Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Η Ελλάδα σε 99 χρόνια (ή "Όταν θα λήγει η περίοδος ζωής του υπερ-ταμείου")




Πέρασαν κάτι λιγότερο από 40 χρόνια,
απ' όταν η χώρα απαλλάχθηκε από τον προηγούμενο 100ετή ασφυκτικό έλεγχο των δανειστών.Σχεδόν όλοι οι Έλληνες μνημονεύουν κάθε τόσο την ιστορική πλέον παραδοχή του μεγάλου ηγέτη της νεότερης Ελλάδας ότι «Δυστυχώς, επτωχεύσαμεν».

Και όλοι γνωρίζουν ότι τα γεγονότα μετά τη.. φράση αυτή του Χαρίλαου Τρικούπη ήταν καταιγιστικά και δραματικά.

Επιβλήθηκε ο Διεθνής Οικονομικός Ελεγχος (ΔΟΕ) που οι παλαιότεροι θυμούνται ακόμη τις συνέπειές του, καθώς οι δανειστές για να εξασφαλισθούν απαίτησαν και πέτυχαν την είσπραξη των εσόδων από τα τότε λεγόμενα είδη μονοπωλίου (σπίρτα, τσιγάρα, αλάτι, πετρέλαιο, καπνό).

Ο έλεγχος αυτός «αντί» για 100 χρόνια κράτησε περίπου 80 και καταργήθηκε στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, το 1979.
Οι παλαιότεροι δημοσιογράφοι θυμούνται την αναγγελία του τέλους του ΔΟΕ στα μονόστηλα πια των εφημερίδων της εποχής.
Σαράντα χρόνια μετά έρχεται τώρα το Υπερ-Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων το οποίο θα έχει διάρκεια ζωής 99 χρόνια.
Θα διοικείται κατά πλειοψηφία από άτομα τα οποία θα ορίζει το ελληνικό δημόσιο αλλά και οι δανειστές και εντάσσονται σε αυτό σχεδόν όλες οι ΔΕΚΟ, επιχειρήσεις και ακίνητα του Δημοσίου.
Πρόκειται για μία προβολή του χρόνου σε εποχές που ξεπερνούν βιολογικά όχι μόνο τους σημερινούς πρωταγωνιστές, αλλά και όλους τους εν ζωή σήμερα Ελληνες.

Όταν θα έχει λήξει η περίοδος ζωής του υπερ-ταμείου θα επικρατούν εντελώς άλλες συνθήκες που κανείς δεν δύναται να φανταστεί.

Όπως ακριβώς και σήμερα πολλοί δεν αντιλαμβάνονται γιατί οι δανειστές στο τέλος του 19ου αιώνα είχαν προτιμήσει ως εξασφάλιση τον φόρο στα σπίρτα και το αλάτι...

Γιατί προφανώς τότε αυτά ήταν το άλας της γης, όπως σήμερα είναι φυσικά οι ΔΕΚΟ...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου