Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Αφιέρωμα BBC στο Άγιο Όρος με αφορμή την επίσκεψη Putin



  • Γιατί απαγορεύεται η είσοδος των γυναικών;

Επ' ευκαιρίας της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου V. Putin στην Ελλάδα και το προγραμματισμένο "πέρασμά" του από το Άγιο Όρος, το BBC επιχειρεί να...αναδείξει τη χερσόνησο του Άθω ως τουριστικό προορισμό μόνο για άνδρες.


Ο Ρώσος πρόεδρος, σε μια προσκυνηματικού χαρακτήρα επίσκεψη, που γίνεται με αφορμή τον εορτασμό της χιλιετούς παρουσίας Ρώσων μοναχών στον Αθω, θα μείνει μόλις τρεις ώρες στην αθωνική πολιτεία και θα μεταβεί μόνο στις Καρυές και στον Αγιο Παντελεήμονα, ενώ ακυρώθηκαν όλες οι άλλες επισκέψεις.
Σύμφωνα με την έρευνα του BBC, το πότε ακριβώς διαδόθηκε ο Χριστιανισμός στον Άθω δεν είναι γνωστό.
Κατά μία ρωσική παράδοση φέρεται η ίδια η Θεοτόκος να εμφανίζεται στην περιοχή και οι κάτοικοι να ασπάζονται το Χριστιανισμό.
Συγκεκριμένα η Θεοτόκος μαζί με τον Ευαγγελιστή Ιωάννη παραπλέοντας τον Άθω, πηγαίνοντας στην Κύπρο για να επισκεφθούν το Λάζαρο, λόγω φοβερής θαλασσοταραχής αποβιβάστηκαν στην ακτή όπου βρίσκεται σήμερα η Ιερά Μονή των Ιβήρων.
Εκεί η Θεοτόκος θαυμάζοντας το χώρο ακούσθηκε φωνή εξ ουρανού που έλεγε: "Έστω ο τόπος ούτος κλήρος σός και περιβόλαιον σόν καί παράδεισος, έτι δε και λιμήν σωτήριος των θελόντων σωθήναι".
Έτσι το Άγιο Όρος καθιερώθηκε να λέγεται ως "κλήρος και περιβόλι της Παναγιάς".
Επίσης παραδίδεται παράδοση κατά την οποία ο Μέγας Κωνσταντίνος έκτισε στον Άθω πλείστους ναούς.
Από την έρευνα όμως ουδέν θετικό επ΄ αυτής μαρτυρείται.

Βέβαιο όμως είναι από κείμενα ότι κατά τον Δ' αιώνα υπήρχαν χριστιανοί, τα ίχνη και η τύχη των οποίων όμως παραμένουν άγνωστα.
Είναι πιθανό ότι μεμονωμένοι ερημίτες ασκήτεψαν στον Άθωνα κατά τη διάρκεια του τέταρτου και πέμπτου αιώνα, ενώ ήταν πολυάριθμοι κατά τον ένατο αιώνα, όταν έγιναν οι πρώτες προσπάθειες για οργάνωση σε μοναστηριακές κοινότητες.
Κάποιοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι μοναχοί από τον Άθωνα παρευρέθηκαν στη Σύνοδο που οργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη για την αποκατάσταση των εικόνων το 843.
Επίσης κατά το 2ο ήμισυ του Θ' αιώνα ο Ιωάννης Κολοβός έκτισε, στο βόρειο τμήμα, τη λεγόμενη Μεγάλη Βίγλα, το πρώτο Μοναστήρι.
Τότε και ορίσθηκαν τα σύνορα του Άθω και απαγορεύτηκε η είσοδος σε αυτόν των λαϊκών, μη εξαιρουμένων και των ποιμένων.
Έτσι ο Άθως άρχισε να αποτελεί αποκλειστικό τόπο ασκητών και «οικητήριο βίου Αγίου».

Το άβατο του Αγ. Όρους

Στο Άγιο Όρος δεν επιτρέπεται να εισέλθει γυναίκα. Αυτό λέγεται άβατο.
Το άβατο κατοχυρώθηκε με αυτοκρατορικά χρυσόβουλα, πατριαρχικά σιγγίλια, με σουλτανικά φυρμάνια , με άρθρα διεθνών κανονισμών , με όλα τα ελληνικά Συντάγματα και με νομοθετικό διάταγμα.
Η γυναίκα απαγορεύεται να πάει στο Άγιο Όρος.
Όχι γιατί υποτιμάται το φύλο, ίσα ίσα τιμά το Άγιον Όρος την Υπεραγία Θεοτόκο , δια της οποίας ενηνθρώπησεν ο Υιός και Λόγος του Θεού.
Εξ άλλου και το Άγιον Όρος ονομάζεται και « Περιβόλι της Παναγίας ».
Τούτο γίνεται για να μπορούν οι Μοναχοί, απερίσπαστοι να προσεύχονται νύχτα και ημέρα και να δοξολογούν τον Θεό.
Γι' αυτό στο Άγιον Όρος δεν απαγορεύεται μόνο η παρουσία της γυναίκας, αλλά και όπως λέει ο γέρων Γεδεών , « παντός θήλεως εμψύχου, λογικού ή αλόγου ,ημέρου και τιθασσευομένου ».

http://greece-salonika.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου