Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Αγελαδοτρόφοι του Λαγκαδά στήνουν μονάδα βιοαερίου από κοπριά

biogas_parousiasi_4Στη δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού από βιοαέριο, με δυναμικότητα 1 MW και συνολικό προϋπολογισμό δαπάνης της τάξης των 3,9 εκατ. ευρώ, προχωρούν γνωστές οικογένειες αγελαδοτρόφων από Λαγκαδά Θεσσαλονίκης,
αξιοποιώντας τις δυνατότητες του κοινοτικού προγράμματος «Jessica», για την υλοποίηση μιας επένδυσης με οικονομικό και έντονα φιλοπεριβαλλοντικό χαρακτήρα.

Οι νομικές πτυχές, για την υπαγωγή του προωθούμενου έργου στη λίστα με τα project, που χρηματοδοτεί το Jessica, σύμφωνα με πληροφορίες, έκλεισαν το απόγευμα της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου, με την εταιρεία «Βιοαέριο Λαγκαδά ΑΕ», που είναι ο φορέας υλοποίησης, να κερδίζει στο νήμα τη μάχη με το χρόνο, αφού οι συμβασιοποιήσεις, βάσει της προκήρυξης, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου.
Μάλιστα, η επίσημη τελετή υπογραφής της σύμβασης, με την Τράπεζα Πειραιώς, που έχει αναλάβει να «τρέξει» το Jessica και στην Κεντρική Μακεδονία κι έκανε τα αδύνατα δυνατά για να μη χαθεί το κρίσιμο deadline, θα γίνει, μάλλον, την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.

Για την πλήρη χρηματοδοτική κάλυψη της δαπάνης της επένδυσης, εκτός από τους πόρους του Jessica, θα υπάρξει, κατά ένα μέρος, δανεισμός από την Πειραιώς και το υπόλοιπο από τα ίδια κεφάλαια των μετόχων της «Βιοαέριο Λαγκαδά ΑΕ», στην οποία κατέχουν από 20% οι οικογένειες Δαργινάκη, Μουρατίδη, Καρβουνίδη, Κεφαλά και οι κ.κ. Βασίλης και Σπύρος Τζιάκας και Τάσος Μητσόπουλος, ιδιοκτήτες της εταιρείας συμβούλων ErgoPlanning.

Η χωροθέτηση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής θα γίνει σε ακίνητο στο Κολχικό Λαγκαδά και εκτός σοβαρού απροόπτου θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει μέσα στο 2016. Ως πρώτη ύλη η μονάδα θα χρησιμοποιεί κυρίως τα λύματα που παράγουν οι εκτροφές των μετόχων της «Βιοαέριο Λαγκαδά ΑΕ», συν κάποιους όγκους από παρακείμενες εκμεταλλεύσεις με τις οποίες έχουν γίνει σχετικές συμφωνίες.

 http://thesecretrealtruth.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου