Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Συγκαλείται η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας –Πρώτη φορά από τα χρόνια του Βυζαντίου

Ιστορικής σημασίας απόφαση έλαβε η σύναξη των προκαθημένων των κατά τόπους ορθόδοξων εκκλησιών, που συνήλθε στην Γενεύη υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, για την οριστική σύγκληση, για πρώτη φορά από την εποχή του Βυζαντίου, της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας (ΑΜΣΟΕ) από τις 16 έως τις 27 Ιουνίου 2016.


Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, οι εργασίες της σύναξης της ΑΜΣΟΕ θα διεξαχθούν στην Κρήτη και θα φιλοξενηθούν στην Ορθόδοξη Ακαδημία, στο Κολυμπάρι Χανίων. Την Κυριακή, 19 Ιουνίου, εορτή της Πεντηκοστής, οι προκαθήμενοι των ορθόδοξων εκκλησιών θα συλλειτουργήσουν στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στην ΑΜΣΟΕ οι 14 κατά τόπους εκκλησίες θα συμμετάσχουν με τον προκαθήμενό τους και 23 κατά μέγιστο αριθμό ιεράρχες. Ωστόσο, κάθε εκκλησία θα έχει μόνο μία ψήφο κατά τη λήψη των αποφάσεων.

Στη σύναξη της Γενεύης, η οποία διεξήχθη από τις 21 έως τις 28 Ιανουαρίου, εγκρίθηκαν τα έγγραφα για τα εξής θέματα: Η αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο, Ορθόδοξη Διασπορά, Αυτονομία και τρόπος της Διακήρυξης, Το Μυστήριο του Γάμου και κωλύματα γι’ αυτόν, η σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρησή της στην εποχή μας, οι σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπό χριστιανικό κόσμο. Σύμφωνα με απόφαση των προκαθημένων, όλα τα εγκεκριμένα έγγραφα θα δημοσιευθούν.

Οι προκαθήμενοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τους διωκόμενους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής και τη συνεχή ανησυχία τους για την απαγωγή των δύο μητροπολιτών, Παύλου Yazigi του Πατριαρχείου Αντιοχείας και Γρηγορίου Yohanna Ibrahim της Συροϊακωβιτικής Εκκλησίας.

Στη σύναξη της Γενεύης πήραν μέρος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Ο πατριάρχης Αλεξανδρείας, Θεόδωρος, Ο πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος, ο πατριάρχης Κύριλλος της Μόσχας, ο πατριάρχης της Σερβίας, Ειρηναίος, ο πατριάρχης Δανιήλ της Ρουμανίας, ο πατριάρχης Νεόφυτος Βουλγαρίας, ο πατριάρχης της Γεωργίας, Ηλίας, ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος, ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, Αναστάσιος και ο αρχιεπίσκοπος Τσεχίας και Σλοβακίας, Rastislav.

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, δεν μπόρεσαν να παραστούν ο πατριάρχης Αντιοχείας, Ιωάννης και ο μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας, Σάββας, για λόγους υγείας. Επίσης, δεν παρέστη ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, για προσωπικούς λόγους. Πάντως, και οι τρεις εκπροσωπήθηκαν από επίσημες αντιπροσωπείες των εκκλησιών τους.

http://thessbomb.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου