Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Ελλαδάρα… To πετρέλαιο καταρρέει, αλλά εμείς πληρώνουμε βενζίνη σε τιμές… Αγγλίας!

https://hellasforce.files.wordpress.com/2015/12/venzini_antlia.jpgΜέχρι το καύσιμο να φτάσει στην αντλία του πρατηρίου, η τιμή του έχει «φουσκώσει» πάνω από 60% στην χώρα μας!


Έχει μετατραπεί σε δημοσιογραφικό κλισέ να γράφουμε γιατί δεν αισθάνεται ο καταναλωτής τις μειωμένες τιμές τις βενζίνης και του πετρελαίου όταν οι διεθνείς τιμές δείχνουν εικόνα κατάρρευσης από το 2014.

Η απάντηση είναι εξής μία: φόροι. Μέχρι το καύσιμο να φτάσει στην αντλία του πρατηρίου η τιμή του έχει “φουσκώσει” πάνω από 60%. Έτσι, αν και το αργό έχει υποστεί συρρίκνωση της αξίας του κατά 40%, από πέρσι, το πετρέλαιο κίνησης και η βενζίνη έχει υποχωρήσει κατά… 9% περίπου. Αυτό εξηγεί γιατί δεν έχει τονωθεί η ζήτηση και αποτελεί μήνυμα προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδη που επιθυμεί να αυξήσει τον φόρο στα καύσιμα κίνησης, με το σκεπτικό ότι με τις χαμηλές τιμές θα φέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Το συμπέρασμα; Η επιβολή φόρων -και στα καύσιμα- οδηγεί τους Έλληνες καταναλωτές, που έχουν τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη, να αγοράζουν σχεδόν σε…. τιμές Αγγλίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, η μάχη κρίνεται με διαφορά…. λίγων λεπτών, με την Ελλάδα να κατέχει την 5η θέση στην ΕΕ με την ακριβότερη βενζίνη, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Ιταλία και τη Δανία, με τη μέση τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα παραμένει υψηλά στα 1,39,60 ευρώ, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει , χάνοντας την πρωτιά για λίγα λεπτά. Στην Ολλανδία η τιμή της αμόλυβδης κινείται στα 1,4630 ευρώ το λίτρο, την πιο φθηνή έχει η αγορά της Πολωνίας στα 0,984 ευρώ το λίτρο.

Ειδικότερα, σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2014 η τιμή της βενζίνης έχει μειωθεί από τα περίπου 1,44 ευρώ στα 1,38 ευρώ το λίτρο κατά 6%, του πετρελαίου κίνησης περίπου 8% από 1,19 ευρώ στα 1,065 ευρώ, ενώ του πετρελαίου θέρμανσης περίπου κατά 16% από τα 0,937 λεπτά στα περίπου 80 λεπτά. Πάντως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε αποκλιμάκωση της τιμής στη βενζίνη, η τιμή της οποίας αναμένεται να πέσει κάτω από 1,30 ευρώ το λίτρο.

Η τιμή διυλιστηρίου διαμορφώνεται κάθε μέρα, καθώς είναι ανάλογες με το αποτέλεσμα της μεταβολής των διεθνών τιμών διύλισης των πετρελαιοειδών προϊόντων για την περιοχή της Μεσογείου, άμεσα συνδεδεμένες με την λεγόμενη τιμή Platts Μεσογείου. Έτσι, οι διακυμάνσεις των λιανικών τιμών των υγρών καυσίμων ακολουθούν με μεγάλη ακρίβεια τις διακυμάνσεις των παραπάνω τιμών, όπου περιλαμβάνουν κυρίως την πορεία του Μπρεντ. Έτσι, κάθε μέρα βγαίνει ένα τιμολόγιο για τα διαλυστήρια. Στη συνέχεια προστίθενται οι φόροι-τέλη, όπου στη βενζίνη είναι αντιστοιχεί στο 1 ευρώ το λίτρο και μετά το περιθώριο κέρδους των εταιριών εμπορίας και πρατηρίων που «αγγίζει» τα 8-10 λεπτά. Τα εκτιμώμενα περιθώρια των εταιρειών εμπορίας και των πρατηρίων περιλαμβάνουν τη μεταφορά, την ασφάλιση, την αποθήκευση, τη διανομή στα πρατήρια καυσίμων καθώς και την πώληση στους καταναλωτές. Στο πετρέλαιο θέρμανσης οι φόροι είναι περί τα 0,40 λεπτά.Να σημειωθεί ότι στη διαμόρφωση της τιμής διαδραματίζει και η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου, δηλαδή όσο υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, τόσο αυξάνεται το κόστος του καυσίμου διότι είναι συνδεδεμένο με το αμερικανικό νόμισμα.

Για παράδειγμα, αν η τιμή διύλισης για τη βενζίνη είναι 0,512 το λίτρο τότε με τους φόρους, αυξάνεται κατά 0,9796 το λίτρο και με το περιθώριο κατά 0,0992ευρώ. Άρα, η τελική τιμή στην αντλία είναι 1,59 ευρώ το λίτρο. Επομένως, οι φόροι είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που δεν μπορεί να γίνει αισθητή η μείωση στην τιμή λιανικής, που ξεπερνούν το 60% στη διαμόρφωση της τιμής.



hellasforce.com

 http://thesecretrealtruth.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου