Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Στο στόχαστρο 95.000 αγρότες για παράνομες επιδοτήσεις


Στο στόχαστρο 95.000 αγρότες για παράνομες επιδοτήσεις

Νέος μποναμάς περιμένει τους αγρότες αφού 95.000 εξ αυτών μπαίνουν στο στόχαστρο και καλούνται να επιστρέψουν 215 εκατ. ευρώ για παράνομες επιδοτήσεις.
Ειδικότερα, την έναρξη της διαδικασίας ανάκτησης από τους αγρότες μέρους των παρανόμων ενισχύσεων από το περίφημο πακέτο Χατζηγάκη ανακοίνωσε από τη Βουλή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου,
δηλώνοντας ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης κατάφερε να μειώσει το ποσό των απαιτήσεων της Κομισιόν από τα 420 εκατομμύρια ευρώ στα 215 εκατομμύρια ευρώ.
Ο κ. Αποστόλου είπε ότι η ανάκτηση αφορά σε 725.000 αγρότες ξεκαθάρισε ωστόσο ότι περίπου 630.000 αγρότες οι οποίοι είχαν λάβει ενισχύσεις κάτω από 1.000 ευρώ δεν θα έχουν καμία επιβάρυνση.
Από τους εναπομείναντες 95.000 αγρότες το Υπουργείο σε πρώτη φάση θα στραφεί σε 12.500 αγρότες οι οποίοι έλαβαν ενισχύσεις πάνω από 5.000 ευρώ με την απαίτηση να αφορά στο υπόλοιπο ποσό από 5.000 ευρώ και πάνω -π.χ από αγρότη που είχε λάβει ενίσχυση 7.000 ευρώ η απαίτηση θα αφορά μόνο στα 2.000 ευρώ.
Ο Υπουργός πάντως άφησε να εννοηθεί ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί θα προβλέπει ανάκτηση όχι με απαίτηση καταβολής από τους αγρότες αλλά με συμψηφισμό από μελλοντικές ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ πιθανότατα σε πέντε δόσεις.
Στόχος πάντως του Υπουργείου φαίνεται πως είναι να δείξει στην Κομισιόν ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει την καλή θέληση να ανακτήσει τα ποσά και πως κάτι κάνει με τον κ. Αποστόλου να παραδέχεται ότι «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».
Σύμφωνα πάντως με τον Υπουργό δεν είναι μόνο το πακέτο Χατζηγάκη για το οποίο υπάρχει απαίτηση από την Κομισιόν να ανακτηθούν ενισχύσεις καθώς η απαίτηση περιλαμβάνει δύο ακόμα πακέτα, το πακέτο Κοντού που αφορά ενισχύσεις 108 εκατομμυρίων ευρώ σε 54 συνεταιριστικές ενώσεις για δημητριακά αλλά και το πακέτο Μωραΐτη ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ για χρέη συνεταιρισμών.
«Είναι τεράστιο πρόβλημα αυτό» παραδέχθηκε ο Υπουργός κατηγορώντας παράλληλα τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας ότι δεν έκαναν το παραμικρό για να ανακτήσουν τις ενισχύσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου