Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

ΑΥΤΕΣ είναι οι νέες ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ αξίες ακινήτων - Δείτε αναλυτικά σε ΠΙΝΑΚΑ πώς διαμορφώνονται

ΑΥΤΕΣ είναι οι νέες ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ αξίες ακινήτων - Δείτε αναλυτικά σε ΠΙΝΑΚΑ πώς διαμορφώνονται


Μειώσεις έως και 20% στις μεσοαστικές περιοχές της χώρας φέρνουν τελικά οι νέα αντικειμενικές τιμές ζώνης.

Αν και επισήμως δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη σε ΦΕΚ, σύμφωνα με πληροφορίες οι αντικειμενικές τιμές μεταβάλλονται σε όλην την Ελλάδα ως εξής:



Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση που υπεγράφη χθες, Τρίτη 18/1,οι νέες αξίες θα έχουν αναδρομική ισχύ από τις 22 Μαΐου 2015. Ωστόσο, οι τιμές αυτές θα είναι προσωρινές. Θα λήξουν στο τέλος του έτους, αφού σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό από το 2017 θα εφαρμοσθεί ένα νέο αυτοματοποιημένο σύστημα υπολογισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων που θα συνδέεται με τις εμπορικές τιμές. Τότε θα αλλάξει πλήρως και ο φόρος ακινήτων, ο οποίος θα υπολογίζεται πλέον σε νέες τιμές που θα προσεγγίζουν τις τιμές που επικρατούν στην αγορά.

Ειδικότερα, με βάση την απόφαση, σχεδόν ένα στα δύο ακίνητα θα αποκτήσει νέα μειωμένη από 5% έως 19% αντικειμενική αξία, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε για τα ακίνητα με τιμή ζώνης έως 650 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και για τα πολύ ακριβά ακίνητα αντικειμενικής αξίας πάνω από 4.050 ευρώ το τετραγωνικό να μην υπάρξει καμία μεταβολή.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ του 2016 θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες. Με δεδομένο ότι το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να εξασφαλίσει και για φέτος έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ αναμένονται παρεμβάσεις - αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου που θα επηρεάσουν κυρίως τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα μεσαίας και υψηλής αξίας καθώς, όπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η ελάφρυνση των μικρών περιουσιών και η μεταφορά των φορολογικών βαρών στους έχοντες πολύ μεγάλη περιουσία.

Έτσι πολλοί ιδιοκτήτες μπορεί μεν να δουν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους να μειώνονται αλλά όταν θα έρθει η ώρα του λογαριασμού του νέου φόρου ακινήτων θα διαπιστώσουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά φόρου για την ακίνητη περιουσία τους ή στην καλύτερη περίπτωση το ίδιο ποσό που πλήρωσαν και για τον ΕΝΦΙΑ του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου