Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης έχει θερμοκρασία 3-4 βαθμούς υψηλότερη από την περιφέρεια Πώς μπορεί να αλλάξει η κατάσταση





Υψηλότερη, κατά τρεις με τέσσερις βαθμούς, είναι η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σε σχέση με την περιφέρεια, όπως προκύπτει από μετρήσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η απόκλιση αυτή, μάλιστα, θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλη, τη στιγμή που όταν γίνεται λόγος για την κλιματική αλλαγή, η τελευταία επιφέρει αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά μισό βαθμό μέσα σε δεκαετίες.

Τα παραπάνω επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Νικόλαος Καλογήρου, με αφορμή εκδήλωση με θέμα «Βιώσιμη πόλη και περιβάλλον» που πραγματοποιείται απόψε στο Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ). Ο κ. Καλογήρου διευκρινίζει ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, αρκεί να υπάρχουν παρεμβάσεις σε επίπεδο σχεδιασμού, χρήσης των κατάλληλων υλικών και φυτεύσεων. Ενδεικτικά αναφέρει ότι σε συνθήκες εξωτερικής θερμοκρασίας περιβάλλοντος της τάξης των 35 βαθμών Κελσίου, αν χτυπά ο ήλιος την άσφαλτο αρκετή ώρα μπορεί η θερμοκρασία της να φτάσει τους 60 με 70 βαθμούς, ενώ αντίστοιχα η θερμοκρασία στο γρασίδι δεν υπερβαίνει τους 30 βαθμούς λόγω της υγρασίας του εδάφους.

Στο ερώτημα με ποιο τρόπο μπορούν να αλλάξουν τα παραπάνω δεδομένα, απαντά: «με λύσεις που περιλαμβάνουν τις σωστές διατάξεις των κτιρίων ώστε να επιτρέπουν τον κατάλληλο αερισμό και την ηλιοπροστασία των επιφανειών, την αύξηση των φυτεύσεων, τη χρήση ανοιχτόχρωμων υλικών που δεν συγκεντρώνουν τις ακτίνες του ήλιου και δεν υπερθερμαίνονται, όπως η πέτρα ή το ξύλο, την πρόβλεψη απορροφητικών επιφανειών ώστε να φεύγει το νερό της βροχής κ.α.».

Ως παράδειγμα παραθέτει πρόταση που έχει υποβληθεί από μεταπτυχιακούς φοιτητές της αρχιτεκτονικής σχολής προς τον δήμο Θεσσαλονίκης για την απόληξη της οδού Γούναρη, στην περιοχή της πλατείας Φαναριωτών. «Με την πρόταση αυτή θα μπορούσε η θερμοκρασία να κατέβει κατά τρεις βαθμούς Κελσίου, εφόσον περιοριζόταν κάποιες κυκλοφορίες αυτοκινήτων, γινόταν φυτεύσεις και χρησιμοποιούνταν τα κατάλληλα υλικά» προσθέτει.

http://thessbomb.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου