Κυριακή 1 Μαΐου 2016

Τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο: “Κάντο όπως ο Γράψας το 2009”!

grapsas_strategy-660x330
Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
Το 2009 ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτρης Γράψας αποφάσισε να αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλήσεις επανδρώνοντας νησιά και νησίδες του Αιγαίου με καταδρομείς. Ο ίδιος ο Στρατηγός ποτέ δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως για το θέμα,
αλλά είναι κοινό μυστικό ότι οι Αμερικανοί απαίτησαν την αποστρατεία του και η κυβέρνηση Καραμανλή τους έκανε το χατήρι! Ήταν ένα ακόμη δείγμα ότι στο Αιγαίο οι “παίκτες” είναι πολλοί κι εμάς μας “παίζουν” όπως τους κάνει κέφι…
Η απόφαση του Στρατηγού Γράψα ήταν και σωστή και αυτονόητη θα λέγαμε. Παρόλα αυτά προκάλεσε αντιδράσεις που επιβεβαιώνουν όσους λένε ότι οι λεγόμενες “μεγάλες δυνάμεις”, θέλουν να “μπάσουν” την Άγκυρα βαθειά στο Αιγαίο .
Θα πρέπει κάποια στγμή να καταλάβουμε ορισμένα πράγματα που επίσης θα έπρεπε να είναι αυτονόητα:
•Το καθεστώς του Αιγαίου είναι επακριβώς καθορισμένο από συνθήκες ήττας που υπέγραψε η Ελλάδα. Δεν δεκδικεί τίποτα αλλά οφείλει να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ τον σεβασμό τους.
•Το Αιγαίο δεν είναι καθόλου κλειστή θάλασσα όπως ψευδώς ισχυρίζεται  η Τουρκία και γνωρίζουν πάρα πολύ καλά οι “Φράγκοι” φίλοι της. Δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα “ζωτικού χώρου” η ισλαμική Τουρκία κι αυτό το παραμύθι θα έπρεπε η Αθήνα κάθε μέρα να το αποδομεί. Η Ελλάδα έχει κάνει ήδη τη τεράστια υποχώρηση να μην επεκτείνει όπως έχει δικαίωμα τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Δεν έχει και δεν πρέπει να “προσφέρει” τίποτα άλλο. Αν θέλει να συνεχίσει την κοροϊδία των “διερευνητικών συνομιλιών” με το κράτος τρομοκράτης που λέγεται Τουρκία για λόγους διπλωματίας είναι άλλο θέμα. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα στο οποίο μπορούμε να “κάνουμε πίσω”.
•Θα πρέπει να καταλάβουμε και να το …πιστέψουμε ότι έχουμε όλα τα δίκια με το μέρος μας. Όχι επειδή είμαστε καλά παιδιά,αλλά επειδή τηρούμε απολύτως τα όσα προβλέπει η διεθνής νομιμότητα και οι συνθήκες. Όποιος τολμήσει να επικαλεστεί -όπως η Τουρκία- την “αποστρατικοποίηση νησιών” ας μας απαντήσει για το τι έγινε το 1974 στην Κύπρο και για το πόσα αποβατικά σκάφη έχει η Τουρκία στα Μικρασιατικά παράλια. Επειδή κανείς δεν έχει απαντήσεις σ΄ αυτά καλό είναι να σιωπήσουν όσοι μιλούν περί αποστρατικοποίησης.
•Μην περιμένουμε ΤΙΠΟΤΑ από τους ξένους. Και κυρίως βοήθεια . Θα μας την δώσουν μόνο αν τα συμφέροντά τους πλήττονται. Κι επειδή είναι νομίζουμε προς το συμφέρον όλων να είναι το Αιγαίο ήρεμο κι όχι φουρτουνιασμένο καλό θα είναι η Αθήνα να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αποσταλεί αυτό το μήνυμα όπου πρέπει με τρόπο σαφή και αδιαπραγμάτευτο.
Όσο για τους τουρκικούς τραμπουκισμούς; Η χθεσινή …περιπέτεια του σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής που αποχώρησε από τα χωρικά μας ύδατα…καροτσάκι από τη κανονιοφόρο ΚΡΑΤΑΙΟΣ είναι νομίζουμε διδακτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου