Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Φορολογικές δηλώσεις 2015: Τι αλλάζει - Πότε ξεκινούν

Στα μέσα του Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει το Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2015.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) φορτώνουν στα νέα έντυπα Ε1 όλα τα δεδομένα που αφορούν σε μισθούς, συντάξεις, τόκους καταθέσεων, με τον σχεδιασμό του να έχει ολοκληρωθεί​



Εφέτος η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη να αναφέρει πολλάκις ότι η διαδικασία αρχίζει νωρίς, καθώς μετά το καλοκαίρι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να παρουσιάσουν στο περιουσιολόγιο χρήματα και τιμαλφή που έχουν στην κατοχή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) φορτώνουν στα νέα έντυπα Ε1 όλα τα δεδομένα που αφορούν σε μισθούς, συντάξεις και τόκους καταθέσεων, προκειμένου όλα να είναι έτοιμα όταν ανοίξει η εφαρμογή στο Taxisnet και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

Το νέο έντυπο Ε1 έχει περιορισμένες αλλαγές σε σύγκριση με το περυσινό, με τις βασικότερες από αυτές να έχουν ως εξής:

- Στον πίνακα 1 που αφορά στα στοιχεία του φορολογουμένου, στην ένδειξη «Έγγαμος» έχει προστεθεί και η ένδειξη ΜΣΣ που σημαίνει «μέρος συμφώνου συμβίωσης». Η ένδειξη αυτή πρέπει να συμπληρωθεί στις περιπτώσεις ζευγαριών που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Με αυτήν την αλλαγή ουσιαστικά εξισώνονται τα ετερόφυλα με τα ομόφυλα ζευγάρια, όσον αφορά στη φορολογία εισοδήματος, καθώς και στην καταβολή των διαφόρων επιδομάτων που δίνονται με εισοδηματικά κριτήρια.

- Στη φορολογική δήλωση υπάρχει η ένδειξη του κωδικού 049 που αφορά στη δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών (κωδικός για δήλωση ποσού αποδείξεων), χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί τι πρόκειται να συμπληρώσουν σε αυτόν τον κωδικό για το 2015 οι φορολογούμενοι. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι ο σχετικός κωδικός θα παραμείνει ανενεργός, καθώς δεν είναι υποχρεωτική η δήλωση αποδείξεων για τα εισοδήματα του 2015.

- Στον πίνακα για τη δήλωση εισοδήματος από ακίνητη περιουσία υπάρχει νέος κωδικός (125-126), στον οποίο πρέπει να αναγραφούν τα ανείσπρακτα ενοίκια. Υπενθυμίζεται πως για να δηλωθούν τα ανείσπρακτα ενοίκια και να μη φορολογηθεί για αυτά ο ιδιοκτήτης, θα πρέπει είτε να έχει εκδώσει διαταγή πληρωμής εναντίον του ενοικιαστή ή διαταγή απόδοσης μισθίου, ή να έχει καταθέσει σχετική αγωγή.

http://thessbomb.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου