Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Η μεγάλη γιορτή του βιβλίου "έρχεται" στη Θεσσαλονίκη

Τις πύλες της για το κοινό της Θεσσαλονίκης, ανοίγει την Πέμπτη, η 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου η οποία θα φιλοξενηθεί στα περίπτερα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Για τέσσερις ημέρες η πόλη της Θεσσαλονίκης θα είναι το επίκεντρο ενδιαφέροντος για εκδότες, συγγραφείς, επαγγελματίες του κλάδου αλλά και για το πολυπληθές αναγνωστικό κοινό που αναμένεται να επισκεφθεί τα περίπτερα 13 και 15 της Έκθεσης για το ετήσιο ραντεβού βιβλίου. Πάνω από όλα αποτελεί μία σημαντική διαδραστική συνάντηση των ανθρώπων γύρω από το βιβλίο, τις τέχνες και το πολιτισμό.

 «Δώσαμε μία μάχη για να ξαναγίνει η φετινή διοργάνωση .Φέτος η έκθεση βιβλίου θα αναστατώσει την πόλη» δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» της Διεθνούς Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας.
Από την πλευρά της η  αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Έλλη Χρυσίδου τόνισε ότι η πόλη μπορεί να στηρίξει διοργανώσεις, όπως η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου σημειώνοντας παράλληλα ότι θα είναι ένα μεγάλος γεγονός, ένα μεγάλο φεστιβάλ για τη Θεσσαλονίκη.
Την πεποίθηση ότι γίνεται μία τιτάνια προσπάθεια για να κρατηθεί ζωντανός ο θεσμός εξέφρασε και ο Γιώργος Παπαναστασίου, μέλος του ΔΣ  του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και πρόσθεσε: «Θα κριθούμε από το αποτέλεσμα. Νομίζω ότι θα δικαιώσουμε τον χαρακτηρισμό ότι η έκθεση βιβλίου αποτελεί ένα κορυφαίο θεσμό της πόλης».
Τιμώμενη χώρα η Ρωσία
Το πολιτιστικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η Ρωσία, η οποία θα είναι η φετινή τιμώμενη χώρα, στο πλαίσιο του Έτους Ελληνορωσικής Φιλίας, 2016, θα είναι ένα ταξίδι στην Ιστορία, τις Τέχνες και τον Πολιτισμό της Ρωσίας. Συζητήσεις με συγγραφείς, στρόγγυλα τραπέζια, παρουσιάσεις βιβλίων, διαλέξεις, ποιητικές βραδιές, κινηματογραφικές προβολές, εκθέσεις, συνεργατικές δράσεις με τα σπουδαία μουσεία της Ρωσίας και δράσεις για εφήβους και παιδιά θα πλαισιώσουν το μεγάλο αφιέρωμα στη Ρωσία. Παράλληλα, θα αναδειχθούν οι υπαρκτές ή οι εν δυνάμει σχέσεις με την πολιτιστική ζωή της Ελλάδας, είτε αυτές αφορούν στην παρουσίαση προγράμματος επιχορήγησης της μετάφρασης και έκδοσης ρωσικών βιβλίων στην ελληνική γλώσσα, είτε τη σύγχρονη εκδοτική δραστηριότητα των ρωσικών μοναστηριών του Άθω.
Θεματικό αφιέρωμα «Πρόσφυγες, τότε και σήμερα»
Το θεματικό αφιέρωμα της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Πρόσφυγες, τότε και σήμερα» στοχεύει να αναδείξει την σύγχρονη πραγματικότητα του προβλήματος, αλλά και τις ιστορικές διαστάσεις του περιλαμβάνοντας: Επιστημονικές και κοινωνικοπολιτικές συζητήσεις και ημερίδες, λογοτεχνικές προσεγγίσεις αλλά και μαρτυρίες, προβολές ντοκιμαντέρ, εικαστικές εκθέσεις με έργα διαφορετικών μορφών τέχνης όπως ζωγραφική, χαρακτική, γλυπτική, βίντεο, κατασκευές, παρουσιάσεις και αναγνώσεις βιβλίων με παράλληλη προβολή οπτικοακουστικού υλικού που αφορούν κλασικές εκδόσεις αλλά και εκδόσεις σε μορφή κόμικς, θεματική έκθεση βιβλίων και φωτογραφικές εκθέσεις.
Φεστιβάλ Ξένης Λογοτεχνίας και Μετάφρασης
Το πνεύμα της πολυπολιτισμικότητας που διέπει το διεθνή χαρακτήρα της ΔΕΘΒ υποστηρίζεται στη φετινή διοργάνωση με τη συμμετοχή 24 ξένων συγγραφέων και ένα φεστιβάλ Μετάφρασης που θέτει και πραγματεύεται τα ζητήματα της γλώσσας και της επικοινωνίας των ιδεών μέσω των μεταφράσεων και των μεταφραστών.
Με περίπτερο συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση 20 χώρες και συγκεκριμένα: Αίγυπτος, Αλβανία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισραήλ, Κίνα, Κορέα, Κροατία, Κύπρος, Μπαγκλαντές, Ουκρανία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Ρουμανίας, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία και Τουρκία.
Το Φεστιβάλ Ξένης Λογοτεχνίας και Μετάφρασης θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα «ΒΑΒΕΛ-στον κόσμο της μετάφρασης» του κτηρίου 15, θέτοντας στο επίκεντρο το σημαντικό ρόλο της «παγκόσμιας γλώσσας μας», της μετάφρασης και αναδεικνύοντας τη συμβολή της στην πολυπολιτισμικότητα, μέσα από ένα πλήρες τετραήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων, δράσεων, εργαστηρίων και συζητήσεων.
3ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών
Σε συνέχεια του 1ου Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, που διοργανώθηκε τον Δεκέμβρη του 2011 από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, αλλά και του 2ου που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και μετά την θερμή υποδοχή που είχε από τους νέους συγγραφείς αλλά και το κοινό, διοργανώνεται φέτος το 3ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, δίνοντας βήμα στις νέες λογοτεχνικές φωνές.
Παιδική, Εφηβική και Εκπαιδευτική Γωνιά
Ένας από τους δυναμικότερους πόλους έλξεις των επισκεπτών της έκθεσης αποτελεί η καθιερωμένη Παιδική, Εφηβική και Εκπαιδευτική Γωνιά στην οποία οργανώνονται πολλαπλές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν τόσο τις αφηγηματικές, διαδραστικές και εν γένει ευρηματικές παρουσιάσεις της τρέχουσας παραγωγής βιβλίων, όσο και την παρουσίαση θεμάτων που αφορούν την κοινωνική και σχολική ζωή όλων των συντελεστών της εκπαίδευσης αλλά και τους γονείς.
Εκδηλώσεις
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης της 13ης ΔΕΘΒ θα πραγματοποιηθούν ειδικές εκδηλώσεις οι οποίες αφορούν:
  • Εκδηλώσεις προς τιμήν του Αριστοτέλη για το επίσημο έτος Αριστοτέλη το 2016.
  • Εκδηλώσεις εν όψει του έτους Καζαντζάκη 2017.
  • Εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 400 χρόνων από τον θάνατο του Σαίξπηρ.
Η Έκθεση σε αριθμούς
Το σύνολο των εκδοτών που συμμετέχουν στην φετινή ΔΕΘΒ προσεγγίζει τους 300 εκ των οποίων οι 214 είναι Έλληνες εκδότες και οι 80 ξένοι από 20 χώρες.
Το σύνολο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν είναι 284. Από αυτές 135 είναι οι εκδηλώσεις του γενικού προγράμματος, 27 εκδηλώσεις στο πλαίσιο του αφιερώματος στους πρόσφυγες, 46 εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μετάφρασης και 76 εκδηλώσεις στο χώρο της παιδικής  και νεανικής γωνιάς.
Σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις συμμετέχουν 500 ομιλητές: συγγραφείς, εικονογράφοι, μεταφραστές, ακαδημαϊκοί, κριτικοί, εικαστικοί, μουσικοί, δημοσιογράφοι, βιβλιοθηκονόμοι, εκπαιδευτικοί, εκδότες και εξειδικευμένοι επαγγελματίες από τον χώρο των εκδόσεων.
Η 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης προσβλέπει σταθερά στη διεύρυνση των οριζόντων της ανάγνωσης, την υποστήριξη Ελλήνων εκδοτών, την ανάδειξη νέων, αλλά και την αναγνώριση παλαιότερων εγχώριων και διεθνών δημιουργών, καθώς και τη σύνδεση όλων των παραπάνω με την κοινωνικοπολιτική εθνική και διεθνή συγκυρία.
Info
Διεθνής 'Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Είσοδος Ελεύθερη
www.thessalonikifookfair.gr
Τηλ.: 210-6776540/fax:201-6725826/e-mail:info@-tbf@hfc.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου