Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Ευρωπαϊκές πόλεις σκέφτονται την χορήγηση βασικού μισθού σε όλους τους πολίτες


UTRECHT

Ολοένα και περισσότερες χώρες σκέφτονται την καθιέρωση της χορήγησης βασικού μισθού για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως εργασίας ή εισοδήματος. Πολλοί αντιμάχονται την συγκεκριμένη ιδέα, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη πρακτική θα μειώσει την παραγωγικότητα, καθώς οι πολίτες δεν θα έχουν κίνητρο να εργαστούν. Παρόλα αυτά, 19 πόλεις στην Ολλανδία σκέφτονται να υιοθετήσουν το συγκεκριμένο σχέδιο. Μία από αυτές είναι η Ουτρέχτη.

Στην Ουτρέχτη όλοι οι πολίτες θα λαμβάνουν μηνιαίο μισθό 892 ευρώ, εισόδημα που μπορούν να ενισχύσουν μέσω της εργασίας τους. Η ιδέα ενός βασικού μισθού για όλους τους πολίτες ανήκει στον πολιτικό ακτιβιστή και φιλόσοφο Τόμας Πέιν. Σε ένα μικρό βιβλίο με τίτλο «Agrarian Justice» που είχε μοιράσει το 1797, ο ίδιος πρότεινε μεταξύ άλλων την χορήγηση ενός μηνιαίου μισθού σε όλους τους ενήλικους πολίτες.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η Ολλανδία δεν είναι η μόνη χώρα που σκέφτεται να ακολουθήσει αυτό το σχέδιο. Η Φινλανδία σκέφτεται το 2017 να πάρει μέρος σε ένα κοινωνικό πείραμα κατά το οποίο θα χορηγεί σε όλους τους πολίτες 800 ευρώ. Δημοσκοπήσεις του KELA δείχνουν ότι το 69% των Φιλανδών δηλώνει υπέρ μια τέτοιας ιδέας. Άραγε θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου