Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Guardian: Οι Έλληνες νησιώτες θα προταθούν για το Νόμπελ Ειρήνης



  • Μία διεθνής ομάδα ακαδημαϊκών από κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού θα  προτείνει τους Έλληνες νησιώτες, για το Νόμπελ ειρήνης, για την βοήθεια που παρείχαν στους πρόσφυγες που φτάνουν στις ελληνικές ακτές αναφέρει ο Guardian.

Δίνει έτσι  νέα ...διάσταση στο ζήτημα της πρότασης για το κορυφαίο διεθνές βραβείο, η οποία κυοφορείται εδώ και καιρό.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η βρετανική εφημερίδα, ομάδα επιφανών ακαδημαϊκών, από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Πρίνστον, του Χάρβαρντ και της Κοπεγχάγης, συντάσσουν την σχετική πρόταση για να διεκδικήσουν οι Έλληνες νησιώτες το Νόμπελ ειρήνης.

Η προθεσμία για τις υποψηφιότητες λήγει την 1η Φεβρουαρίου, αλλά οι υποστηρικτές της πρότασης έχουν ήδη συναντήσει τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης, Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.

Η διαδικτυακή συγκέντρωση υπογραφών για την υποψηφιότητα των Ελλήνων έχει ήδη συγκεντρώσει 280.000 υποστηρικτές.

Αν και δεν έχει γραφτεί ακόμη στην τελική της μορφή η επίσημη επιστολή υποψηφιότητας, εκτιμάται ότι οι ακαδημαϊκοί οι οποίοι την υποστηρίζουν, θα απευθύνουν έκκληση στα μέλη της επιτροπής των Νόμπελ προκειμένου να αποδεχθούν την υποψηφιότητα.

Θα ζητήσουν επίσης να ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για πολίτες από μία χώρα που ήταν ήδη αντιμέτωπη με οικονομική κρίση, αλλά ανταποκρίθηκαν στην τραγωδία του προσφυγικού με αυτοθυσία, προσφέροντας διαμονή, τρόφιμα, ιατρική περίθαλψη και βοήθεια, αλλά και διακινδυνεύοντας την ίδια την ζωή τους σε αρκετές περιπτώσεις για να σώσουν άλλους ανθρώπους.

Πάντως, επειδή μόνο φυσικά πρόσωπα ή οργανισμοί μπορούν να κερδίσουν το βραβείο, ο Guardian θεωρεί πιθανό η υποψηφιότητα να αφορά τελικά τα δίκτυα αλληλεγγύης των ελληνικών νησιών ή άτομα από τις ομάδες εθελοντών. ​​

http://greece-salonika.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου