Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Σοκαριστική παραδοχή Μουζάλα: Η προσφυγική κρίση θα κρατήσει 2-3 χρόνια - Δεν θα ανοίξει ξανά η Ειδομένη



Ο  υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτίμησε ότι
οι πρόσφυγες θα μείνουν στην Ελλάδα για δύο με τρία χρόνια, μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας
- Παρομοίασε την κατάσταση με σεισμό και τόνισε ότι θα “υπάρξουν μετασεισμοί”
- "Η προσφυγική κρίση είναι σαν σεισμός, πυρκαγια και πλημμύρα ταυτόχρονα", είπε, επιχειρώντας να τονίσει το έκτακτο της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί


- Ο Γιάννης Μουζάλας εκτίμησε ότι η Ειδομένη θα παραμείνει κλειστή για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα


Σοκάρει η παραδοχή του Γιάννη Μουζάλα ότι η προσφυγική κρίση θα κρατήσει 2-3 χρόνια, καθώς και ότι η Ειδομένη θα παραμείνει κλειστή για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.
Όπως είπε μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, η ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους εγκλωβισμένους μετανάστες - πρόσφυγες, στη χώρα μας θα κρατήσει για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια εκτιμώντας ότι θα παραμείνουν στην Ελλάδα για το εν λόγω χρονικό διάστημα.
Ο κ. Μουζάλας, παραδέχθηκε επίσης ότι η Ελλάδα από χώρα transit μεταναστών-προσφύγων μετατρέπεται πλέον σε χώρα εγκατάστασής τους.

Όπως είπε "μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση πρέπει να τους μαζέψουμε, να μην είναι στους δρόμους", ενώ είπε ότι το πέρασμα της Ειδομένης θα παραμείνει κλειστό, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει μέχρι πότε.

"Κατά τη δική μου την άποψη το σύνορο στην Ειδομένη θα πρέπει να το θεωρούμε κλειστό. Αυτές οι χώρες παρά την την πίεση που δέχτηκαν από το πρόεδρο την ΕΕ, από τον Σουλτς, από τον Γιούνκερ,από τη Μέρκελ, από τον Πάπα, από τον ΟΗΕ, από τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού -δεν υπάρχει σημαντικός άνθρωπος που να μην τους κατηγόρησε- επιμένουν", υπογράμμισε σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ και πρόσθεσε: "Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε το αντίθετο. Να προετοιμαζόμαστε για τις συνέπειες αυτής της πράξης. Αυτό κάνουμε τώρα και για αυτό συζητάμε και με την ΚΕΔΕ και με την περιφέρεια".

Ο κ. Μουζάλας παρομοίασε την κατάσταση με ένα σεισμό, ο οποίος βρίσκεται στις πρώτες ημέρες του και τόνισε ότι θα υπάρχουν "μετασεισμοί". "Η προσφυγική κρίση είναι σαν σεισμός, πυρκαγια και πλημμύρα ταυτόχρονα", είπε, επιχειρώντας να τονίσει το έκτακτο της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ.

Απαντώντας στις ανησυχίες που διατύπωσαν οι περιφερειάρχες, επιχείρησε να τους καθησυχάσει: "Μην πανικοβάλλεστε. Το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο. Πρόκειται για ένα έκτακτο γεγονός και θέλει τον χρόνο του μέχρι την τελική διευθέτηση" είπε.

Ανακοίνωσε ότι θα διανείμει 20.000 voucher για διαμονή-διατροφή των προσφύγων-μεταναστών.

Ταυτόχρονα, ζήτησε από τους περιφερειάρχες λίστα με χώρους μόνιμης εγκατάστασης προσφύγων-μεταναστών ιδίως στις περιφέρειες που βρίσκονται στο δρόμο τους, δηλαδή, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Αττική, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Ζήτησε ωστόσο να υπάρξει ισοκατανομή σε όλη την Ελλάδα.


 http://www.zoomblog.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου