Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Το Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ ανάμεσα στα 16 καλύτερα μουσεία της Ευρώπης

Στην τελική λίστα υποψηφιότητας με 16 μουσεία βρίσκεται το κέντρο διάδοσης επιστημών και μουσείο τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ σε μία αξιολόγηση ανάμεσα σε 524 Ευρωπαϊκά Μουσεία και Τεχνολογικά Κέντρα που έχουν επιλεχθεί ως υποψήφιοι για το βραβείο LUIGI MICHELETTI. Κάθε χρόνο η Ευρωπαική Εταιρία Μουσείων και το Διεθνές Ευρωπαικό Δίκτυο Μουσείων και Τεχνολογικών Κέντρων τα τελευταία 20 χρόνια έχουν καθιερώσει το συγκεκριμένο βραβείο που δίνεται σε μουσεία και τεχνολογικά κέντρα τα οποία συνδυάζουν την καινοτομία και την εκπαίδευση με τους μουσειακούς χώρους.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΝΟΗΣΙΣ, Θανάσης Κοντονικολάου αναφέρει στο Thestival.gr ότι «είναι μεγάλη η διάκριση δεδομένου ότι ο συναγωνισμός ήταν με τεχνολογικά κέντρα και μουσεία τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερους προυπολογισμούς από ότι το ΝΟΗΣΙΣ. Παρ΄ όλα αυτά, το Ίδρυμα κατάφερε και βρίσκεται στην τελική 16αδα λόγω του πλήθους  των δραστηριοτήτων και των δράσεων των οποίων κάνει, των καινοτόμων ιδεών και όλα αυτά τα κάνει με μικρό κόστος και μικρό αριθμό  προσωπικού σε σχέση με τα άλλα μουσεία της Ευρώπης».
Η τελική βράβευση θα γίνει στην Λέσβο στις 19-21 Μαίου, οπότε και θα διαπιστωθεί  αν το μουσείο θα επιλέγει για το βραβείο. «Είναι μία μεγάλη διάκριση και τιμή διότι ήρθε σε μία περίοδο που το ΝΟΗΣΙΣ βρισκόταν σε μία προσπάθεια διοικητικής ανάκαμψης, τεχνικής και ποιοτικής», σημειώνει ο κ. Κοντονικολάου.
Πέρσι το βραβείο δόθηκε στο Μουσείο του Τρέντο, ένα προηγμένο μουσείο, σχεδιασμένο από τον διακεκριμένο αρχιτέκτονα, Ρέντσο Πιάνο, ενώ κινείται όλη η οικονομία της πόλης γύρω από αυτό το μουσείο.
Έλλειψη χρηματαδότησης
Τα δύο τελευταία χρόνια το ΝΟΗΣΙΣ είχε πολλά οικονομικά προβλήματα και απουσία διοικητικού συμβουλίου. Η λειτουργία του στηριζόταν στη γενική διεύθυνση του μουσείου, χωρίς να οριστούν νέα μέλη ΔΣ.
Παρά τα προβλήματα κατάφερε να σταθεί και να επεκτείνει τις δραστηριότητές του.
«Τα δύο τελευταία χρόνια, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, το ΝΟΗΣΙΣ παρά το γεγονός ότι πήγαινε καλά και κατέγραφε έσοδα από τις δραστηριότητές του δεν λάμβανε καμία επιχορήγηση από την πολιτεία. Αυτό το φαινόμενο παρουσιάζεται από την ίδρυση του μουσείου, το 2003 και την λειτουργία του», επισημαίνει ο κ. Κοντονικολάου.
Και προσθέτει: «Άρχισε μία συσώρευση χρεών και οφειλών οι οποίες κάποια στιγμή το 2014 έγιναν μεγάλες και υπήρξαν δικαστικές διαμάχες στις οποίες είχε εμπλακεί το ΝΟΗΣΙΣ και σε πολλές από αυτές, οι οποίες αφορούν μεγάλα ποσά, έχει δικαιωθεί».
Η έλλειψη τακτικής επιχορήγησης δημιούργησε αυτή την κατάσταση και είχε οδηγήσει στην παραίτηση του τότε διοικητικού συμουλίου τον Ιούνιο του 2014. Από τότε το ΝΟΗΣΙΣ χειρίστηκε με την γενική διεύθυνση και το προσωπικό του το θέμα της καθημερινότητας και της λειτουργίας με σκοπό την επιβίωση του μουσείου.
«Στο τέλος του 2015, η πολιτεία όρισε νέο διοικητικό, υπήρξε μία έκτακτη χρηματοδότηση για το 2015 η οποία βοήθησε προς την κατεύθυνση διαγραφής κάποιων οφειλών, φυσικά δεν έφερε την τελική λύση αλλά δημιούργησε οπωσδήποτε κάποιες προοπτικές για το μέλλον», υποστηρίζει ο κ. Κοντονικολάου.
Οι εργαζόμενοι του ΝΟΗΣΙΣ ήταν απλήρωτοι για 3-6 μήνες από το καλοκαίρι του 2013 με καθυστερήσεις ασφαλιστικών εισφορών. Το 2014 και 2015 αυτό το πρόβλημα εντάθηκε, ωστόσο στο τέλος του 2015 τακτοποιήθηκαν οι οφειλές προς το προσωπικό καθώς και οι εισφορές προς τους δημόσιους οργανισμούς.
Συμμετοχή του ΝΟΗΣΙΣ σε ευρωπαικά προγράμματα και μουσεία του εξωτερικού
Το ΝΟΗΣΙΣ συμμετέχει σε μεγάλα διεθνή δίκτυα, ευρωπαικά προγράμματα και σε προγράμματα που αφορούν τον άξονα της Ευρωπαικής Ένωσης για την περιόδο 2016-2020 όπως είναι το πρόγραμμα «Ορίζοντας» και το «CreativeEurope». «Όλη μας η προσπάθεια έγκειται στην αποφυγή των δυσκολιών διότι με πολύ κόπο και προσπάθεια του προσωπικού και των διευθύνσεων καταφέραμε και εμπλακήκαμε, είμαστε ενεργό μέλος σε διεθνή δίκτυα και συνεργαζόμαστε με μουσεία που είναι πολύ μεγαλύτερα από εμάς», τονίζει ο κ. Κοντονικολάου.
Έκθεση για την αρχαία ελληνική επιστήμη και τεχνολογία
Η δεύτερη μεγάλη προσπάθεια του ΝΟΗΣΙΣ είναι να διατηρήθεί η χορηγία του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την δημιουργία μίας περιοδικής μεταφερόμενης έκθεσης για την αρχαία ελληνική επιστήμη και τεχνολογία η οποία ολοκληρώνεται τέλος Απριλίου. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα περιοδεύσει στα μεγάλα μουσεία του εξωτερικού και θα προσδώσει ένα μέρος των εσόδων στο ΝΟΗΣΙΣ».
Οι άνθρωποι του ΝΟΗΣΙΣ έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την προοπτική και την αισιοδοξία τους για το μέλλον, ενώ συνεχίζουν την λειτουργία τους στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της διεθνούς συνεργασίας ο οποίος αποτελεί μοναδικός δρόμος για το ΝΟΗΣΙΣ.
  •  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου