Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Χριστούγεννα στα ενοριακά και τα δημοτικά συσσίτια θα κάνουν 12.000 άνθρωποι

Ραγδαία η αύξηση της φτώχειας στις δυτικές συνοικίες και το κέντρο της Θεσσαλονίκης - Πάνω από 11.700 δέματα αγάπης σε άπορους στέλνουν εκκλησία και δήμοι

Οι γυναίκες που προσφέρουν αφιλοκερδώς πολύ μεγάλο μέρος από τον ελεύθερο χρόνο τους θα μαγειρέψουν και φέτος για το μεγάλο χριστουγεννιάτικο συσσίτιο της εκκλησίας των Αγίων Πάντων.

Των Φανής Σοβιτσλή
Βαρβάρας Ζούκα

Η ώρα κοντεύει 12 το μεσημέρι και η μυρωδιά του μαγειρεμένου φαγητού… πλημμυρίζει σχεδόν ολόκληρο το τετράγωνο γύρω από το ναό των Αγίων Πάντων. Ο κ. Απόστολος περιμένει από νωρίς στη γωνία του δρόμου να ανοίξει η πόρτα του ενοριακού συσσιτίου, για να πάρει το φαγητό του. Περιμένει με σκυφτό το κεφάλι, πολλές φορές ντρέπεται που τον κοιτούν οι περαστικοί, αλλά σκέφτεται ότι θα πάει και σήμερα φαγητό στο σπίτι του. "Έρχομαι στο συσσίτιο καθημερινά εδώ και δύο χρόνια και παίρνω φαγητό, αφού είμαι πολύ καιρό άνεργος και το μεροκάματο που βγάζω κάποιες φορές δεν φτάνει για να ζήσουμε" λέει αμήχανα και προχωρά στην ουρά, για να μη χάσει τη σειρά του.
Ανάλογες ιστορίες έχουν να διηγηθούν εκατοντάδες άνθρωποι, που σιτίζονται καθημερινά από τα ενοριακά και τα δημοτικά συσσίτια στη δυτική, κεντρική και ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου η φτώχεια ρίζωσε για τα καλά και το φαγητό καθώς και άλλα αναγκαία είδη θα εξασφαλίσουν, και τα φετινά Χριστούγεννα, η εκκλησία και οι κατά τόπους δήμοι. Η προσέλευση στα 18 συσσίτια της μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως είναι εκρηκτική, αφού καθημερινά περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι περιμένουν στην ουρά των κατά τόπους ναών, αλλά και δήμων, για να πάρουν το μεσημεριανό γεύμα τους. Πρόκειται για άπορους, περιθωριακούς, μετανάστες και άστεγους, πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα, που κάποτε είχαν τη δουλειά τους, το μαγαζί τους, αλλά τα έχασαν με την κρίση. Οι άνθρωποι αυτοί, εκτός από τις ουρές των συσσιτίων, στήνονται και στις ουρές των κοινωνικών παντοπωλείων, για να παραλάβουν πακέτα με τρόφιμα, που θα καλύψουν τις ανάγκες τους καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους των συσσιτίων και του φιλόπτωχου ταμείου της μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως η ζήτηση είναι τεράστια, καθώς από σήμερα μέχρι και μετά τα Χριστούγεννα θα σταλούν 10.000 πακέτα με τρόφιμα σε άπορους πολίτες, που ζουν σε διάφορες περιοχές των δυτικών συνοικιών, ενώ περίπου 800 πλούσια πακέτα που περιλαμβάνουν και νωπό κρέας θα διανέμουν οι κατά τόπους δήμοι.
Τα μεγάλα… γιορτινά συσσίτια θα γίνουν ανήμερα των Χριστουγέννων στην εκκλησία των Αγίων Πάντων και του Αγίου Αθανασίου στον Εύοσμο, τα οποία άλλωστε είναι τα μεγαλύτερα στη δυτική Θεσσαλονίκη, καθώς σιτίζουν συνολικά 800 πολίτες. Το χριστουγεννιάτικο γεύμα μάλιστα στους Άγιους Πάντες θα γίνει και φέτος, όπως κάθε χρόνο, παρουσία του μητροπολίτη κ. Βαρνάβα.
Στα 16 συνολικά συσσίτια της μητρόπολης Θεσσαλονίκης σιτίζονται καθημερινά περίπου 3.000 άνθρωποι, ενώ τα μεγαλύτερα είναι στην Παναγία Δεξιά και τον Άγιο Δημήτριο.
Εκτός όμως από το μαγειρεμένο φαγητό, οι ενορίες έχουν οργανωθεί έτσι ώστε να παρέχουν δέματα με ξηρά τροφή, για να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων ενόψει των Χριστουγέννων.
Αύξηση 370% στα συσσίτια την τελευταία πενταετία
Δραματική είναι η επιδείνωση των δεικτών φτώχειας στις δυτικές συνοικίες αλλά και το κέντρο της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα στοιχεία των μητροπόλεων και των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο οι ενορίες της μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως σίτιζαν το 2009 περί τα 1.400 άτομα, ενώ σήμερα προσφέρουν φαγητό σε 8.200 ανθρώπους, αύξηση που αγγίζει το 370%. Η μεγάλη ζήτηση μάλιστα για τα συσσίτια αναγκάζει εκκλησία δήμους να λειτουργούν με "λίστα", καθώς, εκτός από τις περιπτώσεις πολιτών που με επιβεβαιωμένα στοιχεία (φορολογική δήλωση κ.ά.) ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, υπάρχουν και άνθρωποι που εκμεταλλεύονται την προσφορά των ενοριών, ενώ η οικονομική τους κατάσταση είναι καλύτερη έναντι κάποιων άλλων.
Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος των συσσιτίων της μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, πατήρ Στέφανος, την τελευταία τριετία υπερτριπλασιάστηκε ο αριθμός των σιτιζομένων στις 52 ενορίες που υπάγονται στη μητρόπολη. Σήμερα στα ενοριακά συσσίτια καταφεύγουν καθημερινά 8.000 άνθρωποι, ενώ το καλοκαίρι έφταναν τους 7.200. Ειδικότερα, όπως είπε, το 2010 στα 18 τότε συσσίτια και τις 10 τράπεζες τροφίμων κατέφευγαν 1.387 άποροι και άστεγοι πολίτες, το 2011 ο αριθμός άγγιξε τα 2.445 άτομα, ενώ το 2013 σκαρφάλωσε στους 5.300. Με την επιδείνωση της κρίσης όμως η ζήτηση άρχισε να αυξάνει, καθώς το 2014 οι σιτιζόμενοι έφτασαν τους 7.384 και μέσα σε μόλις έναν χρόνο ο αριθμός ανέβηκε στα 8.000 άτομα.
Σε αυτόν τον αριθμό προστίθενται και επιπλέον 500 οικογένειες που προμηθεύονται ρούχα και τρόφιμα από τους χώρους της αποθήκης ιματισμού "Χιτώνας" και το κοινωνικό παντοπωλείο.
Επίσης, περισσότερα από 800 είναι τα παιδιά ανασφάλιστων οικογενειών που κατέφυγαν πριν από λίγο διάστημα στα κοινωνικά ιατρεία της μητρόπολης για τα αναγκαία εμβόλια. "Καταβάλλουμε προσπάθεια, ώστε κανένας πολίτης να μη μείνει χωρίς φαγητό, παρότι οι αποθήκες τροφίμων κινδυνεύουν να αδειάσουν" τόνισε χαρακτηριστικά ο πατήρ Στέφανος.
Άνθρωποι της διπλανής πόρτας
Οι άνθρωποι που καταφεύγουν στα συσσίτια των ενοριών και των δήμων είναι της διπλανής πόρτας, πολίτες που είχαν τακτοποιημένη ζωή, άνετη, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Η κρίση όμως τα ανέτρεψε όλα, και μέσα σε δυο τρία χρόνια πολλοί από αυτούς που στήνονται στην ουρά του συσσιτίου έχασαν τη δουλειά τους, το μαγαζί τους, ακόμα και τις υψηλές θέσεις που είχαν σε μεγάλες εταιρείες. "Σήμερα είναι όλοι σε μία κατηγορία, άστεγοι, μετανάστες και πολίτες που έπεσαν θύματα της κρίσης. Είναι άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα που σήμερα έχουν όλοι την ίδια ανάγκη. Να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό για την οικογένειά τους" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πατήρ Στέφανος.
Η λειτουργία των συσσιτίων όμως δεν μπορούσε να στηριχθεί χωρίς τη βοήθεια των εθελοντών που μαγειρεύουν και διαχειρίζονται τις προμήθειες στις κουζίνες και τις τράπεζες τροφίμων.
Η Πελαγία και η Ελένη είναι εθελόντριες στο ναό των Αγίων Πάντων τα τελευταία επτά - οκτώ χρόνια. Το συγκεκριμένο ενοριακό συσσίτιο είναι από τα μεγαλύτερα στη δυτική Θεσσαλονίκη και φροντίζουν μαζί με τους υπόλοιπους 50 - 60 εθελοντές να κάνουν το καλύτερο δυνατό για να εξυπηρετήσουν αυτούς τους ανθρώπους. "Πολλοί, παρότι έρχονται δυο και τρία χρόνια, και έχουν μεγάλη ανάγκη το φαγητό, ντρέπονται για αυτήν την κατάσταση, αλλά δυστυχώς την υπομένουν γιατί πρέπει να φροντίσουν την οικογένειά τους" σχολίασε η κ. Πελαγία και πρόσθεσε ότι υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός φτωχών ανθρώπων, που η κατάστασή τους επιδεινώθηκε με την κρίση και αναγκαστικά στράφηκαν για βοήθεια στην εκκλησία.
Δήμος Θεσσαλονίκης: Χριστουγεννιάτικο τραπέζι για 1.500 άπορους
Χείρα βοηθείας σε περισσότερα από 1.500 άτομα που προέρχονται από ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού τείνει κατά την περίοδο των εορτών ο δήμος Θεσσαλονίκης.
Την παραμονή των Χριστουγέννων ο κεντρικός δήμος σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πρόκειται να στρώσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε επτακόσιους άπορους πολίτες. Το χριστουγεννιάτικο γεύμα θα οργανωθεί στους χώρους της Φοιτητικής Λέσχης του ΑΠΘ και θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι.
Μία ημέρα νωρίτερα, με πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης, θα μοιραστούν πακέτα με τρόφιμα σε επιπλέον οκτακόσιους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα, ώστε να διευκολυνθούν κι αυτοί κατά τις ημέρες των εορτών. Όπως εξήγησε η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα, η διανομή των τροφίμων για τους κατοίκους της πρώτης, της τρίτης, της τέταρτης και της πέμπτης δημοτικής κοινότητας, όπως και της Τριανδρίας θα γίνει από τη 1.00 έως τις 2.00 το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις των οικείων κοινοτήτων. Όσοι προέρχονται από την περιοχή της δεύτερης δημοτικής κοινότητας, θα προσέρχονται, για να παραλάβουν τα πακέτα των τροφίμων, στο κτίριο της διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας επί της οδού Μοναστηρίου 53 - 55.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έκανε γνωστά η κ. Γούλα, σε καθημερινή βάση ο δήμος Θεσσαλονίκης μέσω των δομών των συσσιτίων υποστηρίζει περίπου οκτακόσιους ανθρώπους, που αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις βασικές ανάγκες για την επιβίωσή τους. Εξάλλου, όπως υπογράμμισε η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, σε μία προσπάθεια να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει διευρύνει τη λειτουργία των συσσιτίων, προσφέροντας γεύμα και τα Σαββατοκύριακα σε πολίτες που ανήκουν σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες.
Σε καθημερινή βάση περίπου 350 άποροι από τις περιοχές της πρώτης και της δεύτερης δημοτικής κοινότητας συμμετέχουν στο συσσίτιο που προσφέρεται στο κτίριο της οδού Αμύντα, ενώ επιπλέον εκατό άτομα γευματίζουν στη δομή που λειτουργεί επί της οδού Ειρήνης 4. Περισσότερα από εκατό άτομα συμμετέχουν σε καθένα από τα συσσίτια που οργανώνονται στις περιοχές της Τούμπας και της πέμπτης δημοτικής κοινότητας, ενώ στην τρίτη δημοτική κοινότητα το συσσίτιο καλύπτει τις ανάγκες πενήντα και πλέον απόρων πολιτών. Στην Τριανδρία, εξάλλου, διασφαλίζεται η καθημερινή σίτιση περίπου εξήντα ανθρώπων μέσω του προγράμματος "Θεσσαλονίκης Φιλέματα", στο οποίο συμμετέχουν εστιατόρια της πόλης.
Δέματα αγάπης σε άπορες οικογένειες
Δέματα μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου με είδη που τους είναι απαραίτητα, για να περάσουν τις μέρες των γιορτών, θα παραλάβουν σήμερα και αύριο περίπου 150 άπορες οικογένειες στην Καλαμαριά. Εξάλλου, ο δήμος θα φροντίσει να προσφέρει στους πολίτες που προέρχονται από ευαίσθητες ομάδες πακέτα με μαγειρεμένα φαγητά για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Σε καθημερινή βάση στη δομή του συσσιτίου. που λειτουργεί στο κτίριο της οδού Αμισού με Παπανικόλα, γευματίζουν περίπου εκατό άποροι.
Από το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Νεάπολης - Συκεών εξυπηρετούνται περισσότερες από 330 οικογένειες. με τους ωφελούμενους να πλησιάζουν τα 1.000 άτομα, ενώ καθημερινά στο κοινωνικό συσσίτιο εξυπηρετούνται 180 άνθρωποι. Μέσω μάλιστα του κέντρου στήριξης της γυναικείας απασχόλησης "Εργάνη", τις άπορες οικογένειες ενισχύουν και δεκάδες εκατοντάδες πολίτες της περιοχής, προσφέροντας τρόφιμα, ρουχισμό και διάφορα άλλα αγαθά.
Στο δήμο Παύλου Μελά στο συσσίτιο προσέρχονται καθημερινά 120 πολίτες, ενώ παραλαμβάνουν και πακέτα με είδη τροφίμων. Ήδη ενόψει των γιορτών εστάλησαν 450 δέματα αγάπης σε αντίστοιχο αριθμό οικογενειών, ενώ το επόμενο διάστημα θα σταλούν ακόμα 120 ίδια πακέτα, που θα περιλαμβάνουν νωπό κρέας και λαχανικά.
Στο δήμο Ευόσμου - Κορδελιού οι υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής έστειλαν 160 πακέτα με τρόφιμα σε άπορους, ενώ στη διάρκεια μουσικής εκδήλωσης για παιδιά παραδόθηκαν σακούλες με τρόφιμα και άλλα είδη για τις οικογένειές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου