Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

«ΚΡΥΦΟ» ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ!! ΙΑΤΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ…!!

Μεγαλοβδομαδιάτικα, πάνω που πας να ηρεμήσεις, σκάει και από μια βόμβα και σε στέλνει αδιάβαστο.


Χρόνια τώρα φωνάζουμε για το ΧΑΛΙ της υγείας στη χώρα μας, για τα διάφορα ΚΟΡΑΚΙΑ που ξεσκίζουν τις σάρκες των ασθενών, για εκείνους που ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΝ την υγεία στην Ελλάδα και δεν σταματούν μέχρι να μη μείνει τίποτα.



Άτομα που φέρουν διάφορες ιδιότητες, από υπουργοί, υφυπουργοί, γραμματείς και φαρισαίοι, κάνουν Πειράματα με την υγεία των Ελλήνων, με τις ΖΩΕΣ ΜΑΣ, τις οποίες δε διστάζουν να τις θυσιάσουν στον βωμό του κέρδους.

Οι διάφορες «μεταρρυθμίσεις», τα διάφορα πειράματα στις πλάτες μας, αυτά, που γίνονται για εμάς, ΧΩΡΙΣ εμάς.

Διαβάστε Συνέλληνες ένα ενδιαφέρον άρθρο, και αναρωτηθείτε που μας πάνε οι «αρμόδιοι».
««Κρυφό» χαράτσι στα νοσοκομεία
Το σημερινό το αφιερώνω στους Συριζαίους. Εκείνους, δε, που έδωσαν «σκληρή» μάχη για να καταργηθεί το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία. Αλήθεια, γνωρίζετε πόσο κοστίζει σε έναν πολίτη να λάβει αντίγραφο του ιατρικού του φακέλου; Ούτε πέντε, ούτε δέκα, αλλά 35 ευρώ! «Κρυφό» χαράτσι…
Δείτε τι συνέβη σε φίλο της στήλης. Ο γιος του είχε ένα δυστύχημα με τη μηχανή και χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε μεγάλο νοσοκομείο της πρωτεύουσας (τα στοιχεία της υπόθεσης είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου).
Κάποια στιγμή λοιπόν προέκυψε η ανάγκη να λάβει αντίγραφο του ιατρικού φακέλου. Απευθύνθηκε λοιπόν στις αρμόδιες υπηρεσίες του νοσοκομείου, οι οποίες τον ενημέρωσαν για τη «διαδικασία» που θα ακολουθηθεί…
Προσέξτε εδώ. Από τον νόμο τα νοσοκομεία είναι υποχρεωμένα να παρέχουν πρόσβαση σε κάθε ασθενή στο φάκελό του και φυσικά αντίγραφα των εξετάσεων και των εγγράφων, που αυτός περιέχει.
Σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, «κάθε ασθενής έχει δικαίωμα να λαμβάνει γνώση του ιατρικού του φακέλου και να ζητεί τη χορήγηση αντιγράφων του. Το δικαίωμα αυτό συνιστά άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης του υποκειμένου, σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν.2472/1997».
Επιπλέον το δικαίωμα αυτό «προβλέπεται ρητά και στο ν.3418/2005 (άρθρο 14 παρ. 8). Για την άσκηση του δικαιώματος αυτού ο ασθενής καταθέτει αίτηση στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το δικαίωμα αυτό, ο ασθενής μπορεί να προσφύγει στην Αρχή και να ζητήσει την ικανοποίηση του δικαιώματος πρόσβασης».
Επίσης, τα νοσοκομεία είναι υποχρεωμένα να τηρούν αρχεία για κάθε ασθενή, τουλάχιστον για 20 χρόνια. Συνεπώς, ο ασθενής δεν δικαιούται να ζητήσει τη διαγραφή των προσωπικών του δεδομένων που τηρούνται στα ιατρικά αρχεία του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Και ερχόμαστε στο ζουμί της υπόθεσης. Δείτε τι έγινε με το φίλο της στήλης. Του έκλεισαν ραντεβού συγκεκριμένη ώρα και ημέρα. Χρειάστηκε να αφήσει την ταυτότητά του στο γραφείο κίνησης ασθενών και συνοδεία ενός κλητήρα του νοσοκομείου, οδηγήθηκε σε ιδιωτική εταιρεία στους Αμπελόκηπους!
Εκεί οι υπάλληλοι της εταιρείας έβγαλαν φωτοαντίγραφα όλων των εγγράφων και CDs με τις εξετάσεις. Του ζήτησαν να πληρώσει 35 ευρώ!

Εύλογα γεννιούνται σειρά από κρίσιμα ερωτήματα:
Γιατί οι πολίτες πληρώνουν μια ιδιωτική εταιρεία για να αποκτήσουν αντίγραφο του ιατρικού φακέλου νοσηλείας τους σε δημόσιο νοσοκομείο;
Πώς είναι δυνατόν ο φάκελος ασθενή να βγαίνει εκτός νοσοκομείου; Ποιος νόμος το προβλέπει;
Η ιδιωτική εταιρεία που βγάζει τα αντίγραφα έχει επιλεγεί με κάποια διαγωνιστική διαδικασία;
Ποιος την έχει επιλέξει και με ποια κριτήρια; Η εταιρεία έχει λάβει άδεια και πιστοποίηση για τη διαχείριση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων;
Από πού και ως πού ζητείται από τους πολίτες να αφήνουν στο γραφείο κίνησης ασθενών την ταυτότητά τους; Ποια απόφαση ή εγκύκλιος προβλέπει κάτι τέτοιο;
Μα θα μου πει κάποιος: Απ’ όλα όσα συμβαίνουν στο ΕΣΥ αυτό σε πείραξε; Ναι, αυτό. Γιατί είναι ζήτημα αρχής και προστασίας ενός θεμελιώδους δικαιώματος των ασθενών. Και αν δεν αντιμετωπίσουμε τόσο απλά θέματα, πώς περιμένουμε να επιλύσουμε τα «σοβαρά» και σύνθετα;
Περιμένω απαντήσεις από τους αριστερούς ιθύνοντες του υπουργείου Υγείας. Αντί να βγάζουν πύρρειους λόγους υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας και κατά των δημοσιογράφων, μήπως ήρθε η ώρα να κάτσουν κάτω και να αντιμετωπίσουν απλά και πρακτικά προβλήματα, που ταλαιπωρούν τους πολίτες;» virus.com
Ο Συντάκτης του άρθρου, χαρακτηρίζει το θέμα «απλό», αλλά μόνο κάτι τέτοιο δεν είναι.

Δεν είναι, και προκύπτουν και κάποια ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν ΑΜΕΣΑ, και το όλο θέμα, να διερευνηθεί τόσο από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όσο και από τη δικαιοσύνη.

Πρώτα απ’ όλα, ΠΟΙΑ εταιρία είναι αυτή που έχει το δικαίωμα πρόσβασης – διαχείρισης σε Ιατρικούς Φακέλους;

ΠΟΤΕ έγινε ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ΑΝ έγινε, και ΠΟΤΕ ανακοινώθηκε πως πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο, να έχει ο οποιοσδήποτε Ιδιώτης, η οποιαδήποτε εταιρία το δικαίωμα να κατέχει ΑΡΧΕΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΩΝ;

Προσωπικά, πήρα πριν τρία χρόνια αντίγραφο φακέλου από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ΔΕΝ μου ζήτησαν κάποια χρήματα, ούτε το πεντάευρο, αλλά και όπως με πληροφόρησαν, οι φάκελοι των ασθενών, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να βγαίνουν από το χώρο του αρχείου.

Τι έχει αλλάξει, τι είναι νόμιμο και τι παράνομο;

Στο συγκεκριμένο άρθρο, απ’ ότι καταλάβατε, το Αρχείο του νοσοκομείου μεταφέρθηκε ΟΛΟ έξω από αυτό, και το χειρότερο, όλων είναι πως μιλάμε για τους ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ.

Κάποιοι θα πρέπει να δώσουν πολλές απαντήσεις…..

Θα επανέλθω.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΟΥΓΚΑΡΗΣ

http://www.ksipnistere.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου