Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

γλιστρίδα : σχολιάζει ο Δημήτρης Κουρέτας Καθηγητής Πανεπηστημίου Θεσσαλίας.


Αποτέλεσμα εικόνας για γλιστρίδα

Κοιτώντας χθες την ανταπόκρισή σας στην ανάρτηση μου για το κολλαγόνο, σκέφτηκα πως οι 340 κοινοποιήσεις, χρειάζονται ένα μεγάλο ευχαριστώ που με παρακολουθείτε. 

Ετσι λοιπόν σήμερα σας έχω μια ωραία έκπληξη. Θα μιλήσουμε για τη γλιστρίδα που είναι ενα παρεξηγημένο ζιζάνιο που φυτρώνει σχεδόν παντού και εχει ενα μοναδικό χαρακτηριστικό. Εχει περισσότερα ω-3 λιπαρά ακόμη και απο τον σολωμό. Τώρα είναι η εποχή του.Επίσης η χρήση της γλιστρίδας ως θεραπευτικού φυτού στην Ευρώπη, στο Ιράν και στην Ινδία έχει ιστορία τουλάχιστον
2.000 ετών και πιθανότατα καταναλωνόταν ως λαχανικό πολλά χρόνια πριν. Στην αρχαία Ρώμη η γλιστρίδα χρησιμοποιείτο για θεραπεία των πονοκεφάλων, της δυσεντερίας, και των δαγκωμάτων από σαύρες. Βέβαια τότε δεν γνώριζαν ότι είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και σε αντιοξειδωτικά απαραίτητα για την υγεία. Μάλιστα η γλιστρίδα εθεωρείτο από παλαιά πολύτιμο φυτό για τη θεραπεία των προβλημάτων του ουροποιητικού και του πεπτικού συστήματος. Αρα μια πολυ ωραία επιλογή και πολυ φτηνή. Την εκφραση που λέει ' γλυστρίδα εφαγες και μιλάς τόσο πολυ', πιθανά τη ξέρετε. Την εξήγηση σας τη εχω για έκπληξη, αργότερα. Ενα πράγμα ομως που δεν είναι πολυ γνωστό, είναι οτι ο Διοσκουρίδης την αποκαλούσε φάρμακο κατα της μοιχείας, γιατί έχει μεγάλη καταπραυντικη δράση, και έτσι ηρεμούσε τις σεξουαλική διάθεση.
Επομένως όσοι σας πασάρουν συμπληρώματα για ω-3 πείτε τους οτι ο Κουρέτας μας είπε να τρώμε μια σαλάτα γλιστρίδα, η να τρώμε 3 καρύδια. Εχουν μας ειπε οσα ω-3 χρειαζόμαστε.
Καλη μας μέρα


Πηγή:F/B

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου