Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Βολιώτης ερευνητής έφτιαξε εφαρμογή “οδηγό” για τυφλούς (ΒΙΝΤΕΟ)

enallaktikos-gr-efarmogi-orasi-wayfinder
Την ανάγκη εφαρμογής της σύγχρονης τεχνολογίας που μπορεί να χωρέσει ακόμη και στο μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου προκειμένου να λυθούν προβλήματα καθημερινότητας για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, αναδεικνύει η εφαρμογή την οποία ανέπτυξε ομάδα τεσσάρων ερευνητών στην οποία συμμετέχει και ένας Βολιώτης.

Ο Γιώργος Μανίνης ανέπτυξε με την ομάδα του «ustwo» που έχει έδρα στο Λονδίνο την καινοτόμο εφαρμογή «Wayfinder» η οποία βοηθάει άτομα με προβλήματα όρασης να κινηθούν απρόσκοπτα μέσα σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους χρησιμοποιώντας τις ηχητικές κατευθύνσεις που δίνονται από το κινητό τους τηλέφωνο.


Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 285 εκ. άνθρωποι στον κόσμο οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης και είναι κρίσιμο γι’ αυτούς να μπορούν να κυκλοφορούν απρόσκοπτα στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις και όχι μόνο. Από έρευνα που διεξήχθη στην Μεγάλη Βρετανία το συμπέρασμα ήταν ότι τουλάχιστον το 50% των ατόμων με προβλήματα όρασης θα έβγαιναν πιο συχνά από το σπίτι τους αν υπήρχε βοήθεια από μια εφαρμογή όπως αυτή που ανέπτυξε η ομάδα που συμμετέχει ο Γ.Μανίνης. Πως θα μπορούσαν λοιπόν να γίνουν πιο εύκολες οι μετακινήσεις τους;

enallaktikos-gr-efarmogi-orasi-wayfinder
Ο Γιώργος Μανίνης.


Η εφαρμογή, που έλαβε χρηματοδότηση 1 εκατ. δολάρια από την Google.org, βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο και σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει επίσημα το επόμενο διάστημα.

«Επιδιώκουμε να βελτιώσουμε την ευεξία και την αυτοπεποίθηση ανθρώπων με προβλήματα όρασης, παρέχοντας μια ασφαλή και συνεπή εμπειρία μετακίνησης. Έρευνες δείχνουν ότι τέτοια άτομα οδηγούνται συχνά στην απομόνωση και την ανεργία. Αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην κοινωνικοποίησή τους και θα ήθελαν να βγαίνουν περισσότερο από το σπίτι. Μεγάλο μέρος του προβλήματος είναι το γεγονός ότι δεν μπορούν να κινηθούν αυτόνομα. Κάνουν μόνο λίγες διαδρομές στις οποίες έχουν εκπαιδευτεί. Εμείς θέλουμε να συμβάλουμε ώστε να αλλάξει αυτό», δηλώνει ο Γιώργος Μανίνης.

πηγή: ethnos.gr
enallaktikos-gr-efarmogi-wayfinder-orasi


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου