Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Δώρο Πάσχα 2016: Πώς υπολογίζεται, ποιοι το δικαιούνται και πότε θα καταβληθεί


686334-doro-pasxa.jpg

Οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, δικαιούνται το δώρο Πάσχα, το οποίο θα αρχίσει να καταβάλλεται σε περίπου δυόμιση εβδομάδες.

Συγκεκριμένα το δώρο Πάσχα, αναμένεται να καταβληθεί μέχρι και πριν την Μεγάλη Τετάρτη (27/4).
Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, για τον υπολογισμό του ποσού τουδώρου Πάσχα λαμβάνεται υπ’ όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.
Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο, αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους.
Συνεπώς, αν η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο αυτό το χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό, και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.
Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημαδικαιούται να λάβει αναλογία δώρου, η οποία υπολογίζεται ως εξής:
Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού, ή ένα ημερομίσθιο για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες, διάρκειας σχέσης εργασίας.
Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για δώρο Πάσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου