Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Η μεγάλη «σφαγή» στις επικουρικές συντάξεις από τις 2 Αυγούστου -Τον Σεπτέμβριο η δεύτερη φουρνιά

Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα δουν μειωμένες τις συντάξεις τους στις 2 Αυγούστου, όταν θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους, καθώς πέφτει το πρώτο «μαχαίρι» και μάλιστα αναδρομικά από τον Ιούνιο.

Η δεύτερη δόση των συνταξιούχων που θα υποστούν τις μειώσεις που νομοθετήθηκαν με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο θα φανεί στις συντάξεις που θα καταβληθούν στις 2 Αυγούστου.



Οι περικοπές θα αφορούν όσους εισπράττουν συνολικά (κύρια και επικουρική) πάνω από 1.300 ευρώ μηνιαίως(μικτά). Οι περικοπές θα γίνουν μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεων, με νέο ποσοστό αναπλήρωσης της τάξης του 0,45% κατ’ έτος. Συνεπώς το «μαχαίρι» θα πέσει κυρίως στις συντάξεις, οι οποίες στο παρελθόν υπολογίστηκαν με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης.

Μεγάλοι χαμένοι του πρώτου «πακέτου» περικοπών είναι δημοτικοί υπάλληλοι, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι της πρώην ΕΤΒΑ.

Σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου, ο επαναϋπολογισμός θα γίνεται κάθε χρόνο με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης (0,40%), τα δημογραφικά δεδομένα και το πλασματικό ποσοστό επιστροφής που θα εφαρμόζεται στις συνολικά καταβληθείσες εισφορές.

Αυτό σημαίνει ότι μετά τον επαναϋπολογισμό της αν μία επικουρική σύνταξη μαζί με την αντίστοιχη κύρια σύνταξη ξεπερνά αθροιστικά τα 1300 ευρώ, τότε η επικουρική σύνταξη αναπροσαρμόζεται προς τα κάτω, δηλαδή θα μειώνεται. Σε περίπτωση που το άθροισμα των κύριων και επικουρικών- αυτών που καταβλήθηκαν έως τις 12 Μαίου του 2016 είναι μικρότερο ή ίσο των 1.300 ευρώ, η διαφορά μεταξύ της καταβαλλόμενης επικουρικής σύνταξης της επαναϋπολογισθείσας, διατηρείται ως προσωπική διαφορά ανά συνταξιούχο.

http://thessbomb.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου