Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Τι απέδειξαν οι έρευνες για τον πάπυρο που αναφέρει πως ο Ιησούς είχε σύζυγο;



Πλαστογραφημένος είναι τελικά ο κοπτικός πάπυρος στο οποίο είναι γραμμένο στα κοπτικά και αναφέρει «Ο Ιησούς είπε σε αυτούς, “Η σύζυγός μου”». Όπως αποφάνθηκαν τελεσίδικα μετά από 4 χρόνια ερευνών οι επιστήμονες.
Ο πάπυρος είχε έρθει στη δημοσιότητα το 2012 από την καθηγήτρια του Χάρβαρντ, Κάρεν Κινγκ. Η ίδια όμως την περασμένη εβδομάδα, με άρθρο της στην διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «Atlantic», εξέφρασε τις αμφιβολίες της σχετικά με την εγκυρότητα του παπύρου.

«Αν με ρωτάτε σήμερα προς ποια κατεύθυνση κλίνω περισσότερο – αν πρόκειται για αρχαίο κείμενο ή σύγχρονη πλαστογράφηση – βασισμένη σε νέα ευρήματα, θα πω πως κλίνω περισσότερο προς την εκδοχή της πλαστογράφησης» αποκάλυψε η Κινγκ, λέγοντας ότι το περιοδικό ανακάλυψε αρκετές ανακρίβειες στην ιστορία του κατόχου, επιχειρηματία, Γουόλτερ Φριτζ, και στο πώς έφτασε στο σημείο να έχει στην κατοχή του τον πάπυρο.
Η Κινγκ υπογράμμισε πως λυπάται για το γεγονός ότι έπεσε θύμα απάτης, εξέφρασε ωστόσο την ικανοποίηση της για τη αποκάλυψη της αλήθειας.
Θέση για το συγκεκριμένο θέμα πήρε και ο καθηγητής Μαρκ Γκουντέικρ, από το πανεπιστήμιο Duke στη Βόρεια Καρολίνα, λέγοντας ότι οι αμφιβολίες για την γνησιότητα του ευρήματος υπήρχαν πριν ακόμη δημοσιευτεί.
«Όταν δείχνεις κάτι τέτοιο σε ανθρώπους που περνούν όλη τους τη ζωή μελετώντας ακριβώς αυτά, τότε μπορούν να καταλάβουν με μια ματιά αν είναι κάτι ύποπτο», τόνισε ο Γκουντέικρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου