Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Και ξαφνικά θέμα περικοπών σε κύριες συντάξεις πάνω από 1.200 ευρώ


673097-sintakseis.jpg

Εναλλακτικές λύσεις για το ασφαλιστικό αναζητά εναγωνίως η κυβέρνηση, ώστε, να καλύψει τις συμβατικές αφενός υποχρεώσεις της έναντι των εκπροσώπων των θεσμών και αφετέρου τη δέσμευσή της για αποφυγή μειώσεων στις κύριες συντάξεις.

Ήδη, όπως αναφέρει η «Ναυτεμπορική», το υπουργείο Εργασίας έχει προχωρήσει στην ποσοτικοποίηση των προτάσεών του οι οποίες ενσωματώνουν και τις εναλλακτικές λύσεις για το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών και των επιστημόνων.
Βασική προτεραιότητα των προτάσεων αυτών η διασφάλιση των κύριων συντάξεων, τουλάχιστον έως τα 1.200 – 1.300 ευρώ, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπών πάνω από αυτό το ύψος, ενώ στις υπόλοιπες συνταξιοδοτικές παροχές όλα τα ενδεχόμενα για νέες μειώσεις είναι ανοιχτά.
Στις προτάσεις τους συνυπολογίζουν και τον καθοριστικό παράγοντα των εσόδων των Ταμείων, καθώς οι εκτιμήσεις τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2016 είναι αποθαρρυντικές: αφενός προβλέπεται έλλειμμα 2,1 δισ. ευρώ για το ΙΚΑ μέσα στο 2016 και αφετέρου οι δυσμενείς επιπτώσεις στην εισπραξιμότητα των τρεχουσών οφειλών από ασφαλιστικά ταμεία, εξαιτίας των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των αγροτών.
Ήδη, ο Ιανουάριος έκλεισε για το ΙΚΑ με μια μείωση εσόδων κατά 7%, που αντιστοιχεί σε 70 εκατ. ευρώ, ενώ και για τον Φεβρουάριο εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανή μια σοβαρή μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.
Έτσι, στο υπουργείο Εργασίας αναζητούν «εναλλακτικά μοντέλα περικοπών» των υψηλών κύριων συντάξεων, των επικουρικών, του εφάπαξ, καθώς και του μερίσματος των δημοσίων υπαλλήλων.
Σύμφωνα με τα σενάρια, εξετάζονται:
1. Μειώσεις στο άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ.
2. Μείωση του ανώτατου πλαφόν της κύριας σύνταξης από το 2.772 ευρώ που είναι σήμερα, ακόμη και στο επίπεδο των 2.200 ευρώ.
3. Μείωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ για όσους συνταξιοδοτούνται με λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης.
4. Μειώσεις στις επικουρικές από 2% στις χαμηλές έως και 8% στις υψηλές επικουρικές κυρίως σε ΔΕΚΟ.
5. Μειώσεις στο εφάπαξ του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, αλλά και του ιδιωτικού τομέα.
http://24wro.com.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου