Τρίτη 31 Μαΐου 2016

«Λουκέτο» σε συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία όπου καταφεύγουν 118.000 άποροι!


Βαρύτατο πλήγμα θα δεχθούν από την 1η Ιουλίου 118.000 άποροι και ανασφάλιστοι πολίτες σε όλη τη χώρα, από τους οποίους 4.500 στη Θεσσαλονίκη, καθώς στις 30 Ιουνίου λήγει και η τελευταία παράταση της λειτουργίας των δομών που στήθηκαν, για να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια και λειτουργούν στους κόλπους των δήμων. 




Της Φανής Σοβιτσλή


Η αδυναμία της πολιτείας να βρει τους απαιτούμενους πόρους για τη συνέχισή τους οδηγεί στην κατάργηση των κοινωνικών παντοπωλείων, συσσιτίων, φαρμακείων, λαχανόκηπων, κέντρων υποδοχής, υπνωτηρίων αστέγων και άλλων δράσεων που προσφέρουν καθημερινά υπηρεσίες σε όλους τους ανθρώπους που βιώνουν σκληρότερα από όλους τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης.


Την ίδια ώρα στον αέρα θα βρεθούν και οι 850 εργαζόμενοι που στελεχώνουν τις δομές αυτές, οι οποίοι ωστόσο ποντάρουν σε μία νέα παράταση των προγραμμάτων, παρότι η κυβέρνηση φαίνεται ότι αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο. Και αυτό, καθώς, όπως τόνισε στη διάρκεια χθεσινής ημερίδας που οργάνωσε η περιφερειακή ένωση δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), η εκπρόσωπος της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εύη Κάιλα, μετά την τελευταία εννεάμηνη παράταση δεν υπάρχει δυνατότητα να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για τη συνέχιση των προγραμμάτων. «Υπολογίσαμε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε ένταξη των νέων δομών από τον Ιούλιο. Υπήρξε καθυστέρηση σε όλον αυτόν τον προγραμματισμό, αλλά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα να εξευρεθούν πόροι για νέα παράταση. Ωστόσο, το υπουργείο εξετάζει το θέμα και δεν αδιαφορεί» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Κάιλα.

Η ίδια δεν παραδέχθηκε τη διακοπή λειτουργίας των δομών από την 1η Ιουλίου, αλλά αρκέστηκε στην παρουσίαση του νέου σχεδιασμού της κυβέρνησης για τις δομές αντιμετώπισης φτώχειας. Είπε πάντως ότι είναι ενταγμένες στο νέο ΕΣΠΑ (2014 -2020) και ότι τις διαδικασίες πλέον θα τρέξουν οι περιφέρειες της χώρας, κατόπιν συνεννόησής τους με το υπουργείο, ωστόσο δεν αποσαφήνισε αν αυτό θα γίνει το φθινόπωρο ή το χειμώνα. Ωστόσο πολλοί από τους δημάρχους που παραβρέθηκαν στην ημερίδα εκτίμησαν ότι οι νέες προσκλήσεις για τα προγράμματα είναι πιθανό να δημοσιευτούν στις αρχές του 2017, καθώς η γραφειοκρατία θα καθυστερήσει σημαντικά την έναρξή τους.

Ανησυχία για τη συνέχιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών των δήμων κατά της φτώχειας εξέφρασε, από το βήμα της ημερίδας της ΠΕΔ-ΚΜ, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων σε αυτές τις δομές Δημήτρης Κνης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι εν λόγω δομές λειτουργούν με καταληκτική ημερομηνία την 30ή Ιουνίου του 2016 και, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, από την οποία ωφελούνται 118.000 άτομα σε όλη τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά τους 850 εργαζόμενους, τόνισε ότι υπάρχει δέσμευση από το υπουργείο Εργασίας για τη μοριοδότηση των θέσεων εργασίας, ώστε να καλυφθούν από αυτούς τους ανθρώπους οι θέσεις του νέου προγράμματος. «Στη Θεσσαλονίκη, μέσα από τα συσσίτια, τα κοινωνικά παντοπωλεία και τα κοινωνικά φαρμακεία, εξυπηρετούμε καθημερινά 4.500 ανθρώπους» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι συμφωνούν με τη θέση της ΚΕΔΕ, οι υφιστάμενες δομές των δήμων να μεταφερθούν στις κοινωφελείς επιχειρήσεις προς χρηματοδότηση από τα επιχειρησιακά προγράμματα ΠΕΠ των αιρετών περιφερειών, της νέας προγραμματικής περιόδου.

Σφοδρές αντιδράσεις από τους δήμους

Την αρνητική εξέλιξη για τις δομές αντιμετώπισης της φτώχειας σηματοδότησε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η οποία έδωσε προσφάτως στη δημοσιότητα το σχέδιο αναδιάρθρωσης των δράσεων, το οποίο καταργεί δομές, και άλλες τις συρρικνώνει σε βαθμό που στερεί δραματικά τις υπηρεσίες σε δεκάδες χιλιάδες ωφελούμενους, ενώ δραματικά μειώνει και τις θέσεις εργασίας στα προγράμματα, καθώς αποκλείονται και πολλές ειδικότητες.

Απέναντι στην εξαγγελθείσα ζοφερή κατάσταση, έντονες είναι οι αντιδράσεις σύσσωμων των δήμων, που ζητούν τη συνέχιση της λειτουργίας των 4.460 δομών που λειτουργούν σε δήμους όλης της χώρας: κοινωνικό παντοπωλείο, συσσίτιο, κοινωνικό φαρμακείο, δημοτικοί λαχανόκηποι, οι οποίοι καταργούνται με το νέο σχεδιασμό, γραφείο διαμεσολάβησης, τράπεζα χρόνου, ανοιχτό κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων και υπνωτήρια.

Μιλώντας στις εργασίες τη ημερίδας της ΠΕΔ-ΚΜ, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και αντιπρόεδρος της επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ Σίμος Δανιηλίδης ζήτησε όχι μόνο να μην καταργηθούν αυτές οι δομές, αλλά να διευρυνθούν και να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, και η λειτουργία τους να ανατεθεί στους δήμους. «Είναι ο μόνος τρόπος που το δίκτυο μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα και να συνεχίσει να προσφέρει αδιάλειπτα τις κρίσιμες και ευαίσθητες υπηρεσίες στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και τους απόρους που, δυστυχώς, λόγω της κρίσης πολλαπλασιάζονται.

«Είναι αναγκαία η συνέχιση της λειτουργίας των δομών αυτών. Η χρηματοδότησή τους μπορεί να εξασφαλιστεί» τόνισε ο κ. Δανιηλίδης, ενώ αναφερόμενος στα κέντρα κοινότητας, μία νέα δομή που εντάσσεται στο νέο σχεδιασμό, είπε πως η τοπική αυτοδιοίκηση είναι θετική σε οποιαδήποτε πρόσθετη δράση ή δομή στο πλαίσιο του δικτύου κοινωνικών υπηρεσιών, αλλά οι υπηρεσίες που προβλέπονται υλοποιούνται ήδη στους περισσότερους δήμους.

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, θα δημιουργηθούν κέντρα κοινότητας, που θα αντικαταστήσουν τα γραφεία διαμεσολάβησης και προβλέπονται να λειτουργήσουν με ελάχιστο προσωπικό.

Οι κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας θα περιλαμβάνουν μόνο τη δομή παροχής βασικών αγαθών, όπως παντοπωλείο, συσσίτιο, κοινωνικό φαρμακείο, καθώς και δομές για αστέγους.

Παράλληλα, στο νέο πρόγραμμα βαφτίζονται ως νέα και καινοτόμα προγράμματα, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία, και οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ατόμων με αναπηρία, δομές που λειτουργούν σε αρκετούς οργανωμένους δήμους, όπως ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, προσφέροντας κρίσιμες υπηρεσίες σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι με άλλες τρεις ομόφωνες αποφάσεις της η ΚΕΔΕ (162/13-5-2015, 226/9-6-2015, 308/2-9-2015) ζητούσε τη συνέχιση της χρηματοδότησης των δομών αυτών και μετά και την τελευταία παράταση που δόθηκε έως τις 30 Ιουνίου, όπως επίσης και σχετική νομοθετική ρύθμιση για την απρόσκοπτη λειτουργία τους προς όφελος των 118.000 ωφελούμενων πολιτών.

 http://thesecretrealtruth.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου