου Διανομής. Όσο και του εγχειριδίου για τις ρευματοκλοπές, το οποίο συνετάγη το 1983.

http://thessbomb.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου