Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015

Πρωτοφανής ανακοίνωση δικαστών: "Δεν επιτρέπεται να κόψετε τις συντάξεις"


  • Δικαστικό μήνυμα, όχι από το σύνολο, αλλά όμως από δυο δικαστικές Ενώσεις προς όλες τις κατευθύνσεις την ώρα που θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση κατευθύνονται ολοταχώς και σε άλλες περικοπές συντάξεων! Ενόψει της ψήφισης του.. ασφαλιστικού οι πρόεδροι δυο δικαστικών Ενώσεων θυμίζουν πως για τα ελλείμματα στην κοινωνική ασφάλιση δεν ευθύνονται οι ασφαλισμένοι αλλά οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν επί δεκαετίες. Με κοινή ανακοίνωση τους οι πρόεδροι της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιαννακάκη και της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, Κωνσταντίνος Τζαβέλλας αναφέρουν χαρακτηριστικά πως "η περικοπή των συντάξεων δεν μπορεί να παραβιάζει τον συνταγματικό πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος" υπερτονίζοντας σε μια σπάνια περίπτωση δημόσιας κριτικής δικαστικών λειτουργών σε μη ειλημμένη -ακόμα- κυβερνητική απόφαση, την πλήρη αντίθεσή τους στις σχεδιαζόμενες περικοπές των συντάξεων. Οι δυο δικαστές μάλιστα αναφέρουν πως δεν ευθύνονται οι ασφαλισμένοι αλλά το κράτος και οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν επί δεκαετίες, η μείωση των μισθών κλπ για τα ελλειμματικά ταμεία.
Πολλοστή φορά
Οι δύο πρόεδροι των δικαστικών Ενώσεων αναφέρουν ότι η πορεία της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας, και οι σχεδιασμοί που προαναγγέλλονται, δείχνουν ότι "επιχειρείται για πολλοστή φορά περικοπή συνταξιοδοτικών παροχών της ίδιας ομάδας θιγομένων". Ομως "η περικοπή των συντάξεων δεν μπορεί να παραβιάζει τον συνταγματικό πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος, τη χορήγηση δηλαδή στον συνταξιούχο παροχών τέτοιων που να του επιτρέπουν να διαβιώνει με αξιοπρέπεια εξασφαλίζοντας τους όρους όχι μόνο της φυσικής του υπόστασης (διατροφή, ένδυση, στέγαση, βασικά οικιακά αγαθά, θέρμανση, παροχές υγείας), αλλά και την δυνατότητα συμμετοχής στην κοινωνική ζωή με τρόπο που δεν αφίσταται πάντως ουσιωδώς από τις αντίστοιχες συνθήκες του εργασιακού του βίου".
Η – ανεφάρμοστη ακόμα – απόφαση του ΣτΕ
Μάλιστα, οι δύο δικαστικοί λειτουργοί επικαλούνται την νομολογία της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και συγκεκριμένα την υπ΄ αριθμ. 2288/2015 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, πάνω στο ζήτημα των περικοπών των συντάξεων τις οποίες είχε κρίνει αντισυνταγματικές και ουσιαστικά παραμένει ανεφάρμοστη. Επί της ουσίας θεωρούν δηλαδή ότι θα πρέπει να βρεθεί άλλο τρόπος (ισοδύναμο;) προαναγγέλοντας ότι πιθανόν οι νέες περικοπές θα μπλοκαριστούν και πάλι στο ΣτΕ. Σημασία επίσης έχει ότι η ανακοίνωση δεν εκδίδεται από το σύνολο των δικαστικών Ενώσεων ή τη μεγαλύτερη από αυτές (Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων) αλλά μην ξεχνάμε πως οι διοικητικοί δικαστές είναι αυτοί που καλούνται να κρίνουν τα διοικητικά μέτρα της κυβέρνησης.
Δημοσιονομική προσαρμογή
Παράλληλα οι δυο δικαστικές ενώσεις τονίζουν ότι οι μέχρι σήμερα ασφαλιστικές επιλογές της Πολιτείας, επέφεραν μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων της τάξεως του 50%, με μόνο κριτήριο την συμβολή τους στη μείωση των δαπανών και τη "δημοσιονομική προσαρμογή". Αυτό όμως, είχε ως συνέπεια, "την επιδείνωση σε σημαντικό βαθμό του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων, οι οποίοι εκτός από τις περικοπές των συντάξεων υπεβλήθησαν παραλλήλως και στο σύνολο των γενικής φύσεως οικονομικών και φορολογιών μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος".
Τέλος, επισημαίνουν οι δύο πρόεδροι των δικαστικών Ενώσεων, ότι για το έλλειμμα ρευστότητας στην κοινωνική ασφάλιση "δεν ευθύνονται οι ασφαλισμένοι που κατέβαλαν τις εισφορές τους κατά τον εργάσιμο βίο τους, αλλά το Κράτος και οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν επί δεκαετίες στη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, στην πολύ υψηλή ανεργία, την μείωση των μισθών, την εισφοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία".

http://greece-salonika.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου