Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

"Συμπληρωματικό" ή "συμπληρωμένο" το πρόσθετο μνημόνιο, ο λαός θα το πληρώσει!

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΔΕΝ ΧΡΥΣΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΧΑΠΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΟΥ EUROGROUP

Με απορία και αγανάκτηση παρακολουθεί η κοινή γνώμη τις ανακοινώσεις της Κομισιόν σχετικά με τις αποφάσεις που έλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατά τη χθεσινή, μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup.

Και αυτό, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ανακοίνωσή της, έκανε αρχικά λόγο για «συμπληρωματικό μνημόνιο», το οποίο προβλέπει η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα, ενώ μετά έσπευσε να αντικαταστήσει το «συμπληρωματικό μνημόνιο» με τη λέξη «συμπληρωμένο» μνημόνιο.

Προφανώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με δάκτυλο, ίσως και της κυβέρνησης, παίζει με τις λέξεις, σε ένα παιχνίδι το οποίο τελικά θα πληρώσει ο ελληνικός λαός με νέα μέτρα!

Το «συμπληρωματικό ή συμπληρωμένο μνημόνιο» συνιστά προϋπόθεση, σύμφωνα με την Κομισιόν, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του συμφωνηθέντος προγράμματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ανακοίνωσή της με αφορμή της αποφάσεις του Eurogroup, σημειώνει ότι, εφόσον εγκριθεί το συμπληρωματικό ή συμπληρωμένο Μνημόνιο από το ΔΣ του ESM, τότε θα γίνει και η εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, τον Ιούνιο, έπειτα βεβαίως και από την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων και την έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια.

«Με ένα συμπληρωματικό ή συμπληρωμένο Μνημόνιο Συμφωνίας (supplemental Memorandum of Understanding), το οποίο πρόκειται να εγκριθεί σύντομα από το διοικητικό συμβούλιο του ESM, θα συμπληρωθεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του προγράμματος» επισημαίνει.

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η Κομισιόν διαβεβαιώνει ότι η διοίκηση του Ταμείου θα συστήσει στο εκτελεστικό συμβούλιο να εγκρίνει τη συμφωνία, πριν το τέλος του έτους.

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα σε πολλά επίπεδα, καθώς ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) που ανέρχεται σε 10,3 δισ. ευρώ, αλλά και για μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που θα εφαρμοστούν σταδιακά» αναφέρει ακόμη η Κομισιόν.

Πάνω απ' όλα, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία θα χρησιμεύσει για τη δημιουργία των συνθηκών αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι, με βάση τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup στην οποία παραπέμπει και η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης, θα πρέπει η κυβέρνηση να υλοποιήσει μία σειρά από προαπαιτούμενα, τα οποία προς το παρόν έχουν «αστερίσκους». Τα προαπαιτούμενα αυτά σχετίζονται με το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, την ενέργεια αλλά και τον τελευταίο εφαρμοστικό νόμο.

Οι παραπάνω δεσμεύσεις, μαζί με τον «κόφτη» δαπανών, τα νέα πακέτα προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου (για το υπόλοιπο δόσεων 2,8 δισ. ευρώ) και της 2ης αξιολόγησης, αλλά και όλες τις άλλες «προσαρμογές» στο Μνημόνιο (π.χ. εξαίρεση προσφυγικών δαπανών, ρήτρα υπεραπόδοσης κλπ) θα περιέχονται στο «συμπληρωματικό ή συμπληρωμένο μνημόνιο», προσχέδια του οποίου είχαν δει τις προηγούμενες εβδομάδες το φως της δημοσιότητας και πλέον οδεύει προς οριστικοποίηση.


 http://thesecretrealtruth.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου