Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Φρένο στο γλαύκωμα με νέα χειρουργική μέθοδο

336489-6458d7e39c83007669ede87afc851aea_l.jpg
Φρένο στο γλαύκωμα, που τυφλώνει κάθε χρόνο εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, επιχειρεί να βάλει Έλληνας χειρουργός οφθαλμίατρος με την επινόηση μιας νέας χειρουργικής μεθόδου! Η νέα χειρουργική μέθοδος εφαρμόζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα και τα μέχρι σήμερα αποτέλεσμα δείχνουν ότι αλλάζουν τα δεδομένα στην αντιμετώπιση του γλαυκώματος.

Η νεα χειρουργική μέθοδος συνδυάζει την τεχνική της εν τω βάθει σκληρεκτομής με την χρήση μικροσκοπικής βαλβίδας EXPRESS (η οποία τοποθετείται κάτω από τον επιπεφυκότα και βοηθά στην απορροή του υδατοειδούς υγρού που είναι υπεύθυνο για την αυξημένη πίεση του οφθαλμού) με αποτέλεσμα να μπαίνει φρένο στην εξέλιξη της νόσου», τονίζει ο Έλληνας χειρουργός οφθαλμίατρος Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών κ. Βασίλειος Κοζομπόλης, που επινόησε και εφαρμόζει τη νεα μέθοδο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή κ Κοζομπόλη « η νέα μέθοδος τιθασεύει την εξέλιξη του γλαυκώματος που καταστρέφει το οπτικό νεύρο και προκαλεί τύφλωση, ενώ δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες μετεγχειρητικές παρενέργειες, συγκρινόμενη με το προφίλ παρενεργειών των συμβατικών επεμβάσεων (τραμπεκουλεκτομής) που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα».
Πρόκειται όπως εξηγεί ο καθηγητής οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, για ήπια χειρουργική επέμβαση, σε σχέση με την κλασσική αντιγλαυκωματική επέμβαση τραμπεκουλεκτομή, η οποία παρουσιάζει σε μεγάλο βαθμό μετεγχειρητικές επιπλοκές, οι οποίες όμως επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Η νέα χειρουργική μέθοδος εφαρμόζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και στο Οφθαλμολογικό Κέντρο Γλαυκώματος & Laser στην Αθήνα στις περιπτώσεις ασθενών με γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας, (χρόνιο γλαύκωμα) και αποφολιδωτικό γλαύκωμα.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΘΟΔΟΥ
Τα αποτελέσματα της μεθόδου παρουσιάστηκαν από τον κ Κοζομπόλη πριν από λίγες ημέρες ( 30 Οκτωβρίου) στο 6ο Ετήσιο Συνέδριο της Οφθαλμολογικής Εταιρεία της Κύπρου, στο οποίο συμμετείχαν διαπρεπείς χειρουργοί οφθαλμίατροι από πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Αγγλία, Γερμανία, Σκωτία, κ.λ.π). Η μέθοδος έχει επίσης παρουσιαστεί σε συνέδρια στην Ελλάδα και την Λωζάννη, ενώ έχει υποβληθεί για δημοσίευση σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό.
Συνολικά έχουν χειρουργηθεί με την μέθοδο αυτή περισσότεροι από 60 ασθενείς με πολύ καλά αποτελέσματα ως προς την ρύθμιση της ενδοφθάλμιας πίεσης, η οποία είναι βασικός παράγοντας δημιουργίας του γλαυκώματος.
Ο ασθενής μετά την επέμβαση, η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία με σταγόνες μόνο και χωρίς ενέσεις και διαρκεί περίπου 40 λεπτά επιστρέφει αυθημερόν στο σπίτι του και εντός 2-3 ημερών στις καθημερινές και επαγγελματικές του δραστηριότητες. Καλύπτεται δε απ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία στο πλαίσιο του ΕΣΥ.
ΓΛΑΥΚΩΜΑ ΣΙΩΠΗΛΟΣ ΚΛΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ
Το γλαύκωμα, σύμφωνα με την ΠΟΥ, είναι μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης στον κόσμο, καθώς πάνω από 65 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν σε όλο τον κόσμο. Ευθύνεται για το 8% της καταγεγραμμένης τυφλότητας, ενώ δυστυχώς οι αριθμοί αναμένεται να επιδεινωθούν προκαλώντας τεράστια άμεση και έμμεση επιβάρυνση των συστημάτων υγείας και καταδικάζοντας τους πάσχοντες σε δραματική επιδείνωση της ποιότητας της ζωής τους αλλά και του οικογενειακού περιβάλλοντος.
Έχει χαρακτηριστεί ως σιωπηλός κλέφτης της όρασης εξ αιτίας της ασυμπτωματικής ως επί το πλείστον εξέλιξης του η οποία δυστυχώς είναι μη αναστρέψιμη.
Η αιτία του γλαυκώματος είναι πολυπαραγοντική και οι βασικοί παράγοντες κινδύνου είναι:
H αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση,
Tο οικογενειακό ιστορικό,
O λεπτός κερατοειδής,
H μυωπία
O σακχαρώδης διαβήτης
Ιστορικό οφθαλμικού τραύματος
Μακροχρόνια τοπική ή συστηματική χρήση κορτιζόνης
Σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε παγκόσμια κλίμακα υπολογίζεται το οικονομικό μόνο κόστος του γλαυκώματος. Αθροιστικά το μέσο άμεσο και έμμεσο (επιβάρυνση οικογένειας, συστήματος υγείας, απώλεια εργατοωρών κ.λ.π.) ετήσιο κόστος για κάθε γλαυκωματικό ασθενή μπορεί να κυμαίνεται από 10.000 – 20.000 Ευρώ σύμφωνα με δημοσιευμένες μελέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου