Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Καταθέτουν τις πινακίδες για να γλιτώσουν τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2016 - Αυτά είναι τα δικαιολογητικά



Ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων συρρέουν στις εφορίες όλης της χώρας, προκειμένου να καταθέτουν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους για να γλιτώσουν από την καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας του 2016, τα τεκμήρια διαβίωσης αλλά και από τον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης αν έχουν στην κατοχή τους όχημα με κινητήρα από 1.929 κ.εκ. και άνω.

Όπως αναφέρει το enikonomia.gr, μέχρι τους πρώτους μήνες του 2015 είχαν κατατεθεί πάνω από 645.000 πινακίδες κυκλοφορίας εκ των οποίων το 83% αφορούν σε οχήματα με κινητήρες έως 1.800 κ.εκ.
Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στα Τέλη Κυκλοφορίας 2016 δημιουργούν ένα ευνοϊκό σύστημα ώστε να αποτρέψει τους κατόχους ΙΧ να θέσουν τα οχήματά τους σε φορολογική «ακινησία» αυξάνοντας τα κρατικά έσοδα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό τα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας 2016 αναμένεται να είναι μειωμένα κατά 2 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει πως και φέτος θα έχουμε καταθέσεις πινακίδων κυκλοφορίας.
Επίσης, όπως τονίζεται στο enikonomia.gr, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς οι πρόωρες ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου για νέες αλλαγές στα Τέλη Κυκλοφορίας το 2017 έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα ανασφάλειας στους ιδιοκτήτες ΙΧ με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από αυτούς θα καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας μέχρι να οριστικοποιηθούν οι όποιες αλλαγές είναι να γίνουν και μετά να αποφασίσουν.
Πάντως οι ιδιοκτήτες ΙΧ που έχουν αποφασίσει να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους θα πρέπει να γνωρίζουν πως αν δεν δοθεί παράταση στην καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας 2016 τότε θα πρέπει έως τις 31 Δεκεμβρίου να έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.
Σε περίπτωση που δοθεί παράταση για την καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας 2016 τότε αντίστοιχα παρατείνεται και ο χρόνος κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας μέχρι την εκπνοή της καταβολής των Τελών.
Τα έγγραφα που χρειάζονται για την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας
Οι φορολογούμενοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν δηλώσεις «ακινησίας» και να καταθέσουν τις πινακίδες των ΙΧ αυτοκινήτων τους στις Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να προσκομίσουν:
α) την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος
β) τις πινακίδες κυκλοφορίας
γ) φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, από την οποία πρέπει να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.
δ) απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2013
ε) υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο
στ) αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση σε περίπτωση που ο προσερχόμενος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου