Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Προσοχή: Αν δείτε το παιδί σας να κάθετε έτσι, σταματήστε το αμέσως! Δεν πάει ο νους σας γιατί…

655241-1.jpg
Είναι αρκετά κοινό τα παιδιά να κάθονται στη στάση με σχήμα «W», και οι περισσότεροι θα πιστεύουν ότι οφείλεται σε καλή ελαστικότητα. Ωστόσο, η στάση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες πραγματικά σοβαρές ορθοπεδικές καταστάσεις, καθώς αποτρέπει τα παιδιά να είναι σε θέση να μετατοπίσουν το βάρος τους και να πετύχουν αυτό που ονομάζεται «περιστροφή του κορμού».

Όχι μόνο αυτή η αδυναμία να περιστραφούν, εμποδίζουν τα παιδιά να τεντωθούν για να πιάσουν πράγματα που βρίσκονται σε άμεση πρόσβαση, αλλά θα έχουν μακροπρόθεσμα σοβαρές συνέπειες. Προκειμένου να αναπτυχθούν επαρκείς αντιδράσεις ισορροπίας, όπως η ικανότητα να προλάβουν μια πτώση, ένα παιδί πρέπει να έχει αναπτύξει αυτή τη μετατόπιση βάρους και ικανότητα περιστροφής. Αυτές οι ικανότητες είναι απαραίτητες και για τη γραφή.
Καθώς τα παιδιά αναπτύσσονται, κάθε κινητική δεξιότητα που αναπτύσσουν και τελειοποιούν είναι απαραίτητη για να προχωρήσουν στην επόμενη. Αν ο συντονισμός διακοπεί λόγω της συνεχούς στάσης «W» , αυτό μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις στην επίτευξη άλλων δεξιοτήτων, όπως: ανάπτυξη κυρίαρχου χεριού, βολές, κλοτσιές κλπ.
paidi
Επιπλέον, αυτή η στάση προκαλεί πραγματική σύμπτυξη και σύσφιξη των μυών του ισχίου και το ποδιού, προκαλώντας το παιδί να περπατά με λάθος τρόπο. Αυτό θα οδηγήσει τελικά σε επιπλοκές στα οστά της πλάτης και πυελικό πόνο, καθώς μεγαλώνουν.
Στο βίντεο που ακολουθεί, εξηγεί τόσο τους κινδύνους της στάσης “W”, καθώς και τις βλάβες που προκαλούνται στην ορθή ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων:

http://24wro.com.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου