Τρίτη 19 Απριλίου 2016

100.000 Δελτία Ασύλου για πρόσφυγες, τύπωσε η Ελλάδα


post-feature-image

Οδηγίες βήμα-βήμα για το πώς θα αιτηθούν και θα λάβουν το πολυπόθητο άσυλο στην Ελλάδα 
παρέχει τώρα η Υπηρεσία Ασύλου ανταποκρινόμενη κατά αυτό τον τρόπο στη μαζική κατάθεση αιτημάτων διεθνούς προστασίας το τελευταίο διάστημα από χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν εισέλθει στη χώρα μας.



Μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού για την προμήθεια 100.000 Δελτίων Αιτούντος Διεθνούς Προστασίας και 100.000 ενημερωτικών εντύπων για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, την περασμένη Τρίτη προκηρύχθηκε και νέος διαγωνισμός, αυτή τη φορά με τίτλο «Παραγωγή 9 ταινιών περιορισμένης διάρκειας 1'-3' (βίντεο) με οδηγίες για τη διαδικασία ασύλου». Σύμφωνα με την προκήρυξη, στόχος των επικείμενων τηλεοπτικών παραγωγών είναι «η πληρέστερη ενημέρωση των αιτούντων διεθνή προστασία μέσω οπτικοποίησης πληροφοριών σχετικά με τη διαδικασία ασύλου, καθώς και οδηγιών για τα δικαιώματα των αιτούντων». Για τον λόγο αυτό το σπικάζ θα γίνει αντίστοιχα σε 9 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, αραβικά, φαρσί, νταρί, ουρντού, παντζάμπι, παστό).

Η παραγωγή των 9 ταινιών, προϋπολογισμού 30.750 ευρώ, θα γίνει με προσαρμογή του σεναρίου με έτοιμα κείμενα που θα δοθούν από την Υπηρεσία Ασύλου στον ανάδοχο του έργου, με ημερομηνία του διαγωνισμού να ορίζεται η 21η Απριλίου. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες σε ρόλο σκηνοθέτη θα επιλέξουν τους χαρακτήρες των ταινιών εκπροσωπώντας οικογένειες, μονογονεϊκές και μεμονωμένους ενήλικες. Στα γυρίσματα πρόκειται να συμμετέχουν 15-16 άτομα κάθε ηλικίας από διάφορες κοινότητες αλλοδαπών στη χώρα μας. Οσον αφορά στα γυρίσματα, αυτά θα γίνουν στην Αττική, σε χώρους που επίσης θα υποδείξει η Υπηρεσία Ασύλου σε συνεργασία με τον ανάδοχο. Το κόστος της τεχνικής εκτέλεσης της παραγωγής θα βαρύνει τον ανάδοχο, ο οποίος θα επωμιστεί και το κόστος για τη σίτιση των συμμετεχόντων στα γυρίσματα «καθώς και τη φροντίδα των μικρών παιδιών».

Παράλληλα, την ίδια στιγμή ΜΚΟ που συνδράμουν στο έργο της Υπηρεσίας Ασύλου έναντι αμοιβής εκατομμυρίων ευρώ δημιουργούν ένα νομικό δίκτυο υποστήριξης των αιτούντων άσυλο. Προς την κατεύθυνση αυτή, η οργάνωση «ΜΕΤΑδραση» ζητά δικηγόρους οι οποίοι θα παρέχουν νομική στήριξη σε νεοεισερχόμενους εν δυνάμει δικαιούχους διεθνούς προστασίας σε Χίο, Λέσβο και Σάμο. Η συγκεκριμένη πρόσκληση ενδιαφέροντος έχει καταληκτική ημερομηνία την 20ή Απριλίου και τα καθήκοντα της θέσης αφορούν, μεταξύ άλλων, σε εξατομικευμένη ενημέρωση σχετικά με τις προϋποθέσεις ένταξης σε καθεστώς διεθνούς προστασίας και την προβλεπόμενη διαδικασία υποβολής και εξέτασης του αιτήματος του ασύλου, εκπροσώπηση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ασύλου σε α’ και β’ βαθμό και νομική υποστήριξη ατομικών περιπτώσεων σχετικά με θέματα διοικητικής κράτησης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου