Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Γιατί το θαλασσινό νερό είναι αλμυρό; Γνωρίζετε;


Γιατί το θαλασσινό νερό έχει αλάτι

Αλήθεια αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί η θάλασσα έχει αλάτι και πως αυτό βρέθηκε εκεί; Δείτε στο άρθρο που ακολουθεί, έχει ενδιαφέρον.
Όλοι γνωρίζουμε ότι το θαλασσινό νερό είναι αλμυρό. Πόσοι από εμάς όμως γνωρίζουμε για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Γιατί δηλαδή η θάλασσα έχει αλάτι ενώ το νερό της βροχής ή το νερό στις λίμνες και τα ποτάμια είναι γλυκό;

Υπήρχε πάντα εκεί όλο αυτό το αλάτι, δημιουργήθηκε κάπως ή μήπως απλώς "μαζεύτηκε" εκεί με κάποιο τρόπο; Ας ρίξουμε λίγο φως!
Γιατί το θαλασσινό νερό είναι αλμυρό

Καταρχήν να πούμε ότι το νερό της θάλασσας δεν έχει μόνο το γνωστό μας μαγειρικό αλάτι, δηλαδή το χλωριούχο νάτριο, αλλά και πλήθος άλλων αλάτων.

Πως βρέθηκαν όλα αυτά μέσα στη θάλασσα; Η απάντηση είναι ότι απλά μεταφέρθηκαν! Ας το δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά.

Ίσως έχετε ακούσει για τον κύκλο του νερού ο οποίος φαίνεται στο παρακάτω σχήμα.

ο κύκλος του νερού
Το θαλασσινό νερό εξατμίζεται, ανεβαίνει στον ουρανό όπου μέσω της διαδικασίας της συμπύκνωσης σχηματίζει τα σύννεφα τα οποία με τη σειρά τους γίνονται βροχή, χιόνι κλπ και καταλήγουν πάλι στη θάλασσα.

Μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό (περίπου τα 3/4) το νερό της βροχής καταλήγει απευθείας στη θάλασσα ενώ το υπόλοιπο πέφτει στη στεριά και από εκεί μέσω του εδάφους και κυρίως των ποταμών ξαναχύνεται στη θάλασσα.

Στην πορεία του λοιπόν το νερό παρασύρει άλατα που βρίσκονται στο έδαφος και τα παρασύρει στη θάλασσα. Όταν το θαλασσινό νερό εξατμίζεται, το αλάτι παραμένει με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς.
το νερό της θάλασσας έχει αλάτι
Κατόπιν οι επόμενες βροχές θα παρασύρουν κι άλλο αλάτι και ούτω καθεξής...

Επίσης, μέσω της ηφαιστειακής δραστηριότητας τόσο εντός όσο και εκτός των θαλασσών παράγεται περισσότερο αλάτι από τα στερεά και αέρια υλικά που απελευθερώνονται από τις ηφαιστειακές εκρήξεις.
Γιατί το νερό στα ποτάμια και τις λίμνες είναι γλυκό;

Αντίθετα με το θαλασσινό νερό, το νερό στα ποτάμια και τις λίμνες είναι κατά βάση γλυκό.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει καθόλου άλατα, απλά η περιεκτικότητα του σε αλάτι σε σχέση με το θαλασσινό νερό είναι κατά πολύ μικρότερη.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί πολύ απλά, η "γλυκύτητα" ή η "αλμύρα" του νερού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ηλικία του!
διαφορά γλυκού με αλμυρό νερό
Τα γλυκά νερά στις λίμνες και στα ποτάμια έχουν ηλικία μερικών εκατομμυρίων ετών, σε αντίθεση με το νερό στις θάλασσες που είναι κατά πολύ αρχαιότερο και φτάνει περίπου τα 5 δισεκατομμύρια χρόνια!

Αυτό σημαίνει ότι όλα αυτά τα χρόνια το αλάτι συσσωρεύεται στις θάλασσες με αποτέλεσμα το νερό τους να είναι πιο αλμυρό.

Φυσικά, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες όπως η μορφολογία του εδάφους, η παρουσία ηφαιστείων κλπ.

http://coolweb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου