Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Δείτε τα δώδεκα ακίνητα-«φιλέτα» της Θεσσαλονίκης θέλει να πουλήσει το ΤΑΙΠΕΔ

post-feature-image

Την «αξιοποίηση» 12 σημαντικών ακινήτων στη συμπρωτεύουσα δρομολογεί το ΤΑΙΠΕΔ, όπως 
φάνηκε μετά τις δηλώσεις του προέδρου του Ταμείου, Στέργιου Πιτσιόρλα. 

Στο πλαίσιο εκδήλωσης ανοιχτού διαλόγου με τους φορείς της Θεσσαλονίκης, ο κ. Πιτσιόρλας παρουσίασε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο τα κτίρια και τα ακίνητα που έχουν μπει στο στόχαστρο του ΤΑΙΠΕΔ, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και το αεροδρόμιο «Μακεδονία».
Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ταμείου αναφέρθηκε στα εξής: 

Αεροδρόμιο «Μακεδονία» 
Ακίνητο στην περιοχή της Μίκρας πλησίον του αεροδρομίου 
ΟΛΘ 
Πάρκινγκ του ΟΛΘ 
Εμπορική στοά Μοδιάνο 
Μαρίνα της Αρετσούς στην Καλαμάρια 
Στρατόπεδο Γκόνου 
Στρατιωτικό αεροδρόμιο του Σεδες στην περιοχή Θερμής 
Στρατόπεδο Μεγάλου Αλεξάνδρου 
Ακίνητο της ΕΡΤ στην περιοχή της Περαίας 
Παραθαλάσσια έκταση στην Επανωμή
Κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας 

Ο κ. Πιτσιόρλας, αν και είπε πως οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεργασία με τους φορείς της Θεσσαλονίκης («Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε μόνοι μας για αυτά τα θέματα» είπε χαρακτηριστικά), εκτίμησε πως «από τη στιγμή που θα κλείσει η αξιολόγηση, θα ανοίξει για τη χώρα μας μια νέα περίοδος», καθώς και πως αναμένει «μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον».

Αναφορικά με το λιμάνι, ο κ. Πιτσιόρλας υποστήριξε ότι δεν παραχωρούνται υποδομές, αλλά ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της ανώνυμης εταιρείας ΟΛΘ ΑΕ. Σημείωσε ότι από τα 8 σχήματα που είχαν αρχικά εκφράσει ενδιαφέρον για τον ΟΛΘ, τα 5 το διατηρούν κι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ για προκαταρκτική συζήτηση. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε εάν ο ιδιώτης θα κληθεί να δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει τις επενδύσεις ύψους 309 εκατ. ευρώ, που προβλέπονται από το master plan του λιμένος, για την περίοδο έως το 2021. Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν έως το τέλος Ιουλίου, ενώ μέχρι το τέλος του Απριλίου προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί και η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης του λιμένος.

Σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο «Μακεδονία», είπε ότι το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας για την παράδοσή του στη Fraport. Δήλωσε πως δεν πρέπει να γίνει κέντρο φιλοξενίας προσφύγων κοντά στο αεροδρόμιο, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ωραία εικόνα για τους επισκέπτες που έρχονται στη Θεσσαλονίκη. Την πεποίθηση ότι το αεροδρόμιο θα πρέπει να μετακομίσει μελλοντικά από τα ανατολικά της πόλης στα βορειοδυτικά και συγκεκριμένα στα Κουφάλια, εξέφρασε από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Πόλης, Γιάννης Μπουτάρης. 

Την ώρα που γινόταν η εκδήλωση, εργαζόμενοι του λιμανιού, κινήματα κατά των ιδιωτικοποιήσεων και μέλη της Λαϊκής Ενότητας, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, διαδήλωναν απέξω από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, οι διαδηλωτές δεν άφηναν τους παρευρισκόμενους να εισέλθουν στον χώρο, με αποτέλεσμα αυτοί να αναζητήσουν εναλλακτική είσοδο για να βρεθούν στην αίθουσα συσκέψεων του ΕΒΕΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου