Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Λίγα λόγια για την Ρεφλεξολογία


Reflexology

γράφει o Γεώργιος Νικηταΐδης
 
Πριν 5.000χρόνια..
Η ρεφλεξολογία έχει τις ρίζες της στην καρδιά των πιο αρχαίων πολιτισμών, Κινεζικού, Αιγυπτιακού, Ινδικού και Ελληνικού. Το ξέρουμε από αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα που έχουμε πλέον στην διάθεση μας.

papyros_reflex
Πριν 100χρονια…
Στη δύση έγινε γνωστή από τον αμερικανό γιατρό Ω.ρ.λ. Γ Φιτζέραλντ, ο οποίος θεμελίωσε την θεραπεία των αντανακλαστικών ζωνών, την οποία αργότερα ερεύνησε και συμπλήρωσε, ο συνεργάτης του, Καθηγητής Ρίπλει και τελικά εξέλιξε η μαθήτρια τους Βρετανίδα, Γιούνις Ίνγκαμ, η οποία εργάστηκε και  διέδωσε σε όλο τον κόσμο, μέχρι τα βαθιά της γεράματα.

Η Ρεφλεξολογία σήμερα…
Η ρεφλεξολογία είναι μια ολιστική πανάρχαια θεραπεία, η οποία απευθύνεται σε όλα τα επίπεδαreflex_malaxi ύπαρξης ενός ατόμου, (σώμα, νους και πνεύμα).  Επιφέρει χαλάρωση, ισορροπία και αρμονία, ενθαρρύνοντας το σώμα  να αφυπνίσει τις αυτοθεραπευτικές τους δυνάμεις. Η ρεφλεξολογία ωφελεί νέους και ηλικιωμένους, άντρες, γυναίκες και παιδιά και υπάρχει ένα ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για αυτή τη φυσική θεραπεία, τόσο από τους ασθενείς, όσο και από τους επιστήμονες της ιατρικής. Πολλοί ασθενείς καταφεύγουν στην ρεφλεξολογία όταν οι άλλες μέθοδοι έχουν αποτύχει. Έχουν συμβουλευτεί τους γιατρούς τους, έχουν πάρει φάρμακα, ίσως να έχουν υποβληθεί και σε κάποια χειρουργική επέμβαση και παρόλα αυτά το πρόβλημα τους να επιμένει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ρεφλεξολογία μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από το σωματικό και συναισθηματικό στρες που συνεπάγεται μια χρόνια πάθηση, ψυχολογική υποστήριξη, καθώς και μια πρωτόγνωρη αίσθηση ευεξίας.
Ο τρόπος ζωής του σύγχρονου ανθρώπου προκαλεί α-σθένειες οι οποίες επηρεάζουν τις φυσικές, συναισθηματικές και νοητικές λειτουργίες του. Η ρεφλεξολογία με την χαλάρωση πού προκαλεί στο νευρικό σύστημα, δημιουργεί ένα προστατευτικό τείχος ενισχύοντας την ποιότητα των λειτουργιών του σώματος. Με ειδικούς χειρισμούς και πιέσεις σε κατάλληλα σημεία, κινητοποιείται η αυτοθεραπευτική δράση του οργανισμού, επιφέροντας τόνωση του αμυντικού συστήματος, εξισορρόπηση ενεργείας,  βαθιά χαλάρωση, σωματική και ψυχική υγεία. Συγκεκριμένα συμβάλλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως πονοκέφαλοι, ημικρανίες, αναπνευστικά προβλήματα, υπερκόπωση, κρυολογήματα, άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία, ρινίτιδες, οφθαλμικές και ακουστικές διαταραχές, σκλήρυνση κατά πλάκας, πάρκισον, μυοσκελετικά προβλήματα(οσφυαλγία, αυχενικό σύνδρομο, ισχυαλγία), πεπτικές διαταραχές, γυναικολογικές διαταραχές και άλλα.

Γιατί είναι ολιστική θεραπεία..
Σε ορισμένους πολιτισμούς πιστεύεται ότι η νόσηση προκαλείται από κακά πνεύματα, την οργή μιας θεότητας ή τις εσφαλμένες πράξεις του πάσχοντα. Οι σαμάνοι και οι μάγοι θεραπεύουν τον ασθενή, εξουδετερώνοντας τις βλαπτικές επιρροές με τις δικές τους δυνάμεις.
Η συμβατική δυτική ιατρική, θεωρεί την νόσηση ως ένα αμιγώς υλικό φαινόμενο, το οποίο αποδίδεται στην εισβολή ενός μικροοργανισμού ή στην δυσλειτουργία ενός τμήματος του σώματος, όπως συμβαίνει σε μια μηχανή. Συνεπώς η έμφαση δίνεται στην καταστολή των συμπτωμάτων για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ασθενή. Κάθε τμήμα του σώματος αντιμετωπίζεται από διαφορετικές ειδικότητες. (γαστρεντερολόγος, ουρολόγος, πνευμονολόγος, καρδιολόγος- ειδικός για τα χέρια, ειδικός για τα πόδια).
Ανάμεσα σε αυτές τις δυο ακραίες απόψεις περί της φύσης της υγείας  βρίσκονται οι εναλλακτικές-συμπληρωματικές, σωστότερα, θεραπείες που θεωρούν την νόσηση αποτέλεσμα διαταραχών στην σχέση σώματος-νου-πνεύματος. Για τους συμπληρωματικούς θεραπευτές η υγεία και η ευεξία είναι προϊόντα ολιστικής προσέγγισης.
Έτσι ολιστική σημαίνει θεραπεία όλων των διαστάσεων της ύπαρξης ενός ατόμου και αυτό περιλαμβάνει το σώμα, τα συναισθήματα, το νου και το πνεύμα. Ο θεραπευτής εξετάζει την σωματική και συναισθηματική κατάσταση του ατόμου, αλλά και τον τρόπο ζωής του. Το άτομο αντιμετωπίζεται  σαν μια ενιαία οντότητα και θεωρείται πως αν ένα σύστημα χάνει τις ισορροπίες του, επηρεάζονται όλα τα άλλα.
Υπάρχει λοιπόν τεράστια διαφορά από το να μην πάσχουμε από κάποια συμπτώματα και στο να είμαστε πραγματικά υγιείς.
Καλή υγεία σημαίνει τέλεια ισορροπία σε σώμα, συναισθήματα, νου και πνεύμα. Υγιές άτομο είναι ένα άτομο ευτυχισμένο, πλήρες, που αισθάνεται πως η ζωή του έχει κάποιο νόημα.
Περιηγηθείτε στην επίσημη ιστοσελίδα ρεφλεξολογίας: http://www.reflexology.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου