Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων πρότεινε η κυβέρνηση στους θεσμούς

672003-syntaxioyhoi.jpg
Περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων, μειώσεις στα εφάπαξ βοηθήματα και στα μερίσματα και μειωμένο ανώτατο πλαφόν συντάξεων περιλαμβάνει το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας έχουν προχωρήσει σε αλλαγές προτάσεων αναφορικά με τα ταμεία κύριας ασφάλισης, την εθνική σύνταξη και τα επικουρικά ταμεία, ενώ έχουν μετρήσει εναλλακτικές λύσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών και των επιστημόνων.
Η μείωση του ανώτατου πλαφόν της κύριας σύνταξης κάτω των 2.000 ευρώ, από 2.773 ευρώ που είναι σήμερα (1.800 ευρώ) και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος αποτελούν ορισμένα από τα μέτρα που έχει στείλει η κυβέρνηση στους θεσμούς, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στο ασφαλιστικό. Ακόμη προτείνει την καθιέρωση εθνικής σύνταξης δύο ταχυτήτων, οριζόντιες μειώσεις 5% στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και μειώσεις 20%-50% στα εφάπαξ και στα μερίσματα,
Για την εθνική σύνταξη το υπουργείο έχει επεξεργαστεί δύο σενάρια: α) χαμηλότερη εθνική σύνταξη για όλους στα 360 αντί των 384 ευρώ, με – τουλάχιστον – 20 έτη ασφάλισης, όπως και έτι χαμηλότερη εθνική σύνταξη – κάτω των 360 ευρώ – για όσους συνταξιοδοτούνται με 15 έως 20 έτη ασφάλισης και β) διατήρηση των 384 ευρώ για τα 20 έτη ασφάλισης και μείωση της εθνικής σύνταξης γύρω στα 350 ευρώ για τη συνταξιοδότηση με 15 έως 20 χρόνια ασφάλισης.
Στο ύψος των ποσοστών αναπλήρωσης που αφορούν την αναλογική σύνταξη, το σχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει πως το ποσοστό αναπλήρωσης είναι κλιμακωτό, ήτοι ξεκινά από το 0,80% για κάθε έτος για το διάστημα από 0 έως 15 έτη ασφάλισης και φθάνει έως το 2% για τα 39 έως 42 ή και περισσότερα χρόνια. Ωστόσο, και στο ζήτημα αυτό αναμένεται πως θα υπάρξουν αλλαγές.
Το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει την επιβολή μείωσης 5% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις και παραλλήλως την επιβολή της αύξησης στις εργοδοτικές και εργατικές εισφορές κατά 1,5%.
Τέλος, η κυβέρνηση επεξεργάζεται το ενδεχόμενο μείωσης του εφάπαξ κατά 20%-30% και των μερισμάτων κατά 50%, ενώ οι δανειστές επιμένουν στην πρόταση για πλήρη κατάργηση της παροχής που σχετίζεται με το εφάπαξ βοήθημα.
Το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης είναι το πώς θα περάσει στην κοινή γνώμη το θέμα των μειώσεων των συντάξεων κύριας ασφάλισης, καθώς έχει δεσμευτεί για το αντίθετο. Συνεργάτες του ίδιου του υπουργού ΟικονομικώνΕυκλείδη Τσακαλώτου δεν κρύβουν ότι αυτή η δέσμευση «εγκλώβισε» την κυβέρνηση και την οδήγησε σε αδιέξοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου