Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Η ιστορική οικία Τέλλογλου: Το εντυπωσιακό σπίτι με θέα την πλατεία Αριστοτέλους και τον Θερμαϊκό, ανοίγει για τους Θεσσαλονικείς (ΦΩΤΟ)



«Εμείς δεν κάναμε ένα μουσείο ή μια πινακοθήκη, όπου απλώς θα εκτίθενται έργα τέχνης. Εκείνο που θέλαμε ήταν να αποκτήσει το κοινό παιδεία γύρω από την Τέχνη, να δημιουργηθεί ένα σχολείο για να ξυπνάει τα ωραία πράγματα που έχει ο καθένας μέσα στην καρδιά του, τα οποία τον βοηθούν να ομορφαίνει τη ζωή του και τη ζωή των άλλων».

Αλίκη Τέλλογλου
Το όραμα της Αλίκης Τέλλογλου για την ηλιόλουστη οικεία της με το πανέμορφο μπαλκόνι με πέργκολα και θέα στον Θερμαϊκό, συνεχίζουν οι υπεύθυνοι του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Προσφέρουν τη δυνατότητα στους Θεσσαλονικείς να ξεναγηθούν, να απολαύσουν εικόνες μιας άλλης εποχής και ταυτόχρονα να γνωρίσουν την ιδιαίτερη προσωπικότητα και την ιστορία της Αλίκης. «Θέλουμε να διατηρηθεί το σπίτι δύο σημαντικών ευεργετών όχι μόνο του Τελλογλείου αλλά και ολόκληρης της πόλης» αναφέρει στο Thestival η γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά.
Ξύλινα έπιπλα σε στυλ μπαρόκ, κόκκινα χαλιά που καλύπτουν το ξύλινο πάτωμα, φωτογραφίες από το παρελθόν, έργα τέχνης από γυαλί, αμέτρητα βιβλία και ένα μαρμάρινο τζάκι συνθέτουν την ατμόσφαιρα στο σπίτι της Αλίκης και του Νέστορα Τέλλογλου, δωρητών και ιδρυτών του Τελλογλείου. Οι φωτογραφίες του σπιτιού αντικατροπτίζουν την αύρα της Αλίκης με τον πληθορικό αλλά και συνάμα απρόβλεπτο χαρακτήρα της.
Η οικία του ζευγαριού βρίσκεται σε μια από τις πιο όμορφες γωνιές του κέντρου της Θεσσαλονίκης, στο ωραιότερο μπαλκόνι της πόλης που δεν σε αφήνει να πάρεις τα μάτια σου από τον Θερμαϊκό και την πολύβουη παλιά παραλία. Εκεί εγκαταστάθηκε το ζεύγος Τέλλογλου, η Αλίκη και ο Νέστορας, το 1965 μερικά χρόνια μετά τον γάμο τους.
tel 1
Σπάνια κειμήλια από άλλες εποχές στο διαμέρισμα της οδού Αριστοτέλους 
Η Αλίκη Τέλλογλου έζησε στο διαμέρισμα της οδού Αριστοτέλους μετά τον θάνατο του συζύγου της Νέστορα, έως το 2008. Ένα σπίτι γεμάτο καλλιτεχνικές αναμνήσεις, αφού τα δωμάτιά του ήταν πάντα διακοσμημένα με έπιπλα και έργα τέχνης, αποκτήματα των φιλότεχνων συλλεκτών από Έλληνες και Ευρωπαίους δημιουργούς των δύο προηγούμενων αιώνων, αλλά και σπάνια κειμήλια από μακρινές εποχές και τόπους.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ανάμεσα σε βιβλία και έργα τέχνης, η Αλίκη Τέλλογλου συναντούσε τους φίλους και συνοδοιπόρους της και οραματιζόταν την ίδρυση του Τελλογλείου το 1971 και τη δωρεά της συλλογής.
tel 3
Η αποκατάσταση της οικίας ξεκίνησε μετά το θάνατο της Αλίκης το 2008 με απόφαση του Δ.Σ. του Τελλογλείου. Οι πίνακες ζωγραφικής που άλλοτε στόλιζαν «ασφυκτικά» τους τοίχους, μην αφήνοντας εκατοστό μεταξύ τους δεν υπάρχουν πια στην πλειονότητά τους. Ωστόσο, τα περισσότερα πράγματα της οικογένειας Τέλλογλου έχουν παραμείνει στην οικία φέρνοντας στο νου τις ξεχωριστές προσωπικότητες των ιδρυτών.
«Ξεκινήσαμε κρατώντας τα υπέροχα και πολύτιμα χαλιά της οικογένειας, κάποια από τα οποία είναι από τον 18ο αιώνα. Ξεχωριστά έπιλα από το Λίβανο, φωτιστικά, κομμάτια από την οικία Συγγρού στην Αθήνα απο δημοπρασία όπως βιτρίνες, μπαρόκ και γλυπτά, ενώ προσθέσαμε συλλογές που δεν δείχνουμε στο Τελλόγλειο», τονίζει η κ. Βουτυρά και προσθέτει: «και οι δύο τους είχαν μία αδυναμία στην τέχνη της Άπω Ανατολής, τα κινέζικα, περσικά, ινδικά και αφρικάνικα. Αρχαία και κεραμικά και ενθύμια έχουν μπει σε βιτρίνες» αναφέρει στο Thestival η κα Βουτυρά.
tel 2
Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της Αλίκης
Η ίδια η Αλίκη Τέλλογλου έκανε συνεχείς αλλαγές στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού. Άλλοτε αγόραζε νέα έργα τέχνη, άλλες φορές απλώς άλλαζε τη θέση των υπαρχόντων. «Αν δείτε παλαιές φωτογραφίες της οικείας δεν θα δείτε ποτέ δύο όμοια έργα τέχνης στο ίδιο σημείο» λέει η Γενική Γραμματεάς του Τελλογλείου Ιδρύματος.
Χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς της όπως η τόλμη και το γούστο της καθώς και το στοιχείο του απρόβλεπτου, είναι εμφανή στον επισκέπτη. «Της άρεσαν οι αντιθέσεις και κάτι που κάνει εντύπωση, ενώ συνδύαζε ανόμοια πράγματα κάνοντας με ένα ιδιαίτερο τρόπο να ταιριάζουν απόλυτα. Αυτό το έκανε με τους ανθρώπους, με τα έπιπλα, τις επιλογές της. Ήταν ένα τολμηρός άνθρωπος και αυτό που πίστευε το έκανε χωρίς καμία αμφισβήτηση», προσθέτει η κ. Βουτυρά.
tel 4
Η Αλίκη είχε ξεχωριστή φιλία με σημαντικά πρόσωπα και αγαπημένους καλλιτέχνες, οι οποίοι και πέρασαν από το διαμέρισμα της οδού Αριστοτέλους και συζήτησαν μαζί της στο περίφημο μπαλκόνι. Ανάμεσά τους, ο Ηλίας Βρετάκος, ο Μανόλης Ανδρόνικος, ο Εμμανούηλ Κριαράς, ο Βασίλης Κυριαζόγλου, ο Δημήτρης Μαρωνίτης, ο Γιώργος Σπιντέρης και ο Γιώργος Μουρέλος.
Το ζεύγος Τέλλογλου
Η Αλίκη Τέλλογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Ήταν το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας του Ναούμ και της Λουκίας Ωρολογά, προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη και το Μοναστήρι. Από μικρή διψούσε για το διάβασμα και την τέχνη και όνειρό της ήταν να σπουδάσει αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων, αλλά τελικά εγγράφηκε στην Ιατρική Σχολή.
Ο σύζυγός της, Νέστορας Τέλλογλου γεννήθηκε στη Σμύρνη. Η οικογένειά του, έμποροι και τραπεζίτες, υπήρξαν ευεργέτες στον τόπο τους. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή, η οικογένεια ήρθε στη Θεσσαλονίκη. Έπειτα από σπουδές στην Ελβετία ο Νέστορας επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη όπου ανέπτυξε έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα.
Η γνωριμία του Νέστορα και της Αλίκης Τέλλογλου κατέληξε σε γάμο το 1953 και σχεδόν ταυτόχρονα ξεκίνησε η συλλεκτική τους δραστηριότητα.
tel 5
Οι ξεναγήσεις
Οι ξεναγήσεις στην οικία του ζεύγους θα αρχίσουν μετά το Πάσχα. Θα είναι διάρκειας 30 λεπτών με ελεύθερη είσοδο στο κοινό και θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη μεταξύ 18:00-20:00.
«Το σπίτι θα είναι επισκέψιμο σε μικρές ομάδες για το κοινό της πόλης με προκρατήσεις που θα γίνονται στο Τελλόγλειο και κρατώντας απόλυτη σειρά προτεραιότητας. Θεωρούμε ότι το οφείλουμε αυτό στην πόλη και στους πολίτεςτης Θεσσαλονίκης», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Βουτυρά.
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν δύο εκπαιδευτικά προγράμματατα οποία θα ξεκινήσουν μετά τα μέσα Μαίου. Το ένα θα αφορά στην ποίηση και θα συνδέεται με την έκθεση Ελύτη που φιλοξενείται αυτό το διάστημα στο Τελλόγλειο και το δεύτερο θα έχει ως θέμα τη ζωγραφική μέσα από το έργο αγαπημένων καλλιτεχνών της Αλίκης Τέλλογλου (Βενετούλιας, Γύζης, Βαλσαμάκης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου