Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Η Λάρισα πρωτοπορεί: «Ο τοίχος της καλοσύνης» για εκείνους που έχουν ανάγκη

upl56b4d2ad6412d
Άννα Τσιάλτα
Γράφει: Άννα Τσιάλτα
Μια αξιοθαύμαστη πρωτοβουλία: «Δεν είναι ντροπή να μένεις από δουλειά και από τρόφιμα. Ντροπή είναι να σε αναγκάζουν να ψάχνεις ακόμα και στα σκουπίδια»
Αν περπατώντας σε δρόμους της Λάρισας δείτε αυτές τις κρεμάστρες σε τοίχους, μην εκπλαγείτε. Πρόκειται για μια αξιοθαύμαστη πρωτοβουλία που μόλις ξεκίνησε στη χώρα μας, και λέγεται «Ο τοίχος της καλοσύνης».
Μέσα από τη σελίδα τους στο facebook, οι εμπνευστές της ιδέας ενημερώνουν τους κατοίκους για τα σημεία όπου μπορούν να βρουν καθαρό φαγητό, το οποίο τοποθετείται στις ειδικές κρεμάστρες που βρίσκονται σε όλη την πόλη.
Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να σταματήσει ο κόσμος να βάζει σακούλες με καθαρό φαγητό σε κάδους σκουπιδιών, αλλά να τις τοποθετεί σε πιο αξιοπρεπή και ασφαλές σημεία. Για να μην βλέπουμε εικόνες ανθρώπων να ψάχνουν για φαγητό στα σκουπίδια.

Πώς προέκυψε η ιδέα:

Ο Δημήτρης, ένας από τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας είπε στην εφημερίδα «Ελευθερία» ότι πήραν την ιδέα από το Ιράν, όταν μια εικόνα έγινε viral. Κάποιος είχε εγκαταστήσει μερικά άγκιστρα και κρεμάστρες στον τοίχο, γράφοντας δίπλα:«Αν δεν το χρειάζεσαι, αφήσέ το. Εάν το χρειάζεσαι, πάρτο».
Αυτή η κίνηση ευαισθητοποίησε μια ομάδα νεαρών από τη Λάρισα και τους έδωσε την ιδέα να κάνουν κάτι αντίστοιχο και στη χώρα τους.
«Είπαμε πολύ απλά να το προσαρμόσουμε στη δική μας καθημερινότητα. Τι ψάχνουν οι άνθρωποι στους κάδους, ένα πιάτο φαγητό και απλά εμείς είπαμε να ντύσουμε τη διαδικασία με αξιοπρέπεια».
Κάπως έτσι, μια ομάδα περίπου 20 κατοίκων της Λάρισας άρχισε να τοποθετεί κρεμάστρες σε διάφορους τοίχους της πόλης, αρχικά στις γειτονιές των ενεργών μελών της με στόχο να διαδοθεί η ιδέα σε όλη την πόλη και – γιατί όχι – σε όλη την Ελλάδα.
Μέσα σε σύντομο διάστημα η δράση διαδόθηκε αρκετά και ήδη υπάρχουν πολλά σημεία της πόλης με τις κρεμάστρες της… αγάπης και της αξιοπρέπειας.
Γιατί όπως τονίζουν τα ίδια τα παιδιά:
«Δεν είναι ντροπή να μένεις από δουλειά και από τρόφιμα. Ντροπή είναι να σε αναγκάζουν να ψάχνεις ακόμα και στα σκουπίδια».
Ηδη γίνονται τα πρώτα βήματα για ανάλογες δράσεις στην Αθήνα,στην Κόρινθοστον Βόλο και στην Κοζάνη.
Αν ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε, βρείτε ένα τοίχο στη γειτονιά σας και στείλτε ένα μήνυμα στη σελίδα. Θα επικοινωνησουν μαζί σας και μαζί θα συντονίσετε την ανάλογη δράση.
Γιατί κάθε γειτονιά έχει ανάγκη από μια κρεμάστρα με λίγο «καθαρό φαγητό» και πολλή αξιοπρέπεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου