Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Γιατί να στείλω το παιδί μου σε παιδικό σταθμό;


Γιατί να στείλω το παιδί μου σε παιδικό σταθμό;


Σε λίγες μέρες ξεκινούν οι εγγραφές για τους δημόσιους παιδικούς σταθμούς όλης της χώρας, στους περισσότερους από τους οποίους μπορούν να εγγραφούν παιδάκια ηλικίας 2,5 ετών και άνω.

Πολλές εργαζόμενες μανούλες που έως τώρα άφηναν τα μικρά τους στη φροντίδα της γιαγιάς, αναρωτιούνται αν πρέπει να τα γράψουν στον παιδικό σταθμό ή αν είναι καλύτερα να συνεχίσουν να μένουν με τη γιαγιά. Ο βασικός τους φόβος είναι ότι πηγαίνοντας στον παιδικό σταθμό θα αρρωσταίνουν συχνά.

Κι όμως τα οφέλη που αποκτά ένα παιδί στον παιδικό σταθμό, ακόμα κι αν αρρωστήσει κάποιες φορές, είναι σαφώς περισσότερα από το να μένει στο σπίτι με τη γιαγιά του:
  • Αποκτά κοινωνικές δεξιότητες: Το παιδί βρίσκεται σε ένα χώρο με άλλα συνομήλικα παιδάκια, με τα οποία μαθαίνει να συνεργάζεται, να παίζει ήρεμα, να δημιουργεί, με λίγα λόγια κοινωνικοποιείται.

  • Γίνεται λιγότερο εγωκεντρικό: Στο σπίτι είναι ο βασιλιάς, όμως στον παιδικό σταθμό πρέπει να βρει το ρόλο του μέσα στην ομάδα, να μάθει να μοιράζεται, να ζητά συγγνώμη, να περιμένει τη σειρά του κλπ.

  • Μαθαίνει πολλά καινούρια πράγματα: Ο παιδικός σταθμός δεν είναι απλά ένας χώρος φύλαξης, αλλά εκεί τα παιδιά αποκτούν γνώσεις, δεξιότητες και έρχονται σε επαφή με πολλά ερεθίσματα, που τα προετοιμάζουν για το νηπιαγωγείο.

  • Ανεξαρτητοποιείται: Ο παιδικός σταθμός βοηθά τα παιδιά στο δρόμο τους προς την ανεξαρτητοποίηση, αφού εκ των πραγμάτων η δασκάλα δεν μπορεί να ικανοποιεί τις ανάγκες 25 παιδιών ταυτόχρονα, ούτε να είναι «πάνω στο παιδί», όπως η μαμά στο σπίτι.

  • Δυναμώνει το ανοσοποιητικό του σύστημα: Ακόμα και οι αρρώστιες, που τόσο τρομάζουν τις μανούλες, βοηθούν το παιδί, αφού ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού του.
  • http://www.govastileto.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου