Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Ποιοι δουλεύουν και ποιοι όχι τη Μεγάλη Παρασκευή

Η Μ. Παρασκευή για τους μισθωτούς του Δημοσίου θεωρείται αργία ενώ οι τράπεζες θα είναι κλειστές και θα ανοίξουν στις 4 Μαΐου. Όμως, δεν ισχύει το ίδιο για τον ιδιωτικό τομέα, όπου θεωρείται κανονική εργάσιμη.

Συγκεκριμένα ως υποχρεωτικές εξαιρέσιμες εορτές νοούνται: α) Η 25 Μαρτίου β) Η Δευτέρα του Πάσχα γ) Η 15 Αυγούστου δ) Η 25 Δεκεμβρίου.



Ως προαιρετικές αργίες νοούνται: α) Η 1 Μαΐου β) Η 28 Οκτωβρίου.

Η 1η Μαΐου σύμφωνα με τον Α.Ν 380/1968 μπορεί με απόφαση του Υπουργού Εργασίας να καθορίζεται σαν ημέρα υποχρεωτικής αργίας. Σύμφωνα με τα ανωτέρω η Μ. Παρασκευή δεν ανήκει στις εξαιρετέες εορτές, συνεπώς επιτρέπεται την συγκεκριμένη ημέρα η λειτουργία των επιχειρήσεων και η απασχόληση των μισθωτών χωρίς να καταβληθεί κάποια προσαύξηση.

Ωστόσο, επειδή είτε με ειδικούς όρους συλλογικών συμβάσεων εργασίας ή διαιτητικών αποφάσεων είτε με έθιμο πολλές επιχειρήσεις δεν λειτουργούν, στις περιπτώσεις αυτές θα εφαρμοσθούν όσα προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις, έθιμα ή ατομικές συμφωνίες. Σε περίπτωση που σε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε) ή Διαιτητική Απόφαση (Δ.Α) χαρακτηρίζεται αργία και περιλαμβάνεται όρος για την καταβολή προσαύξησης 75%, ο όρος αυτός υπερισχύει, καθώς είναι ευνοϊκότερος από τη γενική ρύθμιση, οπότε οι μισθωτοί που υπάγονται στην συγκεκριμένη ΣΣΕ ή ΔΑ δικαιούνται να λάβουν την σχετική προσαύξηση.

http://thessbomb.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου