Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Brain Gain: 100 Έλληνες του εξωτερικού παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους



Χιλιάδες είναι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που εγκατέλειψαν τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Είναι η γενιά του "brain drain", επιστήμονες και επαγγελματίες όλων των ειδικοτήτων που έστρεψαν τις ελπίδες τους σε χώρες του εξωτερικού, για ένα καλύτερο μέλλον.
Μία ομάδα 100 ατόμων από αυτούς, που ήδη ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, αποφάσισαν πως πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να δράσουν συλλογικά. Έτσι, δημιούργησαν το "Brain Gain", μια πρωτοβουλία που έχει στόχο να κάνει προτάσεις με θετικό πρόσημο, για να δημιουργηθούν οι συνθήκες και τα κίνητρα, ώστε η γενιά του "brain drain" να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Η ιδέα ήρθε αρχικά στο μυαλό δύο-τριών ατόμων και ύστερα διαδόθηκε «στόμα με στόμα», μέσω των κοινωνικών δικτύων και έτσι δημιουργήθηκε το "Brain Gain".
Με μια σελίδα στο Facebook, η ομάδα "Brain Gain" συστήνεται στο κοινό των συμπατριωτών μας που ζουν στο εξωτερικό και ζητά τη συμβολή τους. Το σκεπτικό είναι απλό: απαντώντας σε 8 απλές, αλλά βασικές, ερωτήσεις μπορεί οποιοσδήποτε Έλληνας και Ελληνίδα εργάζεται στο εξωτερικό να συμβάλει στην πρωτοβουλία αυτή.
«Αποφασίσαμε πως πρέπει να οργανωθούμε. Δεν είμαστε άνθρωποι που έφυγαν από την Ελλάδα και θέλουν να ρίξουν μαύρη πέτρα πίσω», αναφέρει στο thestival.gr η Πόπη Καλαϊτζή, γιατρός που εργάζεται σε νοσοκομείο του Βερολίνου και μέλος της ομάδας "Brain Gain".
Πρωταρχικός στόχος είναι να συγκεντρωθεί ένα δείγμα 3000 ερωτηματολογίων που θα βοηθήσει στην καλύτερη οργάνωση των επόμενων δράσεων. Έτσι, η ομάδα θα καταφέρει να σκιαγραφήσει το προφίλ των ανθρώπων της γενιάς του "brain drain": Ποιοι είναι; Γιατί έφυγαν; Τι τους ενοχλεί στην Ελλάδα; Θα γυρνούσαν ή όχι; Τι θα τους έκανε να γυρίσουν;
Όπως εξηγεί στο thestival.gr η κ. Καλαϊτζή, αν και ακόμη δεν έχει γίνει η επίσημη παρουσίαση της πρωτοβουλίας, η ανταπόκριση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. «Μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες είχαμε περισσότερα από 1000 Like στο Facebook και περισσότερες από 1500 απαντήσεις», τονίζει η ίδια. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένονται τα αποτελέσματα της έρευνας και η παρουσίαση του ολοκληρωμένου site.
Τα 100 άτομα που απαρτίζουν την ομάδα βρίσκονται διάσπαρτα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, όπου ζουν και εργάζονται. Από το Λονδίνο μέχρι το Ντουμπάι και από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Τόκιο.
Στην πράξη, όπως αναφέρει η κ. Καλαϊζή, «θα χωριστούμε σε διάφορες ομάδες, ανάλογα με την ειδικότητα του καθενός και θα αποφασίσουμε από κοινού ποιες προτάσεις θα κάνουμε. Υπάρχουν κάποια πράγματα, μικρά ή μεγάλα, που θα θέλαμε να γίνουν στη χώρα μας, γιατί δεν είναι πάντα θέμα χρημάτων, είναι και θέμα νοοτροπίας. Είναι κάποια πράγματα που λειτουργούν στο εξωτερικό, γιατί όχι και στην Ελλάδα; Οι περισσότεροι έχουμε φύγει έχοντας εργαστεί πρώτα στην Ελλάδα και ξέρουμε τις παθογένειες του συστήματος».
«Οι προτάσεις», συνεχίζει, «θα είναι προϊόν συλλογικής διαβούλευσης μεταξύ των μελών του "Brain Gain". Το βασικότερο είναι πως θα γίνουν προτάσεις στις εκάστοτε κυβερνήσεις. Στόχος είναι να γίνουν μαζικά, από πολλούς ανθρώπους. Για το λόγο αυτό ξεκινήσαμε και το ερωτηματολόγιο. Ωστόσο, αν μας ζητηθεί μπορούμε να βοηθήσουμε δίνοντας, για παράδειγμα, το know how σε συναδέλφους μας, που είναι στην Ελλάδα, σε εταιρίες ή σε υπηρεσίες».
«Το ιδανικό για μας θα ήταν να δημιουργηθούν στην Ελλάδα τέτοιες συνθήκες, ώστε όσοι από εμάς το επιθυμούν να γυρίσουμε στην Ελλάδα και να είμαστε ένα gain, δηλαδή ένα κέρδος για τη χώρα, με τις εμπειρίες μάλιστα που θα έχουμε αποκτήσει από το εξωτερικό», επισημαίνει στο thestival.gr η κ. Καλαϊτζή.
Ωστόσο, ακόμη κι αν δεν καταφέρουν να επιστρέψουν στο άμεσο μέλλον, «τουλάχιστον θα έχει ένα κέρδος η χώρα από το γεγονός ότι θα προσπαθήσουμε να οργανώσουμε την ομάδα της γενιάς του "brain drain" και να σκεφτόμαστε περισσότερο για την Ελλάδα», αναφέρει.
Άλλωστε οι περισσότεροι «έχουμε το νόστο μέσα μας. Πάντα έχουμε στο μυαλό μας την Ελλάδα», καταλήγει η κ. Καλαϊτζή.
Η ομάδα "Brian Gain" καλεί όσους το επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτό τον ανοιχτό και ενεργητικό διάλογο, να καταθέσουν στην κοινή γνώμη στοχευμένες απόψεις, τεκμηριωμένες προτάσεις και διεθνείς πρακτικές για την επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας.
Μάλιστα, στοχεύουν στην καθιέρωση ενός ετήσιου Συνεδρίου, όπου θα συνδιαμορφώνουν τους στρατηγικούς τους στόχους και θα διευρύνουν τη δράση της πρωτοβουλίας.
Αν θέλετε κι εσείς να συμμετέχετε δείτε ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου