Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

ΠΡΟΣΟΧΗ: Επικίνδυνες για σκύλους και γάτες οι κάμπιες των πεύκων. Δείτε γιατί ...



Επικίνδυνες και τοξικές για τις γάτες και τους σκύλους (και όχι μόνο) είναι κάμπιες (του είδους Thaumatopoea pityocampa) που ζουν στα πεύκα και κατεβαίνουν από τα κλαδιά τους από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο σχηματίζοντας μεγάλες σειρές στο έδαφος.Αν τσιμπήσει κάμπια τον σκύλο ή την γάτα σας μπορεί να μην το καταλάβετε.
Όμως αν δείτε το ζώο να πρήζεται, να έχει φαγούρα στο πρόσωπο, να έχει ξαφνικά διογκωμένη γλώσσα ή μουσούδα είναι πολύ πιθανό να έφαγε, να ακούμπησε ή να έγλυψε τέτοια κάμπια.

Για να του παρέχετε τις πρώτες βοήθειες προσπαθήστε να του ρίξετε άφθονο νερό και να αφαιρέσετε τις τρίχες (αγκάθια) που ενδεχομένως έχουν παραμείνει στο δέρμα του αλλά τρέξτε άμεσα στο κοντινότερο κτηνιατρείο καθώς η τοξικότητα της αλλεργιογόνου χημικής ουσίας (πρωτεΐνη thaumatopein) που βρίσκεται στις τρίχες του εντόμου (και είναι το δικό του σύστημα άμυνας) μπορεί να δημιουργήσει πολλές βλάβες ακόμα και απώλεια μέρους της γλώσσας του ζώου.

Οι σκύλοι (και οι γάτες) είναι επιρρεπείς στην κατάποση, στο γλείψιμο, στο παιχνίδι με έντομα που κινούνται στο έδαφος γι’ αυτό και θα πρέπει να έχετε το νου σας τώρα που βγάζετε βόλτα τα ζώα σας ή τα αφήνετε στον κήπο ειδικά αν υπάρχουν εκεί πεύκα με κουκούλια, που είναι οι φωλιές του είδους Thaumatopoea pityocampa.

Αν έχετε πεύκα στην αυλή ή στον δρόμο σας ρωτήστε γεωπόνο τι μπορείτε να κάνετε για την καταπολέμηση των κουκουλιών των καμπιών καθώς τα έντομα αυτά που τρέφονται για τα πρώτα στάδια της ζωής τους με πευκοβελόνες συχνά απομυζούν τόσο το δέντρο που μπορεί και να το ξεράνουν.


 http://thesecretrealtruth.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου