Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Πρωτοποριακή επέμβαση στην Ελλάδα: Συνομιλούσε με τον γιατρό ενώ εγχειριζόταν στον εγκέφαλο

Πρωτοποριακή επέμβαση στην Ελλάδα: Συνομιλούσε με τον γιατρό ενώ εγχειριζόταν στον εγκέφαλο
Μία πρωτοποριακή επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς», κατά την οποία ο 21χρονος που εγχειρίστηκε, συνομιλούσε με τους γιατρούς!

Πρόκειται για τον Γιώργο – που είναι φοιτητής – ο οποίος εμφάνιζε επιληπτικές κρίσεις αλλά και άλλα συμπτώματα. Εξαιτίας των προβλημάτων αυτών υποβλήθηκε σε εξετάσεις και όπως διαπιστώθηκε είχε ένας χαμηλής κακοήθειας γλοίωμα στο δεξί τμήμα του εγκεφάλου.


Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», ομάδα ειδικών, υπό τον συντονιστή διευθυντή της Νευροχειρουργικής του νοσοκομείου Νίκο Γεωργακούλια, έκριναν ότι ο Γιώργος μπορεί να χειρουργηθεί όντας σε εγρήγορση. Με την μέθοδο αυτή, ο ασθενής μπορεί να επικοινωνεί με τους γιατρούς του την ώρα της επέμβασης και με τις απαντήσεις του συμβάλλει στον καθορισμό με ακρίβεια της περιοχής που πρέπει να χειρουργηθεί. Με λίγα λόγια, αφαιρείται ο όγκος χωρίς να επηρεάζονται τα κέντρα του εγκεφάλου τα οποία ελέγχουν την ομιλία και την κίνηση.

Ο 21χρονος έκανε το χειρουργείο, όπου πραγματοποιήθηκε χωρίς επιπλοκές και του έγινε πλήρης αφαίρεση του γλοιώματος.

Η αναισθησιολόγος περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της επέμβασης ζήτησε από τον ασθενή να ξυπνήσει όπως και έγινε. Ο Γιώργος κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων την ώρα που ο εγκέφαλός του ήταν στα χέρια του χειρούργου και το έκανε πρόθυμα και πολύ ευγενικά αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας. Στην συνέχεια του ζητήθηκε επίσης να μετρήσει έως το δέκα, να αναγνωρίσει εικόνες και να αναφέρει τυχόν μούδιασμα στη γλώσσα και τα άκρα.

Όταν η διαδικασία ολοκληρώθηκε, ο νευροχειρούργος ήταν πλέον βέβαιος ότι όλα πήγαν καλά. «Γιώργο, είσαι τέλειος, πήγαν όλα καλά», είπε στον ασθενή του, για να πάρει την απάντηση: «Μακάρι». «Σε αφήνω τώρα να κοιμηθείς γλυκά. Θα τα πούμε σε λίγο», είπε ο γιατρός με τον διάλογο να σταματάει εδώ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου