Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Στο «κόκκινο» η ατμοσφαιρική ρύπανση τη δυτική Θεσσαλονίκη


  • Εκτακτα μέτρα για την κατάσταση που δημιουργήθηκε από την αλόγιστη καύση γεωργικών υπολειμμάτων
  • Απόφαση απαγόρευσης της καύσης αγροτικών υπολειμμάτωνλαμβάνεται για πρώτη φορά, καθώς οι υπερβάσεις των ορίων των αιωρούμενων σωματιδίων είναι ανησυχητικές για τη δημόσια υγεία.
“Κόκκινο” χτύπησαν για ακόμη μία φορά τα αιωρούμενα σωματίδια στη δυτική Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της εκτεταμένης και αλόγιστης καύσης αγροτικών.. υπολειμμάτων. Σε συνδυασμό μάλιστα με την αυξημένη υγρασία, αυξημένες τιμές παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες και στο κέντρο της πόλης. Οι υπερβάσεις των ορίων στα αιωρούμενα σωματίδια ανάγκασαν την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να λάβει έκτακτα μέτρα μέχρι και τη Δευτέρα, απαγορεύοντας στους αγρότες να καίνε τα γεωργικά υπολείμματα των χωραφιών.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της διεύθυνσης Περιβάλλοντος της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η αυξημένη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων καταγράφηκε από το σταθμό της Σίνδου και οφείλεται κυρίως στην παράνομη καύση γεωργικών υπολειμμάτων. Ήδη το θέμα τέθηκε προ ημερών και στο δημοτικό συμβούλιο Δέλτα, ενώ ο δήμαρχος Μίμης Φωτόπουλος έστειλε επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, ζητώντας να απαγορευτεί η καύση από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο, και να τροποποιηθεί ο σχετικός κανονισμός, ώστε αυτές να επιτρέπονται μόνο μετά τις 15 Ιανουαρίου, οπότε τα υπολείμματα έχουν αποξηρανθεί.

Μιλώντας στη “Μ”, ο διευθυντής της διεύθυνσης Περιβάλλοντος της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσαγκαρλής τόνισε ότι η απόφαση για την απαγόρευση της καύσης αγροτικών υπολειμμάτων λαμβάνεται για πρώτη φορά από την αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου, καθώς οι υπερβάσεις των ορίων των αιωρούμενων σωματιδίων είναι ανησυχητικές για τη δημόσια υγεία.

Ο σταθμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Σίνδο, όπως είπε, κατέγραψε κατά μέσο όρο τις τελευταίες δύο μέρες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων της τάξης των 156 μικρογραμμαρίων ανά κ.μ. αέρα, τη στιγμή που το όριο ενημέρωσης κοινού είναι τα 50 μικρογραμμάρια και το όριο λήψης μέτρων τα 150. Ανέφερε μάλιστα ότι ειδικά τις βραδινές ώρες, οπότε οι αγρότες επιλέγουν να καίνε τα υπολείμματα των χωραφιών, σημειώθηκε ρεκόρ υπερβάσεων, καθώς έφτασαν τα 580 μικρογραμμάρια ανά κ.μ. “Οι τιμές αυτές οφείλονται στην καύση των γεωργικών υπολειμμάτων. Το πρωί οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι τιμές είναι χαμηλότερες, ενώ το απόγευμα που γίνονται οι καύσεις αυξάνονται ραγδαία” τόνισε ο διευθυντής της διεύθυνσης Περιβάλλοντος της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ
Αυξημένες τιμές αιωρούμενων σωματιδίων καταγράφηκαν, όμως, και στο σταθμό της Αγίας Σοφίας, οι οποίες οφείλονται, όπως είπε ο κ. Τσαγκαρλής, στην κίνηση των οχημάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αλλά και στο φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής που εγκλωβίζει τους ρύπους χαμηλά και δεν τους αφήνει να διαφύγουν. Σημείωσε μάλιστα ότι το πρωί της Πέμπτης οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων στην οδό Αγίας Σοφίας έφτασαν τα 100 μικρογραμμάρια, αλλά αργότερα έπεσαν, ενώ χθες το πρωί διαμορφώθηκαν στα 60 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα” ανέφερε.

Αναφορικά με τα μέτρα που έλαβε η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης με απόφαση της κ. Πατουλίδου, ήδη τέθηκαν σε εφαρμογή από χθες το μεσημέρι και θα διαρκέσουν έως τη Δευτέρα, οπότε η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί. Ειδικότερα, προβλέπεται η απαγόρευση οποιασδήποτε καύσης σε ανοιχτούς χώρους και η ενδεχόμενη διακοπή λειτουργίας των δημόσιων ή ιδιωτικών βρεφικών, βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο δήμο Δέλτα έπειτα από επικοινωνία με την αρμόδια διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Επιπλέον συνιστάται σε άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς αλλά και σε παιδιά και άτομα άνω των 65 ετών να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση και δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου/Πηγή Μακεδονίαhttp://greece-salonika.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου