Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Αμάν- Χαμάμ στις Σέρρες


image

Το πιο παλιό και αυθεντικό της χώρας


Για το Χαμάμ στο Άγκιστρο του νομού Σερρών ξεκινήσαμε ένα παγωμένο αλλά ξάστερο βράδυ. Το ραντεβού μας ήταν για μετά τα μεσάνυχτα, και μάλιστα η κράτηση έγινε με δυσκολία, διότι είναι φτηνότατο και έτσι έχει πολύ κοινό από όλη την Μακεδονία και τη Βουλγαρία, ειδικά Σαββατοκύριακα και αργίες.
Το χωριό είναι δίπλα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, μόλις 8 χιλιόμετρα από τον Προμαχώνα για την ακρίβεια. Ευτυχώς η σήμανση είναι καλή και δεν φοβάσαι μη παρεκκλίνεις έστω και αν δεν ξέρεις την περιοχή. Έτσι και αλλιώς η ιδέα και μόνο ότι σε περιμένει ένα αυθεντικό βυζαντινό χαμάμ σε χαλαρώνει. Το κακό είναι ότι χάνεις όλη εκείνη την θέα στο ιστορικό Ρούπελ και τα οχυρά του που θα έβλεπες τη μέρα.
image
Φτάσαμε νωρίτερα. Το χαμάμ απέξω είναι ένας βυζαντινός τρούλος εντελώς διαφορετικός από οποιοδήποτε άλλο κτίσμα τριγύρω. Αυτός είναι το κλου της υπόθεσης, τα υπόλοιπα 7 χαμάμ παραδίπλα είναι ίδιας ποιότητας αλλά σύγχρονα. Το ενημερωτικό γράφει ότι «οι πηγές του Αγκίστρου θεωρούνται από τις καλύτερες της Ευρώπης. Έχουν θερμοκρασία 40,5°C και τα νερά είναι ιδανικά για ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, δισκοπάθειες, μυαλγίες κ.λπ.» .
Μπαίνουμε. Η ατμόσφαιρα γίνεται μυστηριακή πριν ακόμα βγάλεις τα ρούχα σου. Η ζέστη ομίχλη από τους υδρατμούς, ο αμυδρός φωτισμός, η καμπυλότητα των παλιών τοιχίων σου προκαλεί την ψευδαίσθηση ότι πας πίσω στο χρόνο. Από τους κρουνούς ρέει άφθονο πόσιμο καυτό νερό, κατευθείαν μέσα από τη γη, κάνοντας ηχώ. Ξαπλωμένος ανάσκελα θα παρατηρήσεις στο θόλο παλιές επιγραφές και μικρές οπές, απ’ όπου μπορείς να κοιτάξεις το φεγγάρι. Και εκεί είναι που του μυαλό ξεφεύγει και κάνεις συνειρμούς περί αιωνιότητας της ψυχής και άλλων δαιμονίων. Η πισίνα αχνίζει εξιλεωτικά, είναι 3Χ3 με βάθος 1,20 μ. αλλά δεν κάνει για βουτιές. Βγαίνεις και ξαναμπαίνεις αφού πρώτα ξαπλώσεις κάτω από τις χαμηλοτάβανες μισοσκότεινες καμάρες.Το κουδουνάκι που σου λέει ότι τέλειωσε η σειρά σου, χτυπάει διακριτικά, αν το αγνοήσεις θα επιμένει. Μισή ώρα μόνο και όμως βγαίνεις καινούριος.
Αν δεν έχεις κλείσει δωμάτιο, όπου θα ζούσες την ιδανική κατάληξη, το τέλος σε βρίσκει κουκουλωμένο με την πετσετούλα σου στο πάρκινγκ και η ανάσα σου αχνίζει για κανένα 5λεπτο. Από τις οπές που πριν λίγο κοιτούσες το φεγγάρι βγαίνει ατμός και το σούσουρο των λουόμενων. Ουπς, έτσι ακουγόμασταν και εμείς; Στους παλιούς καιρούς σίγουρα θα διέρρεαν μυστικά με αυτόν τον τρόπο. Γι’ αυτό, προσοχή.
Άγνωστο για αιώνες
Παρά την πολλών αιώνων ιστορία των βυζαντινών λουτρών στην περιοχή, μέχρι πριν κάποια χρόνια λίγοι γνώριζαν την ύπαρξή τους. Για το παρελθόν του χαμάμ δεν ξέρουμε και πάρα πολλά. Xρονολογείται πάντως από το 950 μ.X και επί τουρκοκρατίας το χρησιμοποιούσαν ο τοπικός μπέης και το χαρέμι του. Έπειτα, κατά καιρούς χρησιμοποιήθηκε από τους ντόπιους και ως πλυσταριό για τα χαλιά. Πολύ πριν καθιερωθούν τα «μπάιν μιξτ», εδώ έκαναν μπάνιο ξεχωριστά άντρες και γυναίκες. Στα πιο πρόσφατα χρόνια άρχισαν να έρχονται ζευγάρια και παιδιά και από πιο μακριά και κάποιος ντόπιος μάς λέει ότι εκείνα τα χρόνια υπεύθυνοι ήταν 3 παππούδες εναλλάξ, χωρίς πληρωμή, που τους άφηνες ό,τι ήθελες για να κολυμπήσεις.
Με τα πολλά και τις προσπάθειες των αρχών, το Χαμάμ αξιοποιήθηκε ως τέτοιο μόλις το 1990 δίνοντας άλλη νότα στην ευρύτερη περιοχή η οποία έχει αναπτύξει αξιόλογες τουριστικές υποδομές. Και στην βόλτα που θα κάνεις στο χωριό θα δεις και το Ρολόι που με το χαμάμ έχουν την ίδια ηλικία, αλλά με εντελώς διαφορετικό background.
Info
Απέχει 120 χλμ.  από Θεσσαλονίκη και 50 χλμ. από την πόλη των Σερρών.
 Για 30 λεπτά χρήσης το κόστος είναι €6 ανά άτομο, για τετραμελή γκρουπ και πάνω η τιμή διαμορφώνεται στα €4 ανά άτομο. Λειτουργεί όλο το 24ωρο, όλο το χρόνο. hamamagistro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου