Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Υπόθεση Βατοπαιδίου: Η Βιστωνίδα στο Δημόσιο με δικαστική απόφαση


  • Το Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής απέρριψε την έφεση της Μονής.


Δικαστική απόφαση σε δεύτερο βαθμό για την αγωγή της Μονής Βατοπαιδίου που διεκδικούσε τις...παραλίμνιες εκτάσεις της Βιστωνίδας, συνολικού εμβαδού 27.000 στρεμμάτων, δικαιώνει πλήρως το Δημόσιο που διατηρεί όλες τις εκτάσεις.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του XanthiPress.gr, το Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής απέρριψε την έφεση της Μονής Βατοπαιδίου με τις οποίες διεκδικούσε τις επίδικες εκτάσεις στη λίμνη Βιστωνίδα. Κατά της απόφασης αναμένεται να ασκηθεί αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο.

Πάντως, πρόκειται για σημαντική απόφαση καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η ποινική δίκη (Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας) όσον αφορά τις προ 12ετίας ανταλλαγές με άλλα ακίνητα-φιλέτα του Δημοσίου σε άλλες περιοχές της χώρας που έγιναν στη βάση του συμβιβασμού του Δημοσίου με τη μονή.

Η τελεσίδικη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κομοτηνής, η οποία εκδόθηκε στις 29.12.2015 (αριθμ. απόφασης 197/2015) δέχθηκε την έφεση του ελληνικού Δημοσίου και απέρριψε στο σύνολό της την αρχική αγωγή της Μονής Βατοπαιδίου.

Πρωτοδίκως το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης [η συζήτηση είχε ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2003 και η απόφαση εκδόθηκε πέντε χρόνια αργότερα (αρ. αποφ. 87/2008)] είχε κάνει δεκτή την αγωγή της Μονής Βατοπαιδίου εν μέρει και μόνο για 3.000 από τα 27.000 στρέμματα που διεκδικούσε με βάση αυτοκρατορικά χρυσόβουλα.

Στη νέα απόφαση που δικαίωσε το Δημόσιο είχαν παρέμβει υπέρ της Μονής Βατοπαιδίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Εκκλησία της Ελλάδος, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και το Ιερό Κοινό του Παναγίου Τάφου προκειμένου να μη διαταραχθεί το κύρος των χρυσόβουλων με τα οποία κατέχουν άλλες εκτάσεις.

Αξίζει να επισημανθεί ότι με επίκεντρο την καθυστέρηση έκδοσης της πρωτόδικης απόφασης και τις ανταλλαγές ακινήτων επί κυβέρνησης Καραμανλή η υπόθεση πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης με διώξεις για πολιτικούς, μοναχούς, δικαστικούς κ.ά.

http://greece-salonika.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου