Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Νταβός: Σάλος από το «είναι η εφαρμογή ανόητε» που είπε παρουσία του Αλ. Τσίπρα ο Σόιμπλε



Κόντρα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα-«Να βγάλουμε τον δυναμίτη και να ανάψουμε κερί» απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός
Παραφράζοντας τη ρήση του Μπιλ Κλίντον «It’s the economy stupid» (είναι η οικονομία ανόητε) ο Β. Σόιμπλε κινήθηκε στα όρια της αγένειας μιλώντας σε φόρουμ στο Νταβός στο οποίο συμμετείχε και ο Αλέξης Τσίπρας. Θέλοντας να δείξει τη σημασία της τήρησης των συμφωνημένων ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε με το γνωστό του ύφος ότι « είναι η εφαρμογή ανόητε», προκαλώντας αντιδράσεις και σχόλια για προσβλητική αναφορά.

Νωρίτερα ο Σόιμπλε είχε δηλώσει στο πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ότι εάν κάποιος ζητούσε από την Γερμανική Βουλή να αλλάξει την συμφωνία για την στήριξη της Ελλάδας ως προς την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα ήταν «σαν να μπαίνει σε δωμάτιο με δυναμίτες με ένα αναμμένο κερί».
Παίρνοντας τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «δεν μπορούμε να μένουμε στο σκοτάδι διαρκώς. Να βγάλουμε τον δυναμίτη και να ανάψουμε κερί».
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα πιστεύει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαχειριστεί το πρόγραμμα μόνη της, αλλά αποδέχεται ότι άλλοι εταίροι επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
«Υπάρχει μια μακρά συζήτηση, έχουμε ακούσει διαφορετικές απόψεις. Κάποιοι εταίροι ζήτησαν την εμπλοκή του ΔΝΤ και συμφωνήσαμε προκειμένου να υπάρξει η συμφωνία. Τώρα, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εφαρμόσουμε αυτή τη συμφωνία», δήλωσε.
Ο Τσίπρας, που αναμένεται να συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι αυτό που έχει σημασία είναι οι διαφορές ανάμεσα στους πιστωτές της Αθήνας να μην καθυστερήσουν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Παράλληλα ο Έλληνας πρωθυπουργός επέμεινε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν άλλες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις.
Κουμουτσάκος για Σόιμπλε: Όλοι οφείλουν να προσέχουν πως εκφράζονται
Σχετικά με τα όσα ειπώθηκαν σε πάνελ συζήτησης στο Νταβός με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ανεξάρτητα από θέσεις, απόψεις και επιχειρήματα όλοι οφείλουν να προσέχουν πως εκφράζονται. Και ειδικά μέσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου