Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Ι. Μάζης για Brexit: Εχουμε μία χρυσή ευκαιρία που πρέπει να την αναπτύξουμε

Ι. Μάζης για Brexit: Εχουμε μία χρυσή ευκαιρία που πρέπει να την αναπτύξουμε
Στο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Συγκεκριμένα, ο Ιωάννης Μάζης απαντώντας αν η Ελλάδα σε αυτή τη συγκυρία έχει ευκαιρία να αλλάξει, να βελτιώσει, τη θέση της μέσα στην Ευρώπη είπε: «Βεβαίως και έχει. Πάντα μου αρέσει να βλέπω τη σκοτεινή πλευρά η οποία δεν φαίνεται με την πρώτη. Άλλωστε αυτό κάνει η γεωπολιτική, κοιτάζει να σκάψει πιο βαθειά. Μπορεί να αξιοποιήσει αυτό το ενδεχόμενο, να χρησιμοποιήσει την ανάλογη επιχειρηματολογία και να εξηγήσει και λόγο της στρατηγικής της θέσης. Μην ξεχνάμε, εμείς ελέγχουμε το δίαυλο Δαρδανελίων-Αιγαίου. Εμείς ελέγχουμε ένα 70% των μεσογειακών, νατοϊκών, αμερικανικών και βρετανικών βάσεων και ως Ελλάδα και ως ελληνισμός, βάζω και την Κύπρο μέσα. Αν λοιπόν αυτά τα πράγματα δεν αποφασίσουμε να τα αξιοποιήσουμε, αν δεν πωλήσουμε τον ρόλο μας τον γεωστρατηγικό περισσότερο ακριβά, γιατί μέχρι τώρα τον πωλούμε δωρεάν»
Και πρόσθεσε: «Εχουμε μία χρυσή ευκαιρία αυτή τη στιγμή και πρέπει να την αναπτύξουμε. Πρέπει να συζητήσουμε με όλους και πρέπει κυρίως να συζητήσουμε με την εκείθεν του Ατλαντικού σύμμαχο η οποία πιστεύω ότι μάλλον επιχαίρει για την εξέλιξη. Διότι κακά τα ψέματα ουδέποτε θα επέτρεπε η Ουάσινγκτον μία γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη. Αυτό όσοι ασχολούμεθα με την γεωπολιτική το ξέρουμε πάρα πολύ καλά. Ξέρουμε πως χτίστηκε το δόγμα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, στήθηκε πάνω στη θεωρία του Σπάικμαν η οποία διατυπώθηκε το 1938, το ’39 και πήρε την τελική της μορφή το 1943, ξέρουμε πολύ καλά το δόγμα της ανάσχεσης και αντιλαμβανόμαστε, αν θυμηθούμε τα λόγια του λόρδου Ισμέι ο οποίος ήταν ο πρώτος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και ο οποίος είπε, όταν τον ρώτησαν γιατί φτιάχτηκε το ΝΑΤΟ, ότι φτιάχτηκε για να αφήσει τη Ρωσία έξω, την Αμερική μέσα και τη Γερμανία κάτω. Αυτά είναι δόγματα και όποιος θέλει να τα αγνοεί αυτά τα δόγματα δεν κάνει καλή πολιτική». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου