Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Οι σειρήνες άρχισαν να ηχούν! Πλησιάζει δεύτερο Grexit το καλοκαίρι;

Που θα βρει η Ελλάδα να πληρώσει τους «τοκογλύφους» δανειστές της;


Η ελληνική κρίση χρέους σε αέναη επανάληψη.
Η Ελλάδα καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις, οι δανειστές αντιδρούν με αδιαλλαξία. Την Ευρώπη περιμένει ένα καυτό καλοκαίρι, γράφει η Süddeutsche Zeitung.



Τις συνομιλίες στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον θα απασχολήσει μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα: η Ελλάδα.

Όπως όλα δείχνουν, την Ευρώπη περιμένει άλλο ένα ελληνικό καλοκαίρι. Οι πληρωμές «τρέχουν» με απίστευτη ταχύτητα και το σενάριο ενός νέου «grexit» δε φαίνεται και τόσο «διαστημικό»!

Και τι εννοούμε; Πολύ απλά, τις πρώτες εβδομάδες του καλοκαιριού η χώρα μας πρέπει να πληρώσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 3,5 δις. Ευρώ. Από πού θα βρεθούν αυτά;;

Η δόση αυτή είναι μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος διάσωσης 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015 προκειμένου να τραβήξει την Ελλάδα από το χείλος της καταστροφής.

Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα συμφώνησε να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών αναμορφώνοντας το συνταξιοδοτικό της σύστημα, αυξάνοντας το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης και αυξάνοντας και τη φορολογία.

Τα 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια που βρίσκονται τώρα στον πυρήνα της αντιπαράθεσης είναι ένα μέρος της κανονικής πρώτης δόσης του προγράμματος, που είναι ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μέχρι το 2010 η Αθήνα είχε, ήδη, λάβει περίπου 264 δισεκατομμύρια δολάρια σε πακέτα διάσωσης από την Ευρώπη και από το ΔΝΤ.

Οι δανειστές θέλουν η Αθήνα να δεσμευτεί σε εξοικονόμηση δαπανών περίπου 6,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή αλλιώς περίπου 3% του ελληνικού ΑΕΠ.

Εντούτοις, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαφωνούν για το κατά πόσο αυτό είναι αρκετό για ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις του προγράμματος διάσωσης.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι η εξοικονόμηση αυτή είναι αρκετή για να φτάσει η Ελλάδα σε πρωτογενές πλεόνασμα, εξαιρώντας τους τόκους, ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018, κάτι που κρίνεται αρκετό για να είναι σε θέση να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Το ΔΝΤ έχει διαφορετική άποψη καθώς θεωρεί ότι οι περικοπές δαπανών, οι οποίες δεν έχουν καν κατατεθεί προς έγκριση στο κοινοβούλιο, πολύ περισσότερο δεν έχουν εγκριθεί, θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα μόνο της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ, το οποίο είναι χαμηλότερο από τους στόχους που έχουν τεθεί.

Και το χειρότερο είναι ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν βελτιώνεται. Οι επενδυτές αποφεύγουν τη χώρα. Διότι ποιος από τους επίδοξους επενδυτές γνωρίζει αν η κυβέρνηση αυξήσει ξαφνικά την επόμενη μέρα τους φόρους επειδή το απαιτούν οι δανειστές; Σε αυτό προστίθενται και τα ασφυκτικά capital controls, το προβληματικό τραπεζικό σύστημα και κατά συνέπεια η απουσία εμπιστοσύνης από τους έλληνες καταθέτες.

Μια από τις προτεραιότητες του τρίτου ελληνικού προγράμματος είναι η επιστροφή των επενδύσεων στην Ελλάδα. Ο στόχος αυτός ωστόσο δεν επιτυγχάνεται. Ή όπως λέει εύστοχα αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, «η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη».

http://www.ksipnistere.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου